Topless: riscuri si avantaje ale expunerii sanilor la soare

Expunerea la soare este esentiala pentru sanatate, insa atat timp cat este vorba despre expunere moderata, intrucat excesul face rau chiar si in aceasta situatie.

Moda renuntarii la sutienul costumului de baie este pe val si anul acesta, insa medicii dermatologi ne previn, spunandu-ne riscurile la care ne expunem atunci cand facem plaja topless.

In primul rand, sanii sunt a treia cea mai comuna zona in care cancerul de piele se instaleaza. Asadar, expunerea directa a sanilor la razele soarelui creste riscul de cancer de piele in cazul femeilor.

De asemenea, expunerea la soare fara sutien creste riscul de aparitie a arsurilor solare. Intrucat sanii nu sunt expusi, de obicei, razelor de soare, pielea din aceasta zona este mai deschisa la culoare, comparativ cu alte zone ale corpului, asa ca ai sanse mari sa te pricopsesti cu arsuri solare dupa o zi de plaja topless. Tesuturile din zona glandei mamare sunt in mod deosebit sensibile, asa ca riscul de melanom este si mai mare in aceasta zona.

Expunerea la radiatiile solare a glandelor mamare poate produce un dezechilibru hormonal, afectand nivelurile de estrogen si de progesteron din organism. In acest fel, sunt favorizate mutatiile la nivelul ADN-ului celular.

Imbatranirea prematura a pielii, ridurile si hiperpigmentarea pielii sunt, de asemenea, riscuri la care te expui cand hotarasti sa renunti la sutien atunci cand faci plaja. Din dorinta de a arata mai bine, tot mai multe femei fac plaja topless pentru a se bronza fara urme de bretele, insa efectul obtinut nu este intotdeauna cel dorit – pot aparea pete hiperpigmentate, iar pielea poate capata un aspect imbatranit.

Femeile care apeleaza la solar pentru a-si bronza pielea au adesea tendinta de a renunta la sutien, din cauza ca nu exista inhibitii, comparativ cu situatiile in care femeia se bronzeaza in public, pe plaja sau la piscina. Insa studiile facute in domeniu au confirmat deja faptul ca lampile din solar care emit radiatii UV cresc riscul de cancer de piele.

 

Citeste si Sa ne bronzam sanatos - alegeti lotiunea si alimentele potrivite

 

Cum sa faci plaja topless fara sa ai probleme de sanatate

Daca argumentele de mai sus nu te-au convins sa iti tii sutienul pe tine atunci cand faci plaja, trebuie, totusi, sa respecti cateva reguli care te vor ajuta sa te feresti de problemele de sanatate pe care radiatiile solare ti le pot declansa.

  • Fa plaja topless numai dimineata, pana la ora 10. In acest interval orar, radiatiile solare sunt la intensitate minima, asa ca pielea ta nu va fi foarte afectata. Perioada de expunere a sanilor la soare, chiar si dimineata, nu ar trebui sa depaseasca 30 de minute. Dupa expunerea pielii la radiatiile solare, aplica o lotiune hidratanta din belsug, altfel pielea poate deveni uscata.
  • Expune-ti sanii in mod progresiv. Nu sta brusc la plaja 2-3 ore, ci expune-ti in prima zi sanii in jur de 10-15 minute, iar apoi adauga 10 minute in plus in fiecare zi. Astfel, reduci la minim sansele de a te alege cu arsuri solare.
  • Foloseste o lotiune cu factor de protectie 50. In acest fel, te asiguri ca pielea din regiunea mamara si din zona decolteului va fi protejata de radiatiile solare. Reaplica lotiunea de plaja cu factor de protectie din doua in doua ore, dar si dupa fiecare baie in apa marii sau in piscina.
  • Evita complet expunerea la soare in intervalul orar 10 – 16, mai ales pe timpul verii, acesta fiind intervalul in care radiatiile ultraviolete ating intensitatea maxima.

Avantajele expunerii la soare fara sutien

Am stabilit care sunt dezavantajele expunerii la soare topless, insa trebuie sa mentionam si avantajele sale.

Expunerea pielii la soare stimuleaza productia de vitamina D, vitamina care imbunatateste starea de spirit, sanatatea sistemului osos, fortifica sistemul imunitar si regleaza tensiunea arteriala.

Potrivit studiilor facute recent, in jur de 50% dintre cazurile de cancer de san pot fi prevenite prin expunerea in mod regulat la soare pret de 10-15 minute pe zi. Vitamina D impiedica formarea, dar si multiplicarea celulelor cancerigene.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0