Ai voie să bei cafea și alcool dacă ai fost diagnosticată cu cancer mamar?

Pe lista factorilor de risc ai cancerului mamar există foarte multe aspecte de care trebuie să ții cont. Dacă ai fost diagnosticată cu această boală, este bine să te ferești de anumite substanțe, pentru că acestea pot influența riscul.

Cancerul de sân este unul din cel mai frecvente tipuri de cancer. Cele mai multe femei diagnosticate cu cancer de sân au peste 50 de ani, dar și femeile mai tinere pot dezvolta această boală.

Aproximativ 1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer de sân în timpul vieții. Dar, de asemenea, există o șansă bună de recuperare dacă este depistat într-un stadiu incipient. Din acest motiv, este vital ca femeile să își verifice sânii în mod regulat pentru a detecta orice modificări.

Ce spun studiile despre consumul de alcool?

Studiile făcute pe tema consumului de alcool după un diagnostic de cancer mamar nu au arătat o asociere consistentă cu recurență (recidivarea) a bolii. O meta-analiză recentă, realizată pe 14 studii de cohortă, a tras concluzia că, de fapt, consumul de alcool post-diagnostic nu a fost asociat cu mortalitatea în ce privește cancerul la sân, deși analizele făcute pe subgrupuri de paciente au arătat că un consum mare de alcool (>20 grame pe zi) a fost asociat cu o mortalitate ridicată în ceea ce privește cancerul de sân, cu o asociere de tip doză-răspuns în rândul femeilor premenopauzale.

O analiză ulterioară, făcută pe 4 studii de cohortă, a arătat că aportul mare de alcool (mai mult de o băutură alcoolică pe zi) a fost asociat cu un risc cu 28% mai mare de recurență târzie (la mai mult de 5 ani după diagnostic), în cazul femeilor care au supraviețuit cancerului mamar cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv).

Oamenii de știință spun că, în general, rezultatele studiilor sunt neconcludente, însă chiar și așa, limitarea consumului de alcool la o băutură alcoolică pe zi (sau cât mai puține băuturi) este un obiectiv important, pentru a reduce riscul de recurență a cancerului mamar primar.

Cercetările arată că modificările pe care le facem în stilul de viață pot reduce riscul de cancer mamar. Așa că reține, pentru a-ți reduce riscul de a dezvolta această boală, limitează consumul de alcool. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât mai mare este riscul tău de a face cancer mamar. Recomandarea generală a medicilor este să te limitezi la o singură băutură alcoolică pe zi, pentru că inclusiv cantitățile mici îți pot crește riscul.

 


Consumul de cafea după diagnosticul de cancer de sân

Deși primele studii despre cafea au sugerat că aceasta ar putea duce la probleme de sănătate, cercetările recente oferă dovezi solide că, de fapt, consumul de cafea are o varietate de beneficii pentru sănătate. "Dovezile generale au fost destul de convingătoare că un consum moderat de cafea a fost mai mult sănătos decât dăunător în ceea ce privește rezultatele în materie de sănătate", a declarat Frank Hu, președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, într-un articol din 5 aprilie 2021, publicat în Discover. "Pentru majoritatea oamenilor, un consum moderat de cafea poate fi încorporat într-o dietă sănătoasă".

Cercetările efectuate până în prezent indică faptul că această băutură nu cauzează cancer mamar și nu crește riscul de a dezvolta această boală. De fapt, cafeaua ar putea fi asociată cu un risc mai scăzut de cancer la sân.

 

 

Un studiu din 1985, efectuat pe un număr de peste 3000 de femei, a negat orice fel de creștere în privința riscului de cancer mamar de pe urma consumului de cafea. La acea vreme, cercetătorii au concluzionat: consumul de cafea nu a fost asociat cu creșterea riscului de cancer mamar în rândul femeilor cu un istoric medical de boală fibrochistică la nivelul sânilor, nici ceaiul și nici cafeaua decofeinizată nu au fost asociate cu un risc crescut de cancer mamar. Consumul de cafea nu influențează incidența de cancer mamar, spuneau cercetătorii în 1985.

În 2011, un studiu suedez a descoperit că acest consum de cafea a fost asociat cu o scădere modestă a riscului de cancer la sân în rândul femeilor postmenopauzale. Riscul scăzut a fost semnificativ în rândul femeilor cu cancer mamar ER negativ (o formă de cancer la sân fără receptori de estrogen).

Newsletter DOC dedicat

Femeile care au consumat cafea în cadrul acestui studiu erau "băutoare înrăite", ele consumând mai mult de 5 cești pe zi. Oamenii de știință au observat că reducerea riscului de cancer mamar asociată cu un consum mai mare de cafea a fost semnificativ mai mare pentru tumorile ER negative în comparație cu tumorile ER pozitive.

O meta-analiză amplă din 2013, care a avut în vedere 37 de studii, cu peste 59.000 de cazuri de cancer mamar, a arătat același tip de concluzie: nu există nicio asociere între riscul de cancer mamar și consumul de cafea. Mai mult, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de cancer mamar în rândul femeilor postmenopauzale.

În cazul în care ai fost diagnosticată cu cancer la sân, evită consumul excesiv de alcool și încearcă să reduci cantitatea de alcool pe care o consumi. Pe de altă parte, cafeaua te poate ajuta, după cum arată studiile, să reduci riscul de recurență a cancerului la sân.

Frank Hu a declarat, de asemenea, că un consum moderat de cafea - aproximativ 2-5 cești pe zi - este legat de o probabilitate mai mică de diabet de tip 2, boli de inimă, cancere hepatice și endometriale, boala Parkinson și depresie. Este posibil chiar ca persoanele care beau cafea să își reducă riscul de deces prematur.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 


 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Analiza "Lifestyle modifications for patients with breast cancer to improve prognosis and optimize overall health", publicata in CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne, in 2017, autori: Julia Hamer, Ellen Warner. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318212/ 
Studiul "Breast Cancer And The Consumption Of Coffee", publicat in 1985, in American Journal of Epidemiology, autori: Lynn Rosenberg, Donald R. Miller, Susan P. Helmrich, David W. Kaufman, David Schottenfeld, Paul D. Stolley, Samuel Shapiro. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4025289/ 
Studiul "Coffee consumption modifies risk of estrogen-receptor negative breast cancer", publicat in 2011 in Breast Cancer Research, autori: Jingmei Li, Petra Seibold, Jenny Chang-Claude, Dieter Flesch-Janys, Jianjun Liu, Kamila Czene, Keith Humphreys, Per Hall. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21569535/ 
Studiul "Coffee and caffeine intake and breast cancer risk: an updated dose-response meta-analysis of 37 published studies.", publicat in 2013 in Gynecologic Oncology, autori: Jiang W, Wu Y, Jiang X. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23535278/ 
Is coffee good or bad for your health? - https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/is-coffee-good-or-bad-for-your-health/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0