Trucuri de make-up utile in sezonul alergiilor

Sezonul alergiilor este în toi, așa că, dacă ești alergică, nu îți sunt străine simptomele precum lacrimarea, strănutul, inflamarea mucoasei nazale ori senzațiile de mâncărime de la nivelul feței. La ce trucuri de make-up poți apela dacă suferi de o alergie de sezon?

Alergiile sezoniere sunt frecvente și se declanșează în urma expunerii la substanțe din aer, cum ar fi polenul, care apar doar în anumite perioade ale anului. Simptomele implică în primul rând membrana care căptușește nasul, care provoacă rinită alergică, sau membrana care căptușește pleoapele și acoperă albul ochilor – conjunctiva -, provocând conjunctivită alergică. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele specifice unei reacții alergice nu te fac numai să te simți rău, ci te pot face să nici nu ai un aspect fizic normal, asta dacă nu îți adaptezi machiajul în funcție de alergiile care îți dau bătăi de cap. Iată ce poți face dacă te confrunți cu o alergie de sezon.

Cum să te machiezi dacă ai o alergie de sezon?

Dacă te întrebi cum poți să te machiezi pentru ca o reacție alergică să nu îți distrugă machiajul, avem câteva propuneri pentru tine. În principiu, ideal ar fi ca în sezonul alergiilor să renunți complet la make-up, astfel încât să nu ai de-a face cu rimelul întins pe la ochi sau cu fondul de ten curățat de pe nas. Dacă, însă, acest lucru nu este posibil pentru că nu te simți în largul tău fără machiaj, poți să îți adaptezi rutina de beauty în funcție de simptomele alergiilor.

Folosește produse de make-up rezistente la apă dacă ai o reacție alergică

Dacă, de obicei, folosești mascara și tușul, înlocuiește-le cu unele în varianta waterproof. Produsele cosmetice rezistente la apă sunt obligatorii în sezonul alergiilor, atunci când orice plimbare în natură te poate face să lăcrimezi sau îți poate cauza mâncărimi la nivelul ochilor.

Înlocuiește dermatograful negru cu unul bleumarin

Dacă obișnuiești să îți colorezi pleoapa inferioară, pe interior, cu dermatograf negru, e bine să îl înlocuiești în această perioadă cu unul bleumarin. Această nuanță va estompa efectul de ochi iritați, specific în caz de reacție alergică.

Folosește un corector verde

Pentru a contracara roșeața de la nivelul pielii, mai ales în jurul ochilor, folosește un corector verde. Acesta estompează nuanțele roșii de la nivel cutanat.

Hidratează intens pielea din jurul ochilor

Pungile de sub ochi și cearcănele apar adesea ca urmare a reacțiilor alergice, dar le poți combate hidratând în profunzime pielea. Folosește un serum hidratant pentru ochi în fiecare seară, iar dimineața aplică o cremă iluminatoare.

Folosește o cremă intens hidratantă pe nas

Vrei să nu mai ai nasul înroșit? Există câteva soluții care ar putea să te ajute. Vârful nasului și nările sunt mai predispuse să se înroșească din cauză că îți sufli des nasul atunci când te confrunți cu alergenii. Exfoliază zona după ce ai curățat-o și folosește mai multă cremă hidratantă decât folosești în mod normal, astfel încât să nu ai un aspect inestetic. Dacă te dai cu fond de ten, poți aplica mai mult în jurul zonei nasului. Peste fond de ten, folosește un concealer auriu sau galben, pe zonele care sunt predispuse să se înroșească.

Folosește fard de ochi în tonuri de maro

Tonurile maronii aplicate atât pe pleoapa superioară, cât și pe cea inferioară, reduc aspectul de ochi umflați care poate să apară atunci când te confrunți cu o alergie de sezon.

Folosește unui kit pentru conturarea feței

Fața ta poate să pară umflată din cauza alergiilor de care suferi, așa că nu ar strica să folosești tehnici de „sculptare” a chipului prin trucuri de make-up. Cu un kit pentru conturare, puțin antrenament și puțină îndemânare, aspectul umflat al feței cauzat de o alergie de sezon poate fi diminuat.

Ține întotdeauna la îndemână o pudră

O cutie cu pudră poate fi prietenul tău cel mai bun în sezonul alergiilor, aceasta mascând rapid nasul roșu și iritat. Renunță pentru o perioadă la pudra transparentă și alege una pigmentată, care te poate ajuta să maschezi micile probleme.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alege produse hipoalergenice

Ideea de bază când suferi de o alergie de sezon este că e absolut necesar ca sistemul tău imunitar să reacționeze cât mai puțin posibil la alergenii suplimentari din mediu sau din produsele de make-up, pentru că, în acest sezon, duce o luptă continuă. Așa că mergi la farmacie și cere produse precum un fond de ten hipoalergenic și investește într-o mascara hipoalergenică.

Demachiază-te corespunzător

Demachierea este importantă în orice perioadă a anului, însă în sezonul alergiilor este un pas pe care cu atât mai mult nu trebuie să îl omiți. De ce? Pentru că alergenii din aer se pot lipi de față și de ochi și îți pot agrava simptomele. Poți evita acest lucru îndepărtând machiajul și murdăria acumulate pe ten imediat ce ajungi acasă. La final, folosește apă micelară sau termală pentru a te asigura că tenul este curățat temeinic.

Cum se tratează alergiile de sezon?

Tratamentul alergiilor sezoniere se face cu ajutorul unor spray-uri nazale cu corticosteroizi, antihistaminice, descongestionante, picături de ochi sau imunoterapie cu alergeni.

Pentru început poate fi recomandat un spray nazal cu corticosteroizi, deoarece acestea sunt în general eficiente. Majoritatea acestor spray-uri nu au multe efecte secundare, deși pot provoca sângerări nazale sau dureri nazale la unele persoane. O altă opțiune este un antihistaminic administrat pe cale orală sau utilizat tot ca spray nazal, pe lângă cel cu corticosteroizi sau în locul acestuia. 

Antihistaminicele sunt de multe ori utilizate împreună cu un descongestionant, cum ar fi pseudoefedrina, administrată pe cale orală. Există diverse combinații antihistaminice-decongestionante disponibile fără rețetă pe care le poți lua direct de la farmacie. Picăturile de ochi care conțin antihistaminice și un medicament care duce la îngustarea vaselor de sânge sunt adesea eficiente.

Atenție, persoanele cu hipertensiune arterială nu ar trebui să ia un descongestionant decât dacă i l-a recomandat medicul și dacă i se monitorizează utilizarea acestuia. La fel, persoanele care iau un inhibitor de monoaminooxidază, care este un tip de antidepresiv, nu pot lua combinații de antihistaminic cu descongestionant.

Dacă alte tratamente nu funcționează, poate fi de folos imunoterapia cu alergeni, adică injecții cu cantități de alergeni crescute treptat pentru ca persoana să dezvolte toleranță la alergen.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Allergic Rhinitis
https://www.merckmanuals.com/en-ca/professional/immunology-allergic-disorders/allergic,-autoimmune,-and-other-hypersensitivity-disorders/allergic-rhinitis
WebMD - Makeup Tips for Bad Allergy Days 
https://www.webmd.com/allergies/features/beauty-tips#1


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0