Strategii de evitare a alergenilor pentru pacientii cu astm

Evitarea alergenilor pentru pacientii cu astm este de multe ori dificila si intotdeauna costisitoare. Va prezint in continuare cateva sfaturi generale care merita urmate, dar pacientii cu astm trebuie sa stie foarte clar ca doar tratamentul medicamentos este cel ce le controleaza cel mai bine simptomele si ca evitarea alergenilor din interior nu este considerata la ora actuala o strategie cu impact major asupra manifestarilor bolii.

Alergenii sunt substante ce se gasesc in aer sau alimente, ce pot provoca o reactie exagerata a imunitatii organismului, o reactie alergica (urticarie, soc anafilactic) sau o criza de astm. Alergenii care declanseaza crize de astm se gasesc fie in interior, fie in exterior.

Alergenii din interior

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestia sunt: acarienii (animale minuscule care se gasesc in covoare, lenjerii de pat, draperii groase, locuri umede sau cu mult praf), alergenii produsi de animale (caini si pisici cel mai frecvent), mucegai etc.

Strategii de evitare a alergenilor de interior:

  1. Spalati lenjeriile de pat, paturile, perdelele si draperiile, animalele de plus la temperatura cea mai mare pe care o poate tolera materialul din care sunt confectionate. Cumparati produse din materiale textile ce pot fi spalate la cel putin 60 de grade. Lenjeriile de pat trebuie schimbate saptamanal. Folosirea unui uscator de rufe este o solutie ideala, dar costisitoare (elimina mai bine acarienii, evita umezeala - daca uscati rufele in interior si expunerea la alergenii de exterior - daca uscati rufele afara).
  2. Eliminati covoarele mari si groase care nu se pot curata. Evitati mobila cu tapiserie.
  3. Depozitati obiectele pe care le folositi rar in pod sau pivnita (de preferat), ambalate in pungi de plastic. Folositi un dezumidificator pentru prevenirea aparitiei mucegaiului. Depozitati lenjeriile, hainele pe care nu le folositi zilnic, pilotele, pernele si saltele in cutii sau ambalaje care sa evite expunerea la praf (acarieni).
  4. Animalele de companie trebuie tinute afara, macar afara din dormitor. Faceti-le baie des (alergia la animale e provocata de saliva animalelor de pe blana acestora).
  5. Eliminati igrasia si mucegaiul (in special in baie sau in pivnita). Aceast lucru va reduce simptomele si necesarul de medicatie in cazul adultilor.
  6. Folositi un aspirator cu filtru HEPA.

Alergeni de exterior

Polenul diverselor plante este responsabil de declansarea simptomelor de astm.

Perioadele din an in care cantitatea de polen din atmosfera este cea mai mare sunt primavara si toamna. Site-urile care prezic vremea pot raporta inclusiv cantitatea de polen din atmosfera, asa ca acestea reprezinta o sursa buna de informatii.

Strategii de evitare a expunerii la polen:

  1. Ramaneti in interior daca este posibil, inchideti toate geamurile. Daca este prea cald, folositi aerul conditionat, in modul de recirculare si schimbati/spalati foarte des filtrele.
  2. Daca nu este posibil sa ramaneti in interior, in perioadele cu cantitati crescute de polen in atmosfera este recomandat sa faceti un dus si sa spalati parul seara, inainte de culcare.

 

Aceste recomandari sunt valabile doar pentru pacientii cu astm care au o sensibilitate crescuta la alergenii de mai sus (dovedita prin teste de alergie).

Evitarea alergenilor de exterior este cea mai importanta, strategiile de prevenire a expunerii la alergenii din interior nu sunt mereu eficiente. Nu este nevoie sa faceti investitii majore, tocmai pentru ca beneficiul clinic este scazut.

Discutati cu medicul dvs. care este cea mai buna strategie de urmat, dar si eventuala modificare a tratamentului de fond daca simptomele nu sunt controlate corespunzator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Razvan Lungu.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0