Ai alergie la praf? Ce sa retii despre acarienii care provoaca reactii

Persoanele care au alergie la praf știu ce înseamnă să strănuți des, însă strănutul nu este singurul simptom care le provoacă disconfort. Astăzi ne îndreptăm atenția spre unele organisme microscopice - acarienii de praf, cei care provoacă alergia – și cum pot fi combătuți.

Alergia la praf se dezvoltă în copilărie sau adolescență, majoritatea simptomelor manifestându-se înainte de vârsta de 20 de ani. Acarienii de praf se găsesc peste tot în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rinita alergică și astmul afectează până la 800 de milioane de oameni din întreaga lume. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alergia la praf este, în realitate, alergia la acarienii de praf

Până la două treimi dintre copiii cu astm bronșic și până la jumătate dintre adulții care suferă de astm bronșic au, de asemenea, și alergii. Dintre acești pacienți care suferă de astm și alergii, între 40%-85% dintre ei sunt alergici la acarieni, această tendință fiind observată în toată America, Europa, Asia de Sud-Est și Australia. Testele cutanate arată că aproximativ 5 până la 30% din populația generală prezintă sensibilitate la acarienii de praf.

Așadar, alergia la praful de casă este în realitate o reacție alergică la acele organisme microscopice care se găsesc în compoziția prafului aflat în locuință și anume acarienii. Nu particulele de praf pe care le vedem în casă produc reacțiile alergice, ci compoziția este cea care cauzează unele simptome de alergie. Este important, așadar, să se cunoască simptomele alergiei la acarienii de praf, cum se poate trata această alergie și cum se poate preveni alergia la praf.

Acarienii, rude apropiate ale căpușelor și păianjenilor, sunt prea mici ca să îi vedem fără un microscop, însă ei există în praful din casă, consumând celulele moarte care cad de pe pielea noastră și se înmulțesc într-un mediu caracterizat de căldură și umezeală. În locuințe, lenjeriile de pat, mobila capitonată și covoarele reprezintă mediul ideal pentru ca acarienii de praf să se înmulțească. Cel mai important acarian de praf este Dermatophagoides pteronyssinus. În zonele mai uscate, se găsește frecvent D. Farinae.

Cum se produce alergia la acarienii de praf?

Alergiile se declanșează în momentul în care sistemul imunitar reacționează la o substanță străină, cum ar fi polenul, mătreața din blana animalelor de companie sau la acarienii de praf. Sistemul imunitar produce proteine numite anticorpi, care protejează organismul de agenții patogeni care ne pot îmbolnăvi.

Când ești alergic la ceva, sistemul imunitar produce acești anticorpi care identifică alergenul ca fiind ceva dăunător, chiar dacă este o substanță inofensivă. Când intri în contact cu alergenul, sistemul imunitar produce un răspuns inflamator în căile nazale sau în plămâni. Expunerea îndelungată sau regulată la acel alergen (în acest caz, la acarienii de praf) poate cauza inflamație cronică, asociată cu astmul.

Acarienii de praf sunt, cum spuneam, organisme microscopice, care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și absorb apă din umiditatea din atmosferă. Praful din locuință conține, totodată, și fecalele și corpurile în descompunere ale acarienilor, iar proteinele acarienilor prezente în praf sunt cele vinovate de această alergie.

Simptome alergie la acarienii de praf

Alergia la praf duce la rinită alergică perenă, adică simptomele apar pe tot parcursul anului. Simptomele alergiei apar mai adesea noaptea și dimineața la trezire, deoarece acarienii se găsesc mai mult în perne, cuverturi, saltele și pături. Simptomele alergiei la praf, provocate de inflamarea mucoasei căilor nazale, sunt:

  • strănut
  • rinoree (secreții nazale)
  • mâncărimi oculare, ochi înroșiți sau ochi care lăcrimează
  • congestie nazală
  • mâncărimi ale nasului, în cerul gurii sau în gât
  • sindromul picăturii postnazale (rinoreea posterioară), când se acumulează secreții în spatele nasului sau în gât
  • tuse
  • presiune și durere facială
  • cearcăne (pielea de sub ochi este umflată, are o nuanță albăstruie)
  • frecatul nasului (semn frecvent în cazul copiilor).

Este posibil ca alergia la praf să contribuie și la înrăutățirea simptomelor astmului, dacă persoana suferă de această afecțiune, iar simptomele pot fi în acest caz:

  • dificultăți respiratorii
  • durere în piept sau senzație de constricție în piept
  • un șuierat care se aude în timpul expirului (wheezing)
  • probleme în timpul somnului, cauzate de respirația scurtată, de tuse sau de wheezing (persoana simte că își pierde răsuflarea)
  • accese de tuse sau wheezing, care sunt agravate de un virus respirator, cum se întâmplă în cazul răcelii sau gripei.

Tratament alergie la praf

Cea mai bună opțiune de tratament pentru alergia la praf este să limitezi expunerea la acarienii de praf, iar dacă acest lucru nu funcționează, există unele medicamente pe bază de prescripție medicală, dar și altele fără prescripție pe care le poți lua de la farmacie, pentru a calma simptomele acestui tip de alergie.

Antihistaminice

Antihistaminicele te ajută să calmezi strănutul, secrețiile nazale și mâncărimile asociate cu alergia.

Corticosteroizi

Corticosteroizii care se administrează nazal pot să reducă inflamația, având în același timp mai puține efecte adverse decât cei cu administrare orală.

Descongestionante

Descongestionantele pot micșora țesuturile din căile nazale, și în acest fel poți respira mai ușor.

Medicamente combinate

Medicamentele care combină un antihistaminic și un descongestionant te ajută și mai mult să calmezi simptomele alergiei la praf.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Măsuri de prevenție alergie la praf

Există și unele măsuri care te ajută să previi alergia la acarienii de praf:

  • Poți folosi așternuturi care blochează alergenii, deci practic împiedică acarienii să colonizeze țesăturile.
  • Poți să speli săptămânal așternuturile de pat, la temperaturi foarte mari, pentru a ucide acarienii și a îndepărta orice alergen.
  • Poți menține umiditatea scăzută în locuință (sub 50%), cu ajutorul aerului condiționat sau al unui deumidificator sau chiar al unui vas în care pui câțiva cărbuni de grătar și îl lași într-o cameră, deoarece aceștia absord umiditatea
  • Poți îndepărta praful cu un mop umed și poți aspira în mod regulat suprafețele (covoarele, mobila capitonată).

E bine de reținut că factori declanșatori ai alergiei la praful de casă nu sunt doar acarienii din compoziția prafului, ci și gândacii de bucătărie, mucegaiul, polenul, blana sau penele animalelor. Particulele acarienilor se găsesc adesea în perne, saltele, covoare și în mobilă tapițată. 

Acarienii plutesc prin aer când cineva aspiră prin casă, când merge pe covor sau când deranjează așternuturile de pat, așa că în aceste situații, este și mai probabil să ți se declanșeze reacția alergică la acarieni.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American College of Allergy, Asthma & Immunology – Dust Allergies
https://acaai.org/allergies/types/dust-allergy
NCBI - Dust Mite Allergy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560718/
BMC - Research on allergic rhinitis improvement in asthmatic children after dust mite exposure reduction: a randomized, double-blind, cross-placebo study protocol
https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-020-04614-6
Studiul „Research on allergic rhinitis improvement in asthmatic children after dust mite exposure reduction: a randomized, double-blind, cross-placebo study protocol”, apărut în Trials 21, 686 (2020). https://doi.org/10.1186/s13063-020-04614-6, autori: Chen, M., Wu, Y., Yuan, S. et al. 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0