Totul despre astigmatism

1. Ce este astigmatismul?
a. Tipuri de astigmatism
i. Astigmatismul simplu
ii. Astigmatismul compus
iii. Astigmatismul mixt
b. Cauze și factori de risc 
c. Simptome astigmatism
d. Complicații astigmatism

2. Diagnostic astigmatism
a. Examinarea câmpului vizual
b. Testul de refracție
c. Keratometria
d. Topografia corneeană

3. Tratament astigmatism
a. Corecție optică cu ochelari sau lentile de contact
b. Chirurgia refractivă

4. Recomandări generale
 

Ce este astigmatismul? 

Astigmatismul este un viciu de refracție alături de hipermetropie și miopie, care se traduce printr-o tulburare a vederii atât la copii, cât și la adulți, în vederea de distanță, dar și în cea de apropiere. 
Corneea, suprafața anterioară a ochiului (țesutul transparent) ar trebui să fie ca o parte dintr-o minge rotundă. De cele mai multe ori, acest țesut capătă o curbură anormală (ovalară), asemănător unei mingi de rugby. Astfel, informația luminoasă, în loc să ajungă pe retină, într-un singur punct, ajunge în mai multe puncte, iar imaginea formată este una neclară. Pentru că se poate asocia cu miopia sau cu hipermetropia, astigmatismul poate fi, de asemenea, miopic, hipermetropic sau mixt (dioptrii cu “plus” și cu “minus”).

Noțiunea de “astigmatism fiziologic” se referă la curbura ușor ovalară a corneei, dată de clipit care, prin apăsarea constantă a pleoapelor, deformează suprafața țesutului (ochiul capătă forma unui ou culcat). Majoritatea persoanelor cu această formă de astigmatism reușesc să stea fără ochelari, imaginea nefiind foarte neclară, iar valoarea lui fiind de până în 0.75-1 per dioptrie.

Tipuri de astigmatism 

Există mai multe forme de astigmatism, care se împart după cum urmează, în 3 categorii principale:
-    Astigmatism simplu
-    Astigmatism compus
-    Astigmatism mixt

Astigmatismul simplu

Astigmatismul simplu apare atunci când un meridian este ametrop (anomalie a refracției oculare), iar celălalt este emetrop (vedere normală) și se împarte, la rândul său, în două tipuri distincte, și anume astigmatism hipermetropic simplu și astigmatism miopic simplu.

Astigmatismul compus

Astigmatismul compus este caracterizat de prezența ametropiei la ambele meridiane, dar cu valori diferite în dioptrii la nivelul fiecărui ochi. Astigmatismul compus poate lua două forme, și anume: astigmatism hipermetropic compus și astigmatism miopic compus. 

Astigmatismul mixt 

Astigmatismul mixt se referă la prezența ametropiei la nivelul ambelor meridiane, după cum urmează: hipermetropie la un meridian și miopie la celălalt. 

Cauze și factori de risc

După cum spuneam mai devreme, astigmatismul este declanșat de curbarea mai pregnantă a corneei într-o direcție, față de cealaltă. Așadar, ochiul uman prezintă două structuri cu suprafață curbată ce refractează lumina pe suprafața retinei. La un ochi normal, curbura sus-menționată se prezintă ca o minge netedă, în timp ce la astigmatism, această curbură este mai pronunțață și, deci, deformată. 

În ceea ce privește cauzele exacte ale astigmatismului, acestea încă nu sunt cunoscute de specialiști, dar cele mai frecvente situații care pot da curs astigmatismului includ: anomaliile congenitale (astigmatismul poate apărea de la naștere), ca urmare a unei leziuni oculare, a unei intervenții chirurgicale sau în urma unor boli care afectează sănătatea ochilor. 

În prezent, se presupune că, în majoritatea cazurilor de astigmatism, este vorba despre factorul genetic ce își spune cuvântul. De asemenea, astigmatismul târziu, care se manifestă la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, poate sugera o formă incipientă de cataractă. 

Referitor la factorii de risc asociați cu astigmatismul, cei mai importanți sunt, după cum urmează:
-    Moștenirea genetică, mai precis istoricul în familie de astigmatism sau de alte afecțiuni ale ochilor (în special cele ale corneei)
-    Infecțiile și leziunile oculare, în speciale cele la nivelul corneei
-    Intervențiile chirurgicale la nivelul ochilor, care pot da diverse complicații
-    Miopia pronunțată
-    Subțierea corneei (adesea generată de o afecțiune numită keratoconus, care apare, de obicei, la adolescență și poate duce la deformarea progresivă a corneei) 

Simptome astigmatism

Este important de reținut că, în multe cazuri, simptomele astigmatismului sunt deosebit de discrete, așa încât numeroase persoane cu forme ușoare de astigmatism nu sunt conștiente de această anomalie până nu le este semnalată la un control oftalmologic. De asemenea, de multe ori, simptomele astigmatismului sunt confundate cu alte probleme, care se pot interpreta drept semne de oboseală (durerile de cap, iritația frecventă a ochilor, conjunctivita frecventă, neclaritatea textelor afișate pe ecrane cu lumină albastră, etc.).

Cel mai frecvent simptom al pacienților cu astigmatism este vederea încețoșata atât la distanță, cât și la apropiere. Aceștia confundă, adesea, literele și cifrele care se aseamănă între ele (de exemplu, B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8, etc.). Persoanele cu astigmatism vor întâmpina mereu dificultăți de vedere, uneori traduse în performanțe slabe la școală. De asemenea, în timp, cei cu astigmatism pot dezvolta un aspect încruntat permanent (își strâng frecvent ochii pentru a focaliza imaginea mai bine). 

