Factorii de risc în cancerul de sân

Există mai mulți factori de risc care îți pot crește, în timp, șansele de a face cancer de sân. Cu toate acestea, faptul că întrunești oricare dintre factorii de risc de mai jos nu înseamnă că vei dezvolta, cu siguranță, boala.

Toată lumea vrea să știe ce poate face pentru a-și reduce riscul de cancer de sân. Unii dintre factorii asociați cu cancerul de sân - faptul de a fi femeie, vârsta și genetica, de exemplu - nu pot fi schimbați. Alți factori, precum - excesul de greutate, lipsa de exerciții fizice, fumatul țigărilor și consumul de alimente nesănătoase - pot fi schimbați prin alegeri. Alegând cele mai sănătoase opțiuni de stil de viață posibile, îți poți întări organismul și te poți asigura că riscul de cancer de sân este cât mai scăzut posibil.

Unii factori de risc nu pot fi evitați, cum ar fi istoricul medical al familiei tale. Însă alți factori de risc, cum este fumatul, îi poți schimba. De exemplu, poți renunța la fumat.

Factorii de risc pentru cancerul de sân includ:

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Vârsta: riscul tău de a dezvolta cancer mamar crește pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cele mai multe forme invazive de cancer de sân sunt descoperite la femeile cu vârsta peste 55 de ani.

Consumul de alcool: faptul că bei cantități excesive de alcool îți crește riscul de a face boala. 

Dacă ai un țesut mamar dens: specialiștii spun că țesutul mamar dens face ca mamografiile să fie greu de "citit", de interpretat. Totodată, un țesut dens în sâni îți crește riscul de cancer mamar.

Sexul: femeile sunt de o 100 de ori mai predispuse să dezvolte cancer de sân, decât bărbații. însă și un procent mic de bărbați fac cancer mamar.

Genele moștenite: femeile care au mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2 sunt mai predispuse să dezvolte cancer de sân în comparație cu femeile care nu au aceste mutații. Totodată, mutațiile altor gene îți pot afecta riscul.

Menstruația la vârste mici: dacă ai avut prima ta menstruație înainte de vârsta de 12 ani, atunci ai un risc crescut de a face cancer de sân.

Ai născut la o vârstă înaintată: femeile care nu nasc primul lor copil decât până după vârsta de 35 de ani au un risc crescut de a face cancer mamar.

Terapia hormonală: femeile care au luat în trecut sau care iau în prezent medicamente cu estrogen și progesteron post-menopauză pentru a-și reduce semnele ori simptomele menopauzei au un risc mai mare de cancer de sân.

Riscul moștenit: dacă o rudă apropiată de sex feminin a avut cancer de sân, atunci și tu ai un risc crescut de a dezvolta boala. Această categorie le include pe mama ta, bunica ta, sora sau fiica ta.

Newsletter DOC dedicat

Dacă nu ai un istoric familial cu persoane diagnosticate cu cancer de sân, tot poți dezvolta boala. De fapt, majoritatea femeilor care dezvoltă boala nu au antecedente familiale în privința acestui cancer.

Începutul târziu al menopauzei: femeile care nu intră la menopauză decât după vârsta de 55 de ani sunt mai predispuse să dezvolte cancer de sân.

Faptul că nu ai fost niciodată însărcinată: femeile care, din diverse motive, nu au rămas niciodată însărcinate sau nu au dus o sarcină până la termen sunt mai predispuse să dezvolte cancer de sân.

Un cancer mamar anterior: dacă ai avut deja cancer la unul dintre sâni, atunci ai un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar la celălalt sân sau într-o zonă diferită a sânului care a fost afectat anterior de boală.

Factori de risc pe care îi poți schimba

  • Nu sunt active din punct de vedere fizic. Femeile care nu sunt active din punct de vedere fizic au un risc mai mare de a face cancer de sân.
  • Să fie supraponderale sau să fie obeze după menopauză. Femeile în vârstă care sunt supraponderale sau au obezitate, au un risc mai mare de a face cancer de sân decât cele cu o greutate sănătoasă.
  • Luarea de hormoni. Unele forme de terapie de substituție hormonală (cele care includ atât estrogen cât și progesteron) luate în timpul menopauzei pot crește riscul de cancer de sân atunci când sunt luate timp de mai mult de cinci ani. De asemenea, s-a constatat că anumite contraceptive orale (pilule contraceptive) cresc riscul de cancer de sân.
  • Istoricul reproductiv. A avea prima sarcină după vârsta de 30 de ani, a nu alăpta și a nu avea niciodată o sarcină la termen poate crește riscul de cancer de sân.
  • Consumul de alcool. Studiile arată că riscul de cancer de sân al unei femei crește cu cât bea mai mult alcool.
  • Cercetările sugerează că și alți factori, cum ar fi fumatul, expunerea la substanțe chimice care pot cauza cancer și modificările altor hormoni din cauza muncii în ture de noapte pot crește riscul de cancer de sân.

Simptome

Semnele și simptomele cancerului de sân pot include:

  • Umflătură sau o îngroșare a sânului care se simte diferit de țesutul din jur
  • Schimbarea dimensiunii, formei sau aspectului unui sân
  • Modificări ale pielii de deasupra sânului, cum ar fi gropițe
  • Un mamelon nou inversat
  • Exfoliere, descuamare, crustă sau descuamare a zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului (areola) sau a pielii sânului
  • Roșeață sau înțepături ale pielii de deasupra sânului, ca pielea unei portocale.

Prevenție

La fel ca orice altă formă de cancer, detectarea precoce și tratamentul timpuriu sunt factori majori în determinarea rezultatelor bune ale pacientei. Cancerul mamar se tratează cu ușurință și este, de regulă, vindecabil atunci când este detectat în stadii cât mai timpurii.

Societatea Americană de Cancer spune că rata de supraviețuire de 5 ani pentru cancerul mamar care se află în stadiul 0 până în stadiul 2 este de mai mult de 90%. Iar rata de supraviețuire de 5 ani pentru cancerul mamar în stadiul 3 este de peste 70%.

Cel mai bun mod prin care poți lupta contra cancerului mamar este depistarea precoce, indiferent că această etapă include autoexaminările lunare ale sânilor, controlul senologic anual pe care îl faci în cabinetul medicului tău sau mamografiile pe care e bine să le faci în mod regulat, după 40 de ani.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie:
What Are the Risk Factors for Breast Cancer? - https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm#:~:text=Women%20who%20are%20not%20physically,Taking%20hormones. 
Breast Cancer Risk Factors - https://www.breastcancer.org/risk/risk-factors 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0