Conjunctivita alergica: simptome, cauze, tratament

Conjunctiva reprezinta o membrana fina de tesut aproape transparent, traversat de vase de sange, care tapeteaza globul ocular (partea alba a ochiului – sclera, precum si partea interna a pleoapelor).

conjunctivita alergica

Inflamatia conjunctivei declanseaza conjunctivita, care poate avea la origine mai multe cauze:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    bacteriana (caz in care secretia oculara devine alb-galbuie, cu aspect purulent); 
•    virala (ochiul este rosu aprins, cu secretie clara, limpede); 
•    alergica (mancarime si secretie clara, uneori clipit des, in contextul expunerii la diversi alergeni).

Ce declanseaza aceasta conjunctivita alergica? Care sunt cauzele?

Reactia alergica apare atunci cand ochiul intra in contact cu un alergen, raspunsul fiind eliberarea de histamina, care duce la o cascada de semne si simptome. 
Factorii care duc la aceste reactii chimice interne sunt foarte variati: praf, polen, par de animale, plante de apartament, substante chimice, detergenti, cosmetice etc.

Practic, la copilul mic (4-5 ani), aproape orice substanta noua, cu care organismul nu a mai intrat in contact, poate sa determine o reactie chimica de acest fel. Ulterior, dupa ce corpul produce anticorpi, reactia dispare sau apare mai rar.

Astfel, intalnim foarte des aceste conjunctivite alergice la copilul mic, dar si la adultii care se stiu cu un teren alergic (au astm, rinita alergica sau fac des manifestari ale alergiilor la nivelul pielii).

Cum recunoastem conjunctivita alergica? Ce simptome are?

Dilatarea vaselor de sange declansata de eliberarea de histamina este urmata rapid de simptome oculare: inrosirea ochilor, senzatia de mancarime la nivelul nasului si ochilor, clipit des, simptome ce apar la ambii ochi in acelasi timp. Daca reactia este una de vecinatate, putem avea conjunctivita alergica doar la un singur ochi – crema de fata noua, intepatura de insecte la nivelul pleoapelor, etc.

Conjunctivitele de origine bacteriana sau virala afecteaza adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, daca nu se respecta o igiena stricta, secretia poate aparea si la celalalt ochi.

Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene si virale, conjunctivita alergica nu este contagioasa. Este un aspect foarte important de retinut, deoarece nu este necesara separarea de colectivitate, ca la primele cazuri.

Conjunctivita alergica sezoniera 

Conjunctivita alergica sezoniera este cea mai comuna forma de conjunctivita alergica care apare ca reactie la polenul plantelor sau la mucegai. Apare tipic in aceasta perioada, martie – mai, si se asociaza cu rinitele alergice.

Conjunctivita alergica perena

In conjunctivita alergica perena, simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, principalii alergeni implicati in aparitia ei fiind parul animalelor, praful si penele.
Desi simptomele pot aparea pe tot parcursul anului si sunt mai putin severe decat cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.

Alte forme de conjunctivita alergica sunt cea vernala si keratoconjunctivita atopica, asociate cu dermatita atopica a pleoapelor si a fetei. In ultimul caz, simptomele includ roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleopelor.

Nu in ultimul rand, conjunctivita giganto-papilara este un tip de conjunctivita asociata cu purtarea lentilelor de contact ce apare ca reactie la solutia de intretinere a lentilelor de contact.

Tratament pentru conjunctivita alergica

Tratamentul conjunctivitelor alergice se face cu picaturi sau unguent antiinflamator de tip steroidian sau nesteroidian. In unele cazuri, medicul poate decide sa administreze si un sirop sau pastile cu efect antihistaminic. Uneori, spalarea cu apa rece poate reduce senzatia de mancarime sau usturime.

Complicatii in cazul conjunctivitei alergice

In lipsa tratamentului, conjunctivitele alergice sezoniere sau perene rareori duc la complicatii pe termen lung. In schimb, conjunctivita vernala si keratoconjunctivita atopica sau cea giganto-papilara au potential de deteriorare a vederii. In orice caz, este bine sa vizitati un medic oftalmolog pentru un sfat specializat si sa nu administrati nicio picatura sau alte leacuri babesti fara avizul medicului oftalmolog.

Cum tii simptomele sub control

Medicul iti poate prescrie mai multe linii de tratament: antihistaminice si agenti vasoconstrictori; medicamente topice din clasa antihistaminicelor H1; combinatii de medicamente; corticosteroizi folositi cu frecventa redusa, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); antihistaminicele orale pot fi si ele folosite, mai ales daca pacientul are efecte sistemice aditionale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele masuri suplimentare pot fi recomandate, pentru a imbunatati controlul simptomelor conjunctivitei alergice:

  • lacrimi artificiale, pentru a dilua alergenii
  • comprese reci (cu gheata)
  • evitarea alergenilor
  • spalarea frecventa a hainelor si dusuri sau bai frecvente, inainte de culcare
  • vizita la cabinetul unui medic alergolog sau dermatolog, pentru acele conjunctivite alergice care nu sunt controlate in mod adecvat, cu medicamente topice si antihistaminice orale.

 

Bibliografie: American Academy of Ophthalmology - http://eyewiki.aao.org/Allergic_conjunctivitis

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0