Copiii cu astigmatism vor tinde să stea cât mai aproape de televizor sau cu ochii lipiți de cărți și de manuale, pentru a vedea cât mai clar. Unii pacienți pot ajunge să dezvolte poziții anormale ale capului (foarte înclinat sau aplecat). Dacă anomalia este prezentă la un singur ochi, cum se întâmplă la formele de astigmatism simplu, se poate ca pacienții (mai ales copiii), să nu manifeste simptome.

Complicații astigmatism

Un aspect de luat în considerare pentru cei care suferă de astigmatism este că acesta, netratat, poate evolua în mod imprevizibil. De obicei, astigmatismul evoluează în copilărie și/sau la bătrânețe. Dacă este corectat optic la timp, pacientul poate să gestioneze foarte bine afecțiunea, pe parcursul vieții. Netratat sau diagnosticat târziu, astigmatismul poate da curs altor afecțiuni conexe, cum ar fi ambliopia, sau sindromul ochiului leneș, care presupune vederea mai slabă la un ochi față de celălalt. În timp, ambliopia poate afecta în mod pregnant ochiul defavorizat, ceea ce poate duce la deprecierea permanentă a vederii. 

Din acest motiv, se recomandă un control oftalmologic temeinic, în cazul în care întâmpini probleme de vedere de orice fel. 

Diagnostic astigmatism

Diagnosticmul astigmatismului poate fi stabilit, în mod corect, de către un medic oftalmolog sau de către un specialist în optometrie, în urma unei examinări ample a ochilor. De reținut este că, adeseori, astigmatismul se manifestă în tandem cu alte afecțiuni oculare sau tulburări de vedere, cum ar fi cu hipermetropia și miopia. Pentru un diagnostic precis, medicul îți poate recomanda o serie de teste, și anume: examinarea câmpului vizual, keratometria, teste de refracție și topografia corneeană.  

Examinarea câmpului vizual

Această procedură presupune testarea acuității vizuale și este una dintre cele mai cunoscute forme de evaluare a vederii, prin citirea unui set de litere, de dimensiuni diferite, aflate pe un panou luminat. Citirea literelor se face de la distanța solicitată de specialist. 

Testul de refracție

Testul de refacție se realizează cu ajutorul unui refractor optic, dispozitiv oftalmologic prevăzut cu o serie de lentile corective. Procedura este neinzaviză și nedureroasă. Astfel, pacientul va trebui să se așeze pe scaunul situat în fața aparatului, să își fixeze bărbia pe suportul aferent dispozitivului și să privească prin lentile, la fel ca printr-un binoclu. Lentilele sunt schimbate de către specialist pentru identificarea celei potrivite vederii pacientului.  

Keratometria

Keratometria se referă la o metodă de diagnostic a tulburărilor de vedere, adesea cu ajutorul unui keratometru, pentru evaluarea și măsurarea curburii corneei. La fel ca testul de refracție și examinarea câmpului vizual, keratometria este o procedură complet neinvazivă și nedureroasă. 

Topografia corneeană

Topografia corneeană este un test de screening cu ajutorul căruia se evaluează forma, curbura, precum și a anumite caracteristici specifice, topografice, ale corneei. Procedura este neinvazivă și nedureroasă și presupune utilizarea unui topograf cornean, un dispozitiv oftalmologic care captează imagini ale corneei, pe care le proiectează, apoi, sub forma unei topografii, în inele concentrice. Imaginile sunt redate pe un monitor digital, iar specialistul poate analiza, în detaliu, toate caracteristicile corneei fotografiate. 

Tratament astigmatism

Astigmatismul se poate controla prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact sau se poate trata cu ajutorul chirurgiei refractive. 

Corecție optică cu ochelari sau lentile de contact

În cele mai multe cazuri, se prescriu ochelari cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice. Copiii vor primi și ei ochelari, încă de la vârste mici, dacă valoarea astigmatismului depășește 1-1.5 per dioptrie.
La adulți, purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact cu cilindru poate duce, initial, la senzație de amețeală și/sau la percepția ușor distorsionată a obiectelor. Se poate ca, initial, medicul să îți prescrie o dioptrie mai mică, pentru a te obișnui, după care aceasta să fie crescută, undeva la 6-8 luni, pentru o toleranță mai mare. La copii, în schimb, rar se produc asemenea percepții deformate, astfel ca ei pot primi o dioptrie mare încă de la început.

Chirurgia refractivă

Intervenția chirurgicală de refracție este, de regulă, recomandată în cazurile severe de astigmatism și poate remedia permanent tulburarea de vedere. Există mai multe tipuri de intervenții în acest sens, printre care se numără keratectomia fotorefractivă, keratomileoza laser și keratotomia radială. Este foarte important să te consulți cu medicul oftalmolog înainte de a lua decizia de operație chirurgicală, deoarece, ca orice altă intervenție invazivă, poate veni la pachet cu anumite riscuri.

Recomandări generale

De regulă, dacă este monitorizat și tratat corespunzător, astigmatismul tinde să stagneze de la o anumită vârstă. Practic, se pot întâlni variații mari ale puterii cilindrice doar la copii, unde, prin creșterea ochiului, curbura se poate deforma mai pronunțat sau se poate rotunji (astfel, cilindrul crește sau scade). Pentru copii, se recomandă evitarea expunerii excesive la telefon/tabletă/calculator și păstrarea distanței corespunzătoare de caietul de scris sau de carte. Pentru copiii care poartă ochelari, cercetările sugerează o îmbunătățire a performanțelor școlare (fluența la citire).  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Astigmatism: Symptoms and Causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835 
Harvard Health – Astigmatism
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/astigmatism-a-to-z

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0