Calatoria cu avionul: cum reduci riscul de imbolnavire?

Călătoria cu avionul poate să fie o plăcere sau o necesitate, însă aerul recirculat, precum și apropierea mare dintre pasageri sunt factori care ne predispun la îmbolnăviri.

În perioada vacanței și a sărbătorilor, aceasta reprezintă o problemă reală și serioasă, mai ales în actualul context în care varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 se răspândește rapid. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 38 de țări, de pe șase continente, au confirmat cazuri ale noii variante. Există încă destul de multe lucruri pe care nu le știm despre varianta Omicron, inclusiv dacă este mai contagioasă decât Delta și dacă este mai probabil să eludeze protecția oferita de vaccin.

Până acum, avem câteva indicii că ambele situații ar putea fi adevărate și că Omicronul pare să prezinte un risc mai mare de reinfecție pentru persoanele care au avut deja boala COVID-19. În acest moment, Delta - care este mai contagioasă decât variantele anterioare si care imbolnaveste inclusiv persoanele vaccinate, cu schema completa si booster - este încă varianta predominantă în întreaga lume și, o dată cu creșterea cazurilor de imbolnavire cu Omicron și iarna în curs de desfășurare în emisfera nordică, singura protectie adevarata ne-o furnizeaza purtarea corectă a unei masti de protectie si igiena corespunzătoare.

E bine de reținut că, cu cât zborul este mai lung, cu atât ești mai expus riscului de îmbolnăvire. Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe de tip plastic, textil, metal - deci cam tot ce exista in aeroport, autobuzele sau trenurile interne, toalete si avion, timp de 4-72 de ore. Transmiterea virusului are loc atunci când o persoană atinge o suprafață contaminată și apoi îsi atinge fața.

Poți lua, însă, câteva măsuri pentru a reduce riscul de îmbolnăvire în timpul călătoriei cu avionul:

Curăță-ți mâinile de mai multe ori pe parcursul zborului

Spală-ți mâinile cu apă și săpun sau dezinfectează-le cu un gel ori cu șervețele umede care conțin alcool în proporție de 70% sau mai mult în timpul călătoriei cu avionul. Șervețelele pot fi utilizate și pentru a dezinfecta suprafețele cu care intri în contact, cum sunt mânerele scaunului, catarama centurii sau măsuța extensibilă de pe scaunul din față. În acest fel, elimini mare parte dintre microbi și reduci riscul de infectare. Pentru că alcoolul usucă pielea, e bine să ai cu tine și un tub mic de cremă hidratatntă pe care să o aplici pe mâini după ce te-ai dezinfectat.

Ia-ți măsuri suplimentare de precauție

În pandemia de COVID-19, purtarea măștii care să acopere nasul și gura este obligatorie în aeroport și pe parcursul călătoriei cu avionul, dar și în perioadele în care nu există pandemii se poate dovedi utilă. De exemplu, dacă știi că ai sistemul imunitar slăbit, că tocmai îți revii după o boală sau călătoria ta cu avionul are loc în plin sezon al virozelor, e indicat să îți iei în geantă și o mască de unică folosință, pe care să o porți în timpul zborului. Purtarea măștii este importantă cu atât mai mult dacă stai lângă un pasager care strănută sau tușește. 

Pentru a proteja purtătorul și pe cei din jurul sau, măștile  trebuie să aibă mai mult de un strat, preferabil chiar 4, să fie cat mai etans aplicata si sa nu fie atinsa cu mana murdara, sa nu permită goluri în lateral și să nu aibă supape sau alte deschideri. Măștile de unică folosință sunt în general proiectate corect, dar nu ar trebui să fie murdare, umede sau purtate o perioada necorespunzatoare, pentru ca se pot inactiva.

CDC recomandă, de asemenea, dubla mascare. Și, deși nu toți experții sunt de acord cu aceasta măsura, ea se poate dovedi utila daca ai de exemplu o rinita alergica ce umezeste excesiv masca, iar in aeroport, incarcat cu bagaje, tinand copiii de mana sau timpul calatoriei este riscant sa schimbi masca cu mainile posibil contaminate.

Cele mai comune dintre ele sunt măștile filtrante N95, care au o capacitate de filtrare înalta și asigura o mai buna etanseitate decât măștile chirurgicale. Aceste măști filtrează 95% din particule.

În mod ideal, trebuiesc purtate măști cu capacitate de filtrare și decontaminare virucidă.

Deși mastile N95 obisnuite sunt disponibile pe scară largă, CDC avertizează că 60% din KN95 (varianta chinezeasca a acestora) disponibile în SUA sunt contrafăcute și nu îndeplinesc cerințele de siguranță și eficacitate. Există recomandări despre ce să căutați atunci când cumpărați o mască online, dar omniprezența măștilor contrafăcute face ca riscul de a cumpăra una cu defecte să fie foarte mare și nu există nicio direcție din partea agenției de unde să obțineți măștile. Cumpara mastile de protectie din magazinele online sigure si recomandate, pentru a fi sigur ca esti cu adevarat protejat.

