Cancerul mamar multifocal: diagnostic si tratament

Cancerul mamar multifocal este un tip de cancer al glandei mamare în care mai multe tumori maligne se dezvoltă în aceeași zonă a sânului.

Cancerul de sân este cea mai frecventă boală tumorală și a doua cauză de deces la femeile americane, cu 268.600 de cazuri noi și 41.760 de decese în 2019. A doua cea mai frecventă afecțiune malignă la pacienții cu cancer la sân este cancerul de sân contralateral. 

Prezența unui alt focar de cancer de sân, departe de masa dominantă, este posibilă. Apariția unor astfel de leziuni nedominante în canale multiple ale unui singur cadran (multifocal) sau în două sau mai multe cadrane (multicentrice) este frecventă.

Cercetările estimează că tipul acesta de cancer de sân (multifocale și multicentrice) reprezintă aproximativ 10%-60% din toate cazurile de cancer mamar. Această gamă largă se datorează faptului că există diferite definiții ale bolii, precum și diferite instrumente de diagnostic utilizate.

Cancer multifocal versus cancer multicentric

Noțiunea de cancer multifocal este diferită de cancer multicentric. Dacă în cancerul multifocal cel puțin două tumori invazive se regăsesc în același cadran sau arie a sânului, toate tumorile dezvoltându-se din aceeași tumoră, în cancerul multicentric cel puțin două tumori se dezvoltă separat, adesea în arii diferite ale sânului.

Cancerul multifocal nu este în mod necesar mai agresiv comparativ cu cancerul unifocal. Chiar dacă este vorba de un cancer multifocal, evoluția lui nu diferă de cea a unui cancer unifocal. Identificarea cancerelor multifocale este posibilă odată cu progresele înregistrate în imagistica sânului. În acest context, se identifică actual tumori multifocale sau multicentrice în 4-75% dintre cancerele mamare.

Cercetările au arătat că persoanele cu cancer la sân multifocal sau multicentric prezintă un risc mai mare de metastază decât cele cu cancer mamar unifocal.  Aceasta înseamnă că acele celule canceroase au mai multe riscuri să se răspândească dincolo de țesutul mamar în ganglionii limfatici din jur și în alte zone ale corpului 1.

Un studiu din 2015 a constatat că acest tip de cancer - multifocal sau multicentric- are, de asemenea, mai multe riscuri de a recidiva decât cancerele de sân unifocale. Cancerele mamare multifocale și multicentrice au fost asociate cu o vârstă mai fragedă la diagnosticare, o dimensiune mai mare a tumorii maligne și o incidență mai mare a implicării ganglionilor limfatici.

Stadializarea cancerului mamar multifocal

Stadializarea este similară cancerului unifocal și este esențială atât pentru stabilirea planului terapeutic, cât și pentru aprecierea prognosticului. Pentru a stadializa cancerul de sân multifocal, echipa medicală va comanda mai multe teste pentru a determina cât de avansată este boala. Acestea includ studii imagistice, teste de sânge și o biopsie. Pentru cancerul de sân multifocal, echipa medicală se concentrează pe dimensiunea și creșterea tumorii primare.

Stadiile sunt în număr de cinci, variind de la cancerul non-invaziv, situație în care cancerul nu s-a extins la țesutul învecinat (adică stadiul 0) și până la situația în care cancerul s-a extins și la alte organe (stadiul 4).

