Regimul (dieta) pentru copiii alergici: ce alimente sunt de evitat

Chiar daca nu poti vindeca alergia nazala cu ajutorul unei diete speciale, nu uita ca ceea ce mananca micutul tau poate sa faca diferenta in ceea ce priveste modul in care se simte. Anumite alimente ii pot agrava simptomele alergiei (poti citi aici mai multe despre rinita alergica), pe cand alte alimente ii pot calma simptomele.

Iata care sunt alimentele care pot ajuta in cazul copiilor alergici (nu ne referim aici la cei care sufera de alergii alimentare):

Pestele - Unele studii arata ca acizii grasi Omega-3 (care se gasesc in pestele gras precum somonul, tonul etc.) ar putea sa scada riscurile de a face alergii. Insa ar putea Omega-3 sa il ajute pe cel mic daca are deja alergii? Unele dovezi, descoperite in urma unor studii, par promitatoare, insa este prea devreme pentru a se trage aceasta concluzie, spun medicii alergologi de peste hotare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fructele si legumele - Un studiu a aratat ca micutii care sufereau de astm alergic care au mancat multe rosii, vinete, castraveti, fasole verde si dovlecel au avut mai putine simptome ale afectiunii, in comparatie cu copiii care nu au mancat aceste legume. Fructele si legumele bogate in vitaminele C si E, cum ar fi spanacul, broccoli si rosiile, ar putea si ele sa reduca inflamatia din caile respiratorii ale copilului.

Supele si bauturile calde - Aceste lichide pot incalzi stomacul si caile respiratorii ale copilului. Acest lucru ajuta la subtierea mucusului din plamanii celui mic, iar astfel ii va fi mai usor sa tuseasca (sa expectoreze).

O dieta precum cea mediteraneana - Nucile, uleiurile sanatoase, fructele si legumele proaspete, pestele sunt bune pentru sanatatea inimii noastre si poate si pentru caile respiratorii, spun expertii. Un studiu a aratat ca aceasta dieta a fost de ajutor in controlarea simptomelor astmului sever.

Care sunt alergiile alimentare?

Potrivit Food Allergy Research and Education, aproape 1 din 13 copii este alergic la cel putin un aliment. Marea problema este ca cei mai multi dintre parintii nu stiu ca micutii lor au o alergie alimentara pana cand copiii nu incearca pentru prima data acel aliment si au o reactie severa, ca urmare a faptului ca l-au mancat. Asadar, care sunt acele alimente care declanseaza alergii in randul copiilor? Raspunsul este unul complex.

Cand un copil are o alergie la un aliment, sistemul lui imunitar reactioneaza in exces, producand anticorpi pentru acel aliment, ca si cand acesta ar fi un virus sau alt microorganism care invadeaza corpul. Cele mai comune alimente care declanseaza alergiile alimentare in cazul copiilor sunt:

- arahidele si nucile care cresc in copaci (nucile romanesti, migdalele, caju, fistic)

- laptele de vaca

- ouale

- pestele si fructele de mare (crevetii, homarii)

- soia

- graul.

Ce poti face daca micutul tau are o alergie la un anumit aliment?

Daca suspectezi ca micutul tau are o alergie alimentara, e cazul sa il vada medicul vostru pediatru sau un medic alergolog. Medicul poate identifica ce aliment cauzeaza problema micutului tau si te va ajuta sa puneti la cale un plan de tratament. Copilul tau poate sa aiba nevoie de medicamente, precum antihistaminicele, pentru a trata simptomele. Tratamentul, de regula, inseamna ca trebuie sa evitati alergenul si toate alimentele care contin acel alergen.

Va trebui sa citesti etichetele alimentelor, astfel incat sa poti evita alergenul. Producatorii trebuie sa scrie pe eticheta daca alimentele contin sau nu oricare dintre cei mai comuni 8 alergeni: laptele, ouale, pestele, fructele de mare (crustaceele), nucile care cresc in copaci (migdale, caju, nucile romanesti), arahidele, graul si soia.

Potrivit specialistilor, aceste 8 alimente contribuie la 90% dintre alergiile alimentare. In plus, unii copii nu pot tolera fructele citrice, asa ca e bine sa le eviti daca cel mic are o astfel de problema.

Important!

Fii foarte atenta atunci cand mancati in oras. Intreaba ce ingrediente contine fiecare fel de mancare, cum a fost preparat alimentul, daca a intrat in contact cu alte alimente si daca exista un risc sa fi fost contaminat cu alergeni (oua, lapte, nuci, etc.).

Majoritatea restaurantelor iti ofera aceste informatii (de multe ori, alergenii sunt trecuti in meniu), insa este posibil ca ingredientele din anumite alimente, precum sosurile, sa nu fie cunoscute, asa ca e bine sa eviti folosirea unor sosuri la care cel mic ar putea fi alergic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: WebMD - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/eat-to-ease-allergies#1

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0