Testosteronul ii poate proteja pe barbati de astmul alergic

Astmul alergic este o afecțiune inflamatorie care conduce la inflamarea căilor aeriene, făcând dificilă respirația. Umflarea și inflamarea sunt declanșate de o reacție alergică. Înainte de pubertate, afecțiunea este mai des întâlnită în rândul băieților decât în rândul fetelor. Ulterior, are o prevalență de două ori mai mare la femei decât la bărbați, spun oamenii de știință.

Astmul alergic este o afecțiune respiratorie cronică care apare ca urmare a unei reacții la anumite substanțe, numite alergeni, cum ar fi polenul, mucegaiurile, acarienii sau părul de animale. Atunci când o persoană cu astm este expusă la un alergen, sistemul imunitar al acesteia reacționează exagerat, determinând inflamația căilor respiratorii și creșterea secreției de mucus, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație, tuse și wheezing (un sunet șuierător produs la respirație). Fie că suferi de astm alergic sau non-alergic, simptomele sunt în general aceleași: tuse, respirație îngreunată, respirație scurtată și rapidă, senzație de piept strâns, contractat.

Astmul alergic poate fi tratat cu medicamente antiinflamatorii și bronhodilatatoare, dar evitarea expunerii la alergenii cunoscuți este cea mai eficientă metodă de prevenire a simptomelor. Este important ca persoanele cu astm alergic să își cunoască alergenii și să ia măsuri pentru a evita expunerea la aceștia. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Diferențe clare între femei și bărbați în ce privește astmul alergic

Prevalența astmului variază de la 1% în unele țări până la 18% în altele, cu un total de peste 339 de milioane de persoane cu astm bronșic în întreaga lume, existând o disparitate clară în ceea ce privește genul pacientului.

Deși există o preponderență mai mare a astmului la băieții sub 13 ani (prevalență de 65%), ratele sunt mai mari (prevalență de 65%) la femeile adulte, comparativ cu bărbații. Această schimbare a prevalenței astmului la bărbați și femei de-a lungul timpului, spun cercetătorii, sugerează, printre altele, un rol important al hormonilor sexuali.

De ce femeile sunt mai expuse astmului alergic?

Un studiu recent sugerează că testosteronul, hormon masculin, ar putea fi motivul pentru care atât de multe femei suferă de astm spre deosebire de bărbați. Studiul a arătat că testosteronul suprimă celulele sistemului imunitar implicate în astmul alergic.

Un tip de celule asociate cu astmul alergic, blocate de testosteron

„Este o observație clinică foarte interesantă că femeile sunt mai afectate și dezvoltă forme mai severe de astm decât bărbații, prin urmare, am încercat să înțelegem cauzele acestui fenomen”, a precizat liderul studiului, dr. Cyril Seillet, de la Walter and Eliza Hall Institute din Melbourne, Australia.

Echipa internațională de oameni de știință a descoperit că testosteronul blochează producția unui anumit tip de celule imunitare care declanșează astmul alergic, denumite celule limfoide înnăscute sau ILC2. Acestea se găsesc în plămâni, piele și alte organe. Aceste celule produc proteine care pot conduce la inflamarea plămânilor și leziuni în cazul expunerii la alergeni care declanșează astmul, precum polenul, fumul de țigară, acarienii și părul de animale.

Bărbații au mai puține celule limfoide înnăscute

Potrivit studiului, atunci când ILC detectează testosteron, celulele nu se mai înmulțesc. „Am stabilit că testosteronul este un potențial inhibitor al ILC, celule imunitare recent descoperite care au fost asociate cu apariția astmului”, a declarat Seillet într-un comunicat de presă al institutului. „Așadar, bărbații au mai puține celule ILC în plămâni, ceea ce se află în directă corelație cu reducerea severității astmului”, a explicat acesta.

Cu alte cuvinte, cercetarea a arătat că nivelul ridicat de testosteron al bărbaților îi protejează împotriva dezvoltării astmului alergic. Oamenii de știință au precizat că aceste rezultate ar putea conduce la noi tratamente pentru afecțiunile inflamatorii respiratorii.

Speranțe de tratamente noi, prin țintirea ILC 2

Potrivit co-autorului studiului, profesorul de imunologie moleculară Gabrielle Belz, „tratamentele actuale pentru astm sever, precum steroizii, sunt de spectru larg și pot avea efecte secundare semnificative”. „Această descoperire ne pune la dispoziție un nou tratament pentru astm, prin țintirea celulelor care contribuie în mod direct la dezvoltarea astmului alergic”, a declarat profesor Belz, care a ținut să sublinieze că este nevoie de mai multe cercetări. Aceasta a mai adăugat că proceduri similare de suprimare a hormonilor au fost utilizate cu succes în tratarea altor boli, precum cancerul mamar.

Femeile cu astm alergic simt un impact negativ mai mare asupra calității vieții

Într-un alt studiu recent, s-a constatat că femeile cu astm alergic au simtome cu impact mai mare asupra calității vieții, chiar dacă au o severitate de bază similară și obțin un nivel similar de control. 

Studiul PROXIMA a fost un studiu observațional, multicentric, constând dintr-o fază transversală și o fază longitudinală prospectivă, incluzând pacienți adulți diagnosticați cu astm alergic sever care necesitau o intensificare terapeutică. Pacienții tratați cu omalizumab la momentul inițial au fost incluși în faza longitudinală de 12 luni. 

Controlul bolii a fost evaluat prin scorul chestionarului de control al astmului (ACQ), percepția bolii de către pacienți prin chestionarul scurt de percepție a bolii (BIPQ) și calitatea vieții prin chestionarul pe trei niveluri cu cinci dimensiuni EuroQoL (EQ-5D-3 L) la momentul inițial și din nou dupa 6 si 12 luni. Două modele de regresie au fost utilizate pentru a evalua asocierea dintre genul persoanei și scorul total BIPQ și, respectiv, scorul EQ-5D-3L.

Bărbații au raportat o calitate a vieții cu mult mai bună după tratament

357 de pacienți (dintre care 65% femei) au fost analizați pentru faza transversală și 99 de pacienți (62,6% femei) pentru faza longitudinală. Prevalența aeroalergenilor pereni și sezonieri a fost similară între sexe, se arată în studiu. Scorul ACQ a scăzut în mod similar în timpul tratamentului cu omalizumab la 6 și 12 luni la ambele sexe; nu au fost observate diferențe de gen în ratele de control. 

Percepția astmului a fost mai proastă în rândul femeilor la toate vizitele de studiu, atingând semnificația statistică la 12 luni. Au fost observate diferențe semnificative din punct de vedere statistic de gen pentru anumite articole specifice, bărbații raportând mai puțină experiență de simptome, îngrijorare cu privire la boală și impact emoțional la 12 luni. 

Rezultatele modelului de regresie multivariată pentru măsuri repetate au arătat că tratamentul general cu omalizumab a îmbunătățit percepția bolii peste timp, indiferent de sex, dar bărbații au raportat o calitate semnificativ mai bună în comparație cu femeile atât la 6, cât și la 12 luni.

Cauzele astmului alergic pot fi multiple

Alergenii, particule suficient de mici pentru a pătrunde în plămâni, sunt:