  • Etapa 0: Acesta este cancerul de sân non-invaziv în care nu există celule canceroase detectate în afara tumorii primare – numit și carcinom ductal in situ (DCIS) sau boala Paget a sânului.
  • Stadiul 1: Acesta este cancerul de sân invaziv, care de obicei a început să crească în țesuturile mamare din jur.
  • Stadiul 1A: Tumorile maligne măsoară până la 2 centimetri și nu există implicarea ganglionilor limfatici.
  • Etapa 1B: pot exista mici colecții de celule canceroase în ganglionii limfatici din apropiere.
  • Stadiul 2: Cancerul mamar invaziv indică de obicei o tumoră primară mai mare sau faptul că maladia s-a răspândit la mai mulți ganglioni limfatici.
  • Stadiul 2A: Cancerul se găsește într-unul până la trei dintre ganglionii limfatici din apropiere sau tumora primară măsoară 2-5 centimetri.
  • Stadiul 2B: Tumora primară este de 2-5 centimetri și există implicarea ganglionilor limfatici sau tumora primară este mai mare de 5 centimetri.
  • Stadiul 3: Acesta este cancerul la sân invaziv în care cancerul s-a răspândit mai departe decât stadiul 2, dar nu a metastazat dincolo de țesuturile și organele locale din apropierea sânului.
  • Stadiul 3A: Cancerul se găsește în patru până la nouă ganglioni limfatici sau tumora primară este mai mare de 5 centimetri și s-a răspândit la cel puțin un ganglion limfatic.
  • Stadiul 3B: Cancerul s-a răspândit la peretele toracic, precum și la ganglionii limfatici din jur.
  • Stadiul 3C: Cancerul s-a răspândit la cel puțin 10 ganglioni limfatici axilari, fie sub, fie deasupra claviculei de aceeași parte cu tumora, sau în ganglionii limfatici ai sternului de aceeași parte cu tumora. Sau afectează mai mult de trei ganglioni limfatici axilari și în ganglionii sternului.
  • Stadiul 4: Cancer mamar invaziv; cancerul s-a răspândit dincolo de sân la alte organe, cum ar fi plămânii, oasele, ficatul sau creierul.

Elementele esențiale pentru stadializarea cancerului mamar sunt reprezentate de tumoră (T), prezența sau absența adenopatiilor regionale (N) și de prezența sau absența metastazelor la distanță (M). Sistemul de stadializare al cancerului mamar metastatic nu ia în considerare criteriul uni sau multifocal.

Diagnostic în cancerul mamar multifocal

Diagnosticul cancerului mamar multifocal necesită mai multe proceduri, printre care:
- examenul clinic - Medicul va efectua un consult senologic, va simți sânii și ganglionii limfatici (inclusiv cei axilari), pentru a detecta orice fel de noduli sau alte modificări anormale la nivelul sânilor.
- mamografia - această investigație folosește razele X pentru a detecta modificările din interiorul sânilor și pentru a depista cancerul.
- ecografia mamară - acest tip de test folosește undele sonore pentru ca medicul să poată vedea masele/formațiunile sau alte modificări apărute în interiorul sânilor.
- rezonanța magnetică nucleară (RMN) - această investigație folosește unde magnetice puternice pentru a crea imagini detaliate ale interiorului sânilor. Este o metodă mai precisă în ce privește depistarea cancerului mamar multifocal, în comparație cu mamografia și ecografia mamară.
- biopsie mamară cu examen histopatologic, obligatorie pentru diagnosticul de certitudine și pentru stabilirea factorilor de histoprognostic. Biopsia este singurul mod prin care medicul poate să știe cu siguranță dacă pacienta are cancer. Medicul va folosi un ac pentru a extrage o mică mostră de țesut din sân. O biopsie se poate efectua și la nivelul ganglionului-santinelă (un ganglion limfatic), acel ganglion unde celulele canceroase au cea mai mare probabilitate de a se răspândi prima oară din tumora principală.

În funcție de rezultatele acestor teste și investigații, medicul va stabili stadiul cancerului mamar. Rata de recidivă a unui cancer multifocal este identică cu a cancerului unifocal.

Prognostic în cancerul mamar multifocal

Prognosticul cancerului mamar multifocal depinde de stadiul bolii. Dacă pentru stadiile 0 și 1 supraviețuirea la 5 ani este estimată la 100%, în stadiul 4 supraviețuirea se situează în jurul a 20%. În unele studii clinice, mortalitatea în cancerele multifocale este superioară cancerelor unifocale. Principalii factori predictivi pentru supraviețuirea pacientei sunt reprezentați de mărimea tumorii maligne, de prezența sau de absența metastazelor ganglionare, vârsta, statusul de performanță, rata de răspuns la tratament etc.

Newsletter DOC dedicat

Cancerul multifocal prezintă un risc mai mare de diseminare ganglionară, comparativ cu cancerele unifocale.

Tratamentul în cancerul mamar multifocal

Alegerea formulei optime de tratament depinde de o serie de factori, precum vârsta pacientei, stadiul bolii etc. Intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia sau terapia biologică sunt tratamente care se combină sau se succed în funcție de fiecare situație în parte. Pentru tumorile incipiente, în general, primul gest terapeutic este cel chirurgical, fie că este vorba de sectorectomie sau mastectomie.

Tratamentele medicale, chimioterapia, hormonoterapia sau terapia biologică se pot administra atât neoadjuvant (adică înaintea intervenției chirurgicale curative), cât și adjuvant (postoperator), dar și în scop paleativ.

Tipuri de cancere multifocale

Potrivit medicilor oncologi de peste hotare, undeva între 6 și 60% dintre tumorile mamare sunt cancere multifocale sau multicentrice, în funcție de modul în care sunt definite și diagnosticate.
Există mai multe tipuri de cancer de sân și se bazează pe tipul de celule din care apare cancerul.

Majoritatea cancerelor de sân sunt carcinoamele. Aceasta înseamnă că încep în celulele epiteliale care căptușesc sânii. Adenocarcinomul este un tip de carcinom care crește din canalele sau lobulii laptelui.

Cancerul la sân este clasificat în continuare astfel:

Carcinomul ductal in situ (DCIS)

Începe în interiorul canalelor de lapte. Se numește non-invaziv deoarece nu s-a răspândit în afara acestor canale. Cu toate acestea, a avea acest cancer poate crește riscul pentru un cancer de sân invaziv. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de sân non-invaziv.

Carcinomul lobular in situ (LCIS)

Este, de asemenea, non-invaziv. Celulele anormale încep în glandele producătoare de lapte ale sânului. Acesta poate crește riscul de a face cancer de sân în viitor. Totuși, este un tip de cancer rar, apărând în doar  4% dintre toate biopsiile de sân necanceroase.

Carcinomul ductal invaziv (IDC)

Este cel mai frecvent tip de cancer de sân, reprezentând aproximativ 80% dintre aceste tipuri de cancer. Acest tip de cancer debutează în celulele care căptușesc canalele de lapte. Poate crește în restul sânului, precum și în alte părți ale corpului.

Carcinomul lobular invaziv (ILC)

Începe în lobuli și se poate răspândi în alte părți ale corpului. Aproximativ 10% dintre toate cancerele de sân invazive sunt carcinoame lobulare invazive.

Cancerul de sân inflamator

Este o formă rară care se răspândește agresiv. Între 1 și 5% dintre toate cancerele de sân sunt de acest tip.

Boala mamelonului lui Paget

Este un cancer rar, care se dezvoltă în canalele de lapte, dar se răspândește la mamelon. Aproximativ 1 până la 3% dintre cancerele de sân sunt de acest tip.

Tumorile Phyllodes 

Își iau numele de la modelul asemănător frunzelor în care cresc celulele canceroase. Aceste tumori sunt rare. Cele mai multe sunt necanceroase, dar malignitatea este posibilă. Tumorile phyllodes reprezintă mai puțin de 1% din toate cancerele de sân.

Angiosarcomul

Începe în celulele care căptușesc vasele de sânge sau limfatice. Mai puțin de 0,05% dintre cancerele de sân sunt de acest tip.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Multifocal and Multicentric Breast Carcinoma: A Significantly More Aggressive Tumor than Unifocal Breast Cancer”, Anticancer Res. 2017 37(8):4593-4598. doi:10.21873/anticanres.11858, Lang Z, Wu Y, Li C, Li X, Wang X, Qu G
https://ar.iiarjournals.org/content/37/8/4593.abstract
Breast Cancer Organisation - Breast Cancer Stages
https://www.breastcancer.org/pathology-report/breast-cancer-stages
National Cancer Institute -Breast Cancer Treatment (Adult) 
https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-treatment-pdq#_14


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0