Folosește soluție salină nazală

Aerul uscat din avion deshidratează mucoasa nasului, reducând astfel capacitatea organismului de a se proteja împotriva infecțiilor. De aceea, e recomandat să foloseșți un spray nazal salin atât înainte de zbor, cât și în timpul zborului, cu foarte mare precautie, dupa ce te-ai dezinfectat pe maini si indepartand foarte putin masca, cat sa iti permita aplicarea picaturilor, mai ales în cazul în care călătoria cu avionul durează mai multe ore. Alege un spray cu ingrediente cât mai naturale, cum ar fi apa de mare si/sau acid hialuronic.

Hidratează-te

În timpul călătoriilor tindem să bem mai puține lichide decât într-o zi obișnuită, însă acest lucru trebuie descurajat. Din cauza aerului uscat din avion, organismul se deshidratează mai repede, ceea ce înseamnă că rămâne mai vulnerabil în fața bolilor. Consumă, așadar, atât apă simplă, cât și ceai de plante, înainte și în timpul zborului, precum și după ce ajungi la destinație pentru a te menține hidratat. Consumul de apa si mancatu in avion pot fi adevarate provocari, insa in timpul zborului pe timp de pandemie, mai ales in destinatii indepartate, avand contact indirect prin aerul comun respirat cu multe persoane de pe continente diferite, posibil potential purtatoare ale altor variante de SARS-Cov-2. De aceea, trebuie sa reduci la minimum aceste necesitati fiziologice si sa te limitezi doar la necesitatile fiziologice- cum ar fi consumul de apa, si nu de alcool sau alte rontaieli de placere.

Ia-ți cu tine propria pernă și/sau pătură

Atunci când călătoria cu avionul are loc pe distanțe mai lungi, cum ar fi de pe un continent pe altul, ori dacă zborul este unul lung și de noapte, unele companii aeriene oferă pasagerilor pernă, mască de dormit și pătură. Însă, având în vedere că aceste obiecte sunt folosite și refolosite, apoi resigilate după fiecare zbor, pot aduna în ele o mulțime de agenți patogeni. Pentru a-ți scădea considerabil riscul de îmbolnăvire, ia-ți în bagajul de mână propria pernă sau o pătură mică dacă știi că le vei folosi sau imbraca-te mai gros, in mai multe straturi, purtand si un hanorac cu gluga, precum si o esarfa mai groasa la gat.

Cere schimbarea locului

În general, dacă zborul este unul complet, locul din avion nu poate fi schimbat, însă de multe ori mai rămân câteva locuri libere. Dacă nimerești lângă un pasager care pare să sufere de o răceală cruntă, poți discuta cu un însoțitor de bord și îl poți ruga să verifice dacă nu se poate, totuși, să îți ofere alt loc. Asigură-te că nu ești nepoliticos când tratezi această problemă delicată și sugerează-i pasagerului bolnav că, fără tine alături, va avea mai mult loc la dispoziție și se va simți mai confortabil în situația în care se află.

Odihnește-te bine atât înainte, cât și în timpul zborului

Perspectiva unei călătorii cu avionul le poate face pe unele persoane să aibă un somn tulburat, mai ales dacă sunt fie foarte entuziasmate, fie, dimpotrivă, au frică de avion. Însă lipsa odihnei face sistemul imunitar să fie mai slab, deci organismul este mai vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor. Odihnește-te bine înainte de a călători cu avionul, nu pierde noaptea de dinaintea zborului și încearcă, dacă ai un zbor lung, să dormi și pe parcursul acestuia.

Îmbracă-te adecvat

Temperaturile variază atât în aeroport, cât și în avion. Multe persoane se supraîncălzesc în timpul controalelor de securitate, după care constată că le este frig în timpul zborului, iar frigul favorizează îmbolnăviriea. Dacă nu ești o persoană care să suporte bine frigul, poți evita situațiile nedorite îmbrăcându-te adecvat, adică în mai multe straturi. 

De exemplu, daca pleci iarna catre o destinatie foarte calda, îmbracă pentru călătoria cu avionul o pereche de pantaloniconfortabili, din bumbac, și un tricou, peste care poti adauga un alt tricou cu  mânecă lungă, hanorac si geaca care să te protejeze de frig, dar pe care le poți scoate uosr la destinatie dacă îți este prea cald, evitand sa te schimbi in toaletele de pe aeroport sau alte zone publice inchise, cu potential de contaminare. În anotimpurile mai reci, în loc de cămașă ia-ți un hanorac sau un pulover cu fermoar care să te ferească de frig și pe care, de asemenea, să îl poți da jos dacă îți este prea cald. Poți să îți iei la tine și o eșarfă sau un șal, pentru a-ți acoperi umerii sau capul dacă aerul condiționat e prea puternic și te deranjează si de asemenea, propria protectie pentru ochi in cazul in care vrei sa dormi pe parcursul calatoriilor lungi.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP - 9 Ways to Fight Germs and Other Health Hazards on a Plane
https://www.aarp.org/travel/travel-tips/safety/info-2019/avoid-airplane-germs.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0