Remedii chinezesti pentru alergii

Alergiile afectează milioane de oameni din toată lumea, determinându-i să sufere de simptome precum strănutul, curgerea nasului, mâncărimea ochilor, dureri de cap, probleme ale pielii, oboseală și multe altele. În unele cazuri, alergiile sunt atât de grave încât pot afecta viața personală și chiar performanța la locul de muncă.

Alergia este acea stare care, prin contactul anterior cu un anumit alergen ne face să reacționăm în mod incontrolabil și uneori chiar violent. Alergia este răspunsul sistemului imunitar la un factor exterior pe care acesta îl consideră periculos. Reacțiile apar de cele mai multe ori la nivelul ochilor, nasului, gâtului și rar la nivelul plămânilor sau în piept.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum privește medicina chineză alergiile

În Medicina Tradițională Chineză omul este văzut ca un mic univers, care trăiește în interiorul său și care interacționează cu natura, cu Universul mare. Potrivit specialiștilor chinezi, reacțiile alergice sunt declanșate fie de o cauză externă (mediu), fie de propriul corp, o cauză internă. Însă este posibil să fie de vină și o combinație între cele două. 

Medicina tradițională chineză consideră factorii externi vântul, frigul, căldura, uscăciunea și umezeala. Acestea provin din natură, în funcție de anotimpuri. Primăvara aduce mai mult vânt, vara mai multă căldură și umezeală, toamna mai mult uscăciune și iarna mai mult frig. 

Iar specialiștii în medicină chinezi sunt de părere că acești factori pot invada și afecta corpul unei persoane. În ciuda faptului că oamenii au capacitatea de a se adapta la un mediu în schimbare, dacă echilibrul corpului este afectat, există riscul să ne pierdem capacitatea de a ne adapta. Iar din acest motiv, universul nostru este dezechilibrat, nu este în armonie cu Universul mare și astfel se instalează boala.

Totuși, este important de menționat că nu toți oamenii au alergii. Explicația specialiștilor chinezi ar fi că unii oameni au un sistem imunitar mai puternic și sunt mai rezistenți la dezechilibrul exterior. În schimb, alte persoane nu fac foarte bine față dezechilibrelor exterioare, motiv pentru care se și confruntă cu alergii. 

Când se produce o alergie care trezește sistemul imunitar, imediat reacționează și sistemul emoțional încercând să îndepărteze inamicul care deranjează bariera de protecție. Alergiile ne fac să ne izolăm de cei din jurul nostru din frica de a nu dezvolta o reacție la fum, animale, puf, soare, arahide, înțepături, praf, polen sau chiar unele fructe.

Specialiștii chinezi spun că aceste alergii mai pot apărea în urma unor evenimente la care ne-am simțit separați: de grup, persoană, animal, lucru (exemple: o iubire terminată brusc poate afecta sinusurile provocând răceală sau strănut; frica poate provoca tuse).

La baza alergiilor există o emoție de iritare sau frustrare din trecut asociate cu un produs sau o situație pe care trebuie să ni le amintim, să le integrăm și să le conștientizăm, apoi să le acceptăm la nivelul inimii și să ne forțăm să le considerăm inofensive. 

Care sunt simptomele și cauzele alergiilor

Printre simptomele alergiilor se numără: mâncărime, crampe, umflarea feței, ochilor, buzelor, curgerea nasului, diaree, erupții cutanate, strănut, tuse, lăcrimare. 

Există numeroase cauze ale apariției alergiei, iar printre ele se numără:

  • hipersensibilitate de la naștere, 
  • factori ambientali, 
  • substanțe chimice. 

Astmaticii sunt cei mai sensibili și cei mai expuși la alergiile alimentare. Cele mai periculoase anotimpuri pentru oamenii care au alergii sezoniere sunt toamna și primăvara, iar vinovatul principal este polenul care provoacă alergicilor umflarea țesuturilor din nas și gât și reflexul strănutului.

Ce trebuie să evităm dacă suntem alergici:

-zonele cu fum 
-apa și aerul poluate 
-amidonul, zahărul rafinat, laptele pasteurizat, carnea de vită, cafeaua și aditivii chimici 
-alimentele la care știm că suntem alergici 
-să stăm mai mult în casă în anotimpurile cu alergii 
-să facem curățenie generală toamna și s-o întreținem pe tot parcursul anotimpului 
-când intrăm în casa, să lăsăm într-un loc închis și izolat hainele de afară.

Tratament chinezesc pentru alergii

Specialiștii medicinii tradiționale chineze spun că alergiile se tratează prin  echilibrarea mediului intern. Pacientul trebuie examinat pentru a se determina care sunt simptomele cauzate de condițiile interne și câte sunt determinate de condițiile externe.  

Remedii alimentare:

-consumați mai multe alimente prin rotație pentru a evita să mâncați același aliment prea des 
-beți mult suc de morcovi și/sau cartofi pentru detoxifierea ficatului 
-consumați castraveți proaspeți în cantități mari pentru curățarea sângelui și rinichilor de toxine și acizi, reducând alergiile 
-mâncați fructe și legume proaspete, semințe crude, pește, întrucât acestea conțin acizi grași esențiali care tratează alergiile. 

Rezolvarea sau ameliorarea simptomelor se poate face cu o vizită la farmacie pentru a cumpără medicamente alopate sau putem opta pentru remedii naturale cu avantajul că reacțiile adverse sunt reduse. Asta nu înseamnă că remediile naturale au rezultate sigure mai ales dacă sunt consumate în cantități mari și fără recomandare.

De asemenea, nu se recomandă să combinați tratamentul alopat cu remediile naturale fără sfatul medicului, mai ales dacă alergiile sunt moderate sau severe. Cea mai bună recomandare este aceea că persoanele care se știu alergice să înceapă tratamentul preventiv cu trei săptămâni înainte de începerea sezonului alergiilor. 

Cum se tratează rinita alergică

Medicina chineză pentru rinita alergică include acupunctură și tratamente din plante medicinale chineze. Acestea sunt utilizate cu scopul de a reduce severitatea simptomelor alergice, de a îmbunătăți calitatea vieții și de a susține starea    generală de sănătate. Se știe că efectele unei alergii netratate pot face o persoană să se simtă constant bolnavă. Adulții și copiii pot deveni iritabili și capricioși, de exemplu. De altfel, aceștia se pot confrunta și cu tulburări de somn, din cauza congestiei nazale.

Pe de o parte, dacă începi tratamentul primăvara, atunci când alergiile sunt mai grave, înseamnă că trebuie să tratăm mai des simptomele actuale. Pe de altă parte, începerea tratamentului mult mai devreme, când simptomele sunt mai puțin vizibile, tratamentele se pot concentra mai mult pe corectarea cauzelor subiacente.

Potrivit unei meta-analize mai vechi, cercetării au concluzionat că acupunctura ar putea fi un tratament sigur și valid pentru cei cu rinită alergică. S-a demonstrat, de asemenea, că acupunctura are diverse efecte antiinflamatorii care au relevanță directă pentru cei cu rinită alergică. Pentru cei cu astm bronșic care este exacerbat de rinită alergică, acupunctura, atunci când este combinată cu îngrijirea standard, pare a fi un tratament suplimentar util pentru îmbunătățirea calității vieții. 

Acupunctura ajută la tratarea alergiilor prin aplicarea acelor în jurul sinusurilor iar ameliorarea poate fi imediată. Medicina tradițională chineză ne învață că, adesea, combinațiile sărace în alimente poartă o parte din vină pentru apariția alergiilor. Dacă am combina cerealele cu verdețuri și cu alte legume sărace în amidon, atunci alergiile ar putea fi ținute în frâu. 

Pentru depistarea alimentelor care ne produc alergii este recomandat să nu combinăm la o masă mai mult de două-trei alimente, să ținem un jurnal alimentar zilnic ca să putem stabili diete potrivite și care nu ne fac rău. În cazul alergiilor la cereale se recomandă consumarea lor sub formă de germeni.

Alergia purpura anfilactoidă se vindecă în 15 zile în China dacă acea persoana alergică consumă câte 10 curmale roșii de 3 ori/zi. Alergiile provocate de părul de animale, polen, apă, soare sunt agravate de stări psihice care scad imunitatea și slăbesc ficatul.  

În China Antică, o atitudine arogantă a unei persoane era asociată cu proasta funcționare a ficatulu, iar o dietă de curățare a ficatului era foarte utilă în refacerea acestuia și neutralizarea substanțelor alergene. Cel mai mare ajutor în acest sens îl reprezintă toate alimentele care conțin clorofilă datorită proprietăților acestora antiinflamatoare și imunostimulatoare.

Medicina tradițională chineză ia în considerare anumite aspecte ale corpului uman care nu au semnificație importantă pentru medicina modernă, poate trata boli pentru care medicina alopată nu are soluții, dar sunt și cazuri inverse, cele care necesită intervenții chirurgicale și echipamente tehnologice unde medicina tradițională chineză nu poate ajuta. 

Cum pot fi prevenite alergiile

Deși la prima vedere ai putea crede că prevenirea alergiilor înseamnă administrarea unui antihistaminic sau administrarea unei injecții în stadiile incipiente ale unei reacții alergice, specialiștii medicinii tradiționale chineze spun că aceste soluții nu previn o eventuală alergie, ci tratează simptomele și semnele unei astfel de probleme de sănătate.

Strategia care dă rezultate în tratarea alergiilor este readucerea în echilibru a organismului și eliminarea alergiei. Acest proces poate necesita timp și este recomandată înainte ca sezonul să debuteze. Uite un exercițiu care ți-ar fi de folos pentru sănătatea plămânilor. Stai drept, relaxează-te și respiră normal. Încruțișează-ți picioarele, expiră și aplecă-te din talie cât mai mult posibil. Cu ajutorul mâinilor, ridică-te în poziție verticală, inspiră, apoi ține-ți respirația timp de 10 secunde. Repetă procedeul de cinci ori. Acest exercițiu nu numai că reglează qi-ul plămânilor, dar ajută și la susținerea și întărirea funcției plămânilor. 

Este important să faci cât mai des exerciții fizice în aer liber.  Așa cum am menționat mai sus, reacționăm la condițiile externe, așa că oferă-i corpului tău ocazia de a se obișnui cu schimbarea anotimpurilor. Anotimpurile se schimbă treptat, așa că petrecerea timpului în aer liber în fiecare zi oferă corpului tău timp să se adapteze.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
China Institute of Traditional Chinese Medicine - More solution than an antihistamine: How Traditional Chinese Medicine treats allergies
http://www.chinainstitute.com/treatment-tcm-allergies/
National Library of Medicine - Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25590322/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0