Alergiile sezoniere la pacientii cu lupus eritematos sistemic

Atat lupusul eritematos sistemic, cat si alergiile apar in urma hiperactivitatii sistemului imunitar. Atunci cand sistemul imunitar devine hiperactiv fara un motiv real, pacientul are de-a face cu o serie de simptome ce apar pe fondul inflamatiei din organism.

Alergiile apar in urma expunerii la praf, polen, mucegai sau alti alergeni care sunt perceputi in mod eronat de organism, ca fiind agenti externi periculosi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din cauza ca ambele afectiuni, si lupusul, dar si alergiile, apar pe fondul functionarii deficitare a sistemului imunitar, aceste afectiuni apar uneori impreuna. Oamenii de stiinta au descoperit ca alergiile sunt mai frecvente in randul pacientilor diagnosticati cu lupus, in comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta afectiune autoimuna.

In general, alergiile apar primele si apoi lupusul, insa exista si cazuri in care reactiile alergice apar dupa stabilirea diagnosticului de lupus.

Care sunt cele mai comune alergii in randul pacientilor cu lupus eritematos sistemic

Alergii alimentare – reactiile alergice pot aparea in urma consumului unor alimente, care contin o substanta ce induce sistemul imunitar in eroare, facandu-l sa creada ca este un agent patogen.

Daca, la pacientii sanatosi, cele mai frecvente alergii alimentare sunt cele la oua, alune sau fructe de mare, in randul pacientilor cu lupus eritematos sistemic, alergia la lucerna este cea mai des intalnita. Asadar, germenii de lucerna, precum si suplimentele alimentare care poarta denumirea de alfalfa ar trebui evitate de acesti pacienti. Lucerna contine un aminoacid care creste nivelul inflamatiei din organism.

Alergii la factorii de mediu – fumul de tigara, polenul, substantele chimice din produsele de curatenie, precum si aerul foarte rece pot declansa o reactie alergica pacientilor cu lupus eritematos sistemic, mai ales daca boala se manifesta cu afectare pulmonara.

Alergii la substante medicamentoase – pacientii care sufera de lupus prezinta sensibilitate crescuta la antibioticul denumit Trimetoprim, insa specialistii avertizeaza si cu privire la riscurile consumului de suplimente alimentare. Echinacea, folosit adesea pentru stimularea sistemului imunitar, ar trebui sa fie evitat de pacientii care sufera de lupus, intrucat pot aparea atat reactii alergice, cat si pusee de activitate a lupusului.

Alergiile sezoniere in lupus

De aceasta data vom aborda tema alergiilor sezoniere, care sunt declansate de factorii de mediu. Primavara, vara si toamna suntem in mod deosebit expusi acestui tip de alergii, in timp ce iarna suntem mai protejati.

Cauza declansarii alergiei sezoniere o reprezinta expunerea la un factor declansator precum: polenul, mucegaiul.

Primavara, copacii sunt raspunzatori pentru cele mai multe alergii. Mesteacanul, cedrul, castanul salbatic, precum si salcia sunt arborii al caror polen are proprietati alergene.

Pe timp de vara, fanul produce cele mai multe reactii alergice, insa si alte tipuri de plante pot declansa alergii.

Toamna, ambrozia reprezinta principalul inamic al pacientilor care sufera de alergii. Tot toamna poate cauza alergii si polenul urizicilor, al pelinului negru ori al macrisului.

Iarna polentul dispare, de aceea multi pacienti rasufla usurati la venirea sezonului rece. Insa in sezonul rece, alergenii de interior, precum mucegaiul sau praful pot deveni problematici.

Cum reduci riscul de alergii daca suferi de lupus eritematos sistemic

In cazul in care suferi de aceasta afectiune autoimuna si ai observat ca apar unele reactii alergice in urma expunerii la anumiti factori declansatori, ai face bine sa eviti pe viitor expunerea la factorii cu pricina.

In cazul in care e imposibil sa eviti expunerea la anumiti alergeni, cum e in cazul polenului, discuta cu medicul tau despre medicamentele pe care le poti lua pentru a evita declansarea reactiilor alergice. Medicamentele antihistaminice si decongestionantele nazale pot fi de mare ajutor in cazul unei alergii care se manifesta sever. Daca ai asemenea medicamente la indemana, vei face fata alergiilor si vei reduce riscul de declansare a unui puseu de activitate a lupusului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0