Cancerul mamar multifocal: diagnostic si tratament

Cancerul mamar multifocal este un tip de cancer al glandei mamare in care mai multe tumori maligne se dezvolta in aceeasi zona a sanului.

Notiunea de cancer multifocal este diferita de cancer multicentric. Daca in cancerul multifocal cel putin doua tumori invazive se regasesc in acelasi cadran sau arie a sanului, toate tumorile dezvoltandu-se din aceeasi tumora, in cancerul multicentric cel putin 2 tumori se dezvolta separat, adesea in arii diferite ale sanului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul multifocal nu este in mod necesar mai agresiv comparativ cu cancerul unifocal. Chiar daca este vorba de un cancer multifocal, evolutia lui nu difera de cea a unui cancer unifocal.

Identificarea cancerelor multifocale este posibila odata cu progresele inregistrate in imagistica sanului. In acest context, se identifica actual tumori multifocale sau multicentrice in 4-75% dintre cancerele mamare.

Stadializarea cancerului mamar multifocal

Stadializarea este similara cancerului unifocal si este esentiala atat pentru stabilirea planului terapeutic, cat si pentru aprecierea prognosticului. Stadiile sunt in numar de cinci, variind de la cancerul noninvaziv, situatie in care cancerul nu s-a extins la tesutul invecinat (adica stadiul 0) si pana la situatia in care cancerul este extins la alte organe (stadiul 4).

Elementele esentiale pentru stadializarea cancerului mamar sunt reprezentate de tumora (T), prezenta sau absenta adenopatiilor regionale (N) si de prezenta sau absenta metastazelor la distanta (M). Sistemul de stadializare TNM nu ia in considerare criteriul uni sau multifocal.

Diagnostic in cancerul mamar multifocal

Diagnosticul cancerului mamar multifocal necesita mai multe proceduri, printre care:

- examenul clinic - Medicul va efectua un consult senologic, va simti sanii si ganglionii limfatici (inclusiv cei axilari), pentru a detecta orice fel de noduli sau alte modificari anormale la nivelul sanilor.

- mamografia - aceasta investigatie foloseste razele X pentru a detecta modificarile din interiorul sanilor si pentru a depista cancerul.

- ecografia mamara - acest tip de test foloseste undele sonore pentru ca medicul sa poata vedea masele/formatiunile sau alte modificari aparute in interiorul sanilor.

- rezonanta magnetica nucleara (RMN) - aceasta investigatie foloseste unde magnetice puternice pentru a crea imagini detaliate ale interiorului sanilor. Este o metoda mai precisa in ce priveste depistarea cancerului mamar multifocal, in comparatie cu mamografia si ecografia mamara.

- biopsie mamara cu examen histopatologic, obligatorie pentru diagnosticul de certitudine si pentru stabilirea factorilor de histoprognostic. Biopsia este singurul mod prin care medicul poate sa stie cu siguranta daca pacienta are cancer. Medicul va folosi un ac pentru a extrace o mica mostra de tesut din san. O biopsie se poate efectua si la nivelul ganglionului-santinela (un ganglion limfatic), acel ganglion unde celulele canceroase au cea mai mare probabilitate de a se raspandi prima oara din tumora principala.

In functie de rezultatele acestor teste si investigatii, medicul va stabili stadiul cancerului mamar.

Rata de recidiva a unui cancer multifocal este identica cu a cancerului unifocal.

Prognostic

Prognosticul cancerului mamar multifocal depinde esential de stadiul bolii. Daca pentru stadiile 0 si 1 supravietuirea la 5 ani este estimata la 100%, in stadiul 4 supravietuirea se situeaza in jurul a 20%.

In unele studii clinice, mortalitatea in cancerele multifocale este superioara cancerelor unifocale. Principalii factori predictivi pentru supravietuirea pacientei sunt reprezentati de marimea tumorii, de prezenta sau absenta metastazelor ganglionare, varsta, statusul de performanta, rata de raspuns la tratament, etc.

Cancerul multifocal prezinta un risc mai mare de diseminare ganglionara, comparativ cu cancerele unifocale.

Tratamentul in cancerul mamar multifocal

Alegerea formulei optime de tratament depinde de o serie de factori, precum varsta pacientei, stadiul bolii, etc.

Interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia sau terapia biologica sunt tratamente care se combina sau se succed in functie de fiecare situatie in parte. Pentru tumorile incipiente, in general, primul gest terapeutic este cel chirurgical, fie ca este vorba de sectorectomie sau mastectomie.

Tratamentele medicale, chimioterapia, hormonoterapia sau terapia biologica se pot administra atat neoadjuvant (adica inaintea interventiei chirurgicale curative), cat si adjuvant (postoperator), dar si in scop paleativ.

Tipuri de cancere multifocale

Potrivit medicilor oncologi* de peste hotare, undeva intre 6 si 60% dintre tumorile mamare sunt cancere multifocale sau multicentrice, in functie de modul in care sunt definite si diagnosticate.

Tumorile multifocale pot fi invazive sau noninvazive. Asta inseamna ca, potrivit definitiei:

  • Cancerele mamare noninvazive raman in ductele mamare sau in glandele care produc laptele (lobuli mamari), din structura sanului.
  • Cancerele invazive pot sa se dezvolte/sa se extinda in alte parti ale sanului si se pot raspandi la alte organe.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

* Studiul "Multifocality and multicentricity in breast cancer and survival outcomes", publicat in Annals of Oncology, in 2012, autori S. P. Lynch, X. Lei, M. Chavez-MacGregor, L. Hsu, F. Meric-Bernstam, T. A. Buchholz, A. Zhang, G. N. Hortobagyi, V. Valero, A. M. Gonzalez-Angulo.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0