Legatura dintre contraceptive si cancerul mamar

Comparativ cu deceniile trecute, oamenii de știință au obținut mai multe informații despre legătura dintre contraceptivele hormonale și cancerul de sân.

Contraceptivele hormonale conțin progesteron cu sau fără estrogen. Acești hormoni sunt fabricați în laborator și sunt similari cu hormonii pe care toate femeile îi produc în mod natural. Aceștia doi împreună, sau progestinul singur, funcționează în mai multe moduri pentru a preveni o sarcină: pot preveni ovulația (eliberarea unui ovul), fac mucusul din jurul colului uterin mai gros, astfel încât spermatozoizii nu pot pătrunde în uter și fac mucoasa uterului mai subțire pentru a preveni atașarea unui ovul fertilizat.

Când sunt utilizate corect, toate metodele contraceptive hormonale sunt eficiente în proporție de peste 99% în prevenirea sarcinii, având și beneficii potențiale, precum reducerea riscului de cancer ovarian și de colon, scăderea fluxului sangvin din timpul menstruației, precum și a crampelor care apar în această perioadă a lunii.

Opțiunile hormonale în ceea ce privește metodele contraceptive disponibile în zilele noastre au parcurs un drum foarte lung de la formula care a intrat pe piață în 1960, dar, potrivit unui studiu recent, chiar și contraceptivele care au doze scăzute de estrogen pot să vină la pachet cu un risc ușor mai mare de cancer mamar.

Contraceptivele hormonale și riscul de cancer la sân

Un studiu apărut în The New England Journal of Medicine, a constatat că persoanele care foloseau metode contraceptive hormonale (inclusiv inelul contraceptiv, dispozitivele intrauterine/steriletul pe bază de hormoni și pilula contraceptivă) au avut o creștere de 20% în ceea ce privește riscul relativ de a dezvolta cancer la sân, comparativ cu persoanele care nu au folosit metode contraceptive pe bază de hormoni.

Un caz de cancer la sân la fiecare 7700 de femei care iau contraceptive hormonale

Datele pentru acest studiu au fost colectate de la 1,8 milioane de femei daneze, vreme de mai bine de un deceniu. Dintre toate aceste femei, la fiecare 100.000 de participante, folosirea contraceptivelor hormonale a cauzat 13 cazuri adiționale de cancer de sân în fiecare an. Un alt mod de a privi această problemă este că există un caz adițional de cancer mamar în fiecare an în rândul a 7700 de persoane care folosesc contraceptivele hormonale, potrivit statisticilor menționate de presa străîiă.

Ideea că există o legătură între contraceptivele hormonale și cancerul mamar nu este nouă. Chiar și așa, se credea în mod frecvent că opțiunile mai noi ale contraceptivelor, care conțineau doze mai mici de estrogen, au redus semnificativ sau chiar au eliminat acest risc de cancer la sân.

Având în vedere că acest studiu din Danemarca este primul care a analizat potențialele riscuri asociate cu actualele versiuni ale pilulelor contraceptive și ale dispozitivelor de acest gen, faptul că există o corelație între femeile care folosesc contraceptive hormonale și cazurile de cancer mamar constituie o descoperire medicală majoră.

Progesteronul sintetic, corelat cu cancerul la sân?

Mai exact, studiul danez a descoperit că hormonul progesteron (variantele sintetice ale lui), o componentă-cheie care se găsește în multe dintre contraceptivele hormonale din zilele noastre, ar putea fi în spatele riscului de a face cancer la sân.

Acesta este un studiu important, deoarece medicii ginecologi presupuneau până acum că o doză mai mică de hormoni însemna un risc mai scăzut de cancer, dar după cum arată cercetarea, există, totuși, un risc mare în rândul femeilor.

Ce spun alte studii despre asocierea dintre contraceptive și cancerul mamar?

O analiză mai veche a unor date de la peste 150.000 de femei care au participat la 54 de studii epidemiologice a arătat că, în general, femeile care au folosit vreodată contraceptive orale au avut o creștere ușoară (7%) a riscului relativ de cancer la sân, comparativ cu femeile care au avut nu au folosit niciodată contraceptive orale. 

Femeile care utilizau contraceptive orale la momentul studiului au avut o creștere cu 24% a riscului de cancer mamar, risc care nu a crescut odată cu durata utilizării. Riscul a scăzut după încetarea utilizării contraceptivelor orale și nicio creștere a riscului nu a fost evidentă la 10 ani după încetarea utilizării.

O altă analiză, care a examinat date din Nurses' Health Study, care a urmărit peste 116.000 de asistente medicale cu vârste cuprinse între 24 și 43 de ani când s-au înscris în studiu în 1989, a constatat, de asemenea, că participantele care au folosit contraceptive orale au avut o ușoară creștere a riscul de cancer mamar.

Cu toate acestea, aproape tot riscul crescut a fost observat în rândul femeilor care au luat un anumit tip de contraceptiv oral, o pastilă „trifazică”, în care doza de hormoni este modificată în trei etape pe parcursul ciclului lunar al unei femei. Un risc crescut asociat cu anumite formulări trifazice a fost, de asemenea, raportat într-un studiu de caz-control imbricat care a folosit înregistrări medicale electronice pentru a verifica utilizarea contraceptivelor orale.

Un studiu foarte recent, apărut în prestigiosul jurnal științific The Lancet, arată că utilizarea curentă a contraceptivelor care conțin doar progesteron este asociată cu un risc mic de a dezvolta cancer la sân, în timp ce un risc crescut a fost detectat în rândul pacientelor care luau contraceptive combinate mai mulți ani la rând.

Ce alte riscuri au contraceptivele hormonale?

  • Progestinul injectabil poate duce la o scădere pe termen scurt a masei osoase.
  • Femeile de peste 35 de ani care iau anticoncepționale și fumează prezintă un risc mai mare de infarct.
  • Femeile care au migrene cu aură sau care au peste 35 de ani și fumează și iau anticoncepționale au un risc mai mare de accident vascular cerebral.
  • Toate femeile care utilizează formulări de contraceptive care conțin estrogen au un risc de tromboembolism venos (cheaguri de sânge). Riscul este și mai mare la femeile care au afecțiuni de bază care le fac mai susceptibile la a dezvolta cheaguri de sânge.

Și atunci, să renunț la anticoncepționalele hormonale?

Înainte de a arunca la gunoi anticoncepționalele sau de a exclude din start administarrea lor, trebuie să știi că există și alte lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. În primul rând, studiul nu a analizat alte variabile, precum dieta acelor femei, activitatea fizică, alăptarea și consumul de alcool, lucruri care ar fi putut să aibă, de asemenea, un impact în dezvoltarea cancerului la sân.

Newsletter DOC dedicat

În al doilea rând, există numeroase potențiale beneficii pentru sănătate ale contraceptivelor hormonale, dincolo de prevenirea unei sarcini nedorite. Printre aceste beneficii se numără scăderea riscului de cancer endometrial, cancer ovarian și cancer colorectal, precum și faptul că ajută la reglarea ciclurilor menstruale și pot fi utile în cazul migrenelor și acneei.

Cel mai bine este să ceri sfatul medicului ginecolog pentru a lua decizii legate de contracepție în cunoștință de cauză. Fiecare femeie este diferită și contracepția trebuie să fie personalizată pe nevoile sale, dar și pe starea de sănătate generală.

Ce metode contraceptive non-hormonale există?

Există mai multe metode contraceptive care nu sunt hormonale și care au o ficiență ridicată dacă sunt utilizate adecvat. Opțiunea non-hormonală cea mai eficientă și de lungă durată este dispozitivul intrauterin din cupru (DIU). 

Metodele de barieră (prezervative, diafragme etc.) sunt uneori asociate cu spermicide pentru a crește ratele de prevenire a sarcinii, sau spermicidele pot fi utilizate singure (dar aceasta este o alegere mai puțin eficientă). Unele persoane folosesc aplicații care le urmăresc zilele fertile, dar majoritatea obstetricienilor nu le recomandă ca o modalitate eficientă de a preveni sarcina.

În 2020, Administrația SUA a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a aprobat o nouă metodă de contracepție non-hormonală, denumită Phexxi®. Este vorba de un gel vaginal care se folosește doar la nevoie și care este format din trei ingrediente active: acid lactic, acid citric și bitartrat de potasiu.

În mod normal, când materialul seminal intră în vagin, pH-ul devine temporar mai bazic pentru a asigura supraviețuirea spermatozoizilor, dar cele trei ingrediente din gelul contraceptiv mențin vaginul acid. Acest lucru ajută la imobilizarea spermatozoizilor pentru a-i împiedica să înoate în sus prin canalul vaginal și prin colul uterin pentru a ajunge și a fertiliza un ovul. Gelul acoperă, de asemenea, colul uterin, ceea ce poate împiedica sperma să ajungă în uter.

Concret, gelul se inserează în vagin înainte de actul sexual, folosind un aplicator preumplut, care acționează imediat și al cărui efect contraceptiv durează până la o oră.

Aprobarea FDA pentru acest produs se bazează pe un studiu care a înrolat femei active sexual cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu cicluri menstruale regulate și un singur partener masculin. Acestea au fost de acord să utilizeze numai gelul contraceptiv și să se angajeze în act sexual heterosexual de cel puțin trei ori în timpul fiecărei luni pe parcursul studiului. 

Rezultatele colectate pe parcursul a șapte cicluri au arătat că aproape 14% din 1.183 de femei care au finalizat studiul au rămas însărcinate, ceea ce înseamnă că rata de eficacitate a gelului contraceptiv este de 86% pentru utilizarea obișnuită. Cel mai frecvent efect secundar este iritarea vulvei și a zonei vaginale (o senzație de arsură sau mâncărime), aproape o treime dintre femei raportând unul dintre aceste simptome. De asemenea, aproape 10% dintre partenerii de sex masculin au raportat și ei mâncărimi, arsuri sau dureri, asociate cu utilizarea gelului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Reproductive facts - Hormonal Contraception
https://www.health.harvard.edu/blog/a-different-nonhormonal-birth-control-option-202108302582
The Lancet - Hormonal contraception and risk of breast cancer and breast cancer in situ among Swedish women 15–34 years of age: A nationwide register-based study
https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(22)00166-1/fulltext
Studiul „Hormonal contraception and risk of breast cancer and breast cancer in situ among Swedish women 15–34 years of age: A nationwide register-based study”, apărut în The Lancet, 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2022.100470, autori: Jenny Niemeyer Hultstrand et al.
Pub Med - Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29211679/
Studiul „Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer”, apărut N. Engl J. Med. 2017 Dec 7;377(23):2228-2239. doi: 10.1056/NEJMoa1700732, autori: Lina S. Mørch et al.
Harvard Health Publishing - A different nonhormonal birth control option 
https://www.health.harvard.edu/blog/a-different-nonhormonal-birth-control-option-202108302582


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0