Carcinomul apocrin mamar: caracteristici si diferente fata de alte forme de cancer de san

Carcinomul mamar apocrin este un cancer mamar foarte rar (el reprezinta aproximativ 4% din totalul cancerelor mamare), caracterizat prin morfologie apocrina, receptori estrogenici negativi, receptori androgenici preponderent pozitivi si frecventa exprimare a genei HER2 (la peste 30 % din cazuri).

Multe dintre cancerele apocrine, chiar daca au un profil "triplu negativ", nu afecteaza ganglionii de vecinatate, sunt mai responsive la tratament si, nu de putine ori, prezinta un prognostic mai bun decat multe dintre cancerele mamare "uzuale".

Caracteristici carcinom apocrin mamar

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intervalul de varsta in care se intalneste mai frecvent acest tip rar de cancer este cuprins intre decada 6 si, respectiv 7 de viata, cu un varf in jurul varstei de 65 ani.

Din punct de vedere clinic, mamografic sau ecografic, carcinomul apocrin nu are caracteristici speciale comparativ cu alte cancere mamare.

Din punct de vedere histologic, principala caracteristica a carcinomului apocrin este prezenta in exces a citoplasmei eosinofilice, cu aspect granular. Celulele tumorale prezinta margini bine definite si nuclei veziculari giganti, care adesea sunt romboidali sau ovali. Raportul nucleu/citoplasma este adesea 1/2. Din punct de vedere microscopic, carcinomul apocrin prezinta acelasi pattern (tipar) arhitectural de crestere ca si carcinomul clasic, ductal invaziv, diferentele fiind de ordin citologic.

Diagnostic carcinom apocrin mamar

Diagnosticul de cancer mamar apocrin este, desigur, anatomopatologic si este, in general, un diagnostic de excludere. Poate fi confundat adesea cu afectiuni benigne, asa cum este metaplazia apocrina, entitate destul de frecventa in special la femeile tinere. In privinta eventualului viraj al metaplaziei catre neoplazia maligna, parerile expertilor raman impartite, majoritatea expertilor considerand lipsa de legatura intre entitati. De asemenea, maladia chistica mamara poate fi confundata in anumite situatii cu carcinomul mamar apocrin.

Stadializare carcinom apocrin mamar

Stadializarea cancerului apocrin mamar este similara carcinomului ductal. Din punct de vedere terapeutic, in stadiile localizate, interventia chirurgicala ramane principala optiune, inlocuita in situatii punctuale de radioterapie.

Terapia sistemica este fie adjuvanta, in completarea interventiei chirurgicale cu scop curativ, fie neoadjuvanta in cazul tumorilor care necesita reconvertirea la operabilitate si, mai ales, in cazul tumorilor HER2 pozitive la care un raspuns complet patologic (CPR) reprezinta un factor de prognostic pozitiv semnificativ, sau paleativa.

In ceea ce priveste terapia sistemica, aceasta poate include atat chimioterapia, cat si terapia tinta si hormonoterapia. In cadrul hormonoterapiei, o mentiune aparte se refera la hormonoterapia tumorilor androgen receptor pozitive, care, desi nu a intrat in practica curenta, reprezinta o optiune interesanta pentru aceasta categorie de tumori.

Ce caracteristici il diferentiaza de alte forme de cancer de san

Carcinomul apocrin mamar este un tip special si rar de cancer la san, prezentand trasaturi morfologice, imunohistochimice si moleculare (la nivel genetic) distincte. El este un tip rar de cancer mamar ductal invaziv. La fel ca si alte tipuri de carcinom mamar ductal invaziv, cancerul mamar apocrin debuteaza in canalele galactofore ale sanului, inainte de a se raspandi sau extinde la alte tesuturi din preajma acestor canale prin care laptele este produs.

Cand celulele dintr-o tumora mamara apocrina sunt examinate la microscop, acestea arata la fel ca celulele care se gasesc in mod normal in glandele sudoripare apocrine din zona axilelo si din regiunea inghinala. Expertii cred ca celulele normale din canalele galactofore ale sanului au suferit o modificare a formei, numita metaplazie, pentru a fi mai asemanatoare cu celulele apocrine, desi oamenii de stiinta nu cunosc cu exactitate de ce si in ce fel are loc acest proces.

Tumorile apocrine sunt adeseori "triplu negative", ceea ce inseamna ca celulele canceroase nu exprima receptorul de estrogen, nu au o exprimare a receptorului de progesteron si nici o exprimare a receptorului proteinei HER2. Celulele din tumorile apocrine sunt aproape intotdeauna pozitive cand vine vorba despre niste receptori suplimentari, numiti receptori androgenici.

Un lucru important de retinut este faptul ca acest carcinom apocrin, chiar si atunci cand tumorile sunt triplu negative, are o probabilitate mai mica sa implice ganglionii limfatici ai pacientei, este un cancer care raspunde mai bine la tratament, iar boala poate avea un prognostic mai bun decat tipurile mai frecvente de carcinom mamar ductal invaziv.

De ce depinde tratamentul in carcinomul apocrin mamar

Planul de tratament al pacientei diagnosticate cu un carcinom apocrin mamar se va baza pe trasaturile tumorii (adica tipul de celule canceroase, gradul tumorii, statusul receptorilor hormonali si statusul proteinei HER2), cat si de stadiul bolii (dimensiunea tumprii si statusul ganglionilor limfatici).

Echipa de medici oncologi va recomanda pacientei un plan de tratament pe baza informatiilor pe care le stiu despre cancerul mamar apocrin, in general, iar acest plan este "croit" apoi in functie de nevoile specifice ale pacientei cu aceasta boala.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Johns Hopkins University - https://www.hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/centers/breast_cancer_program/treatment_and_services/rare_breast_tumors/apocrine_breast_cancer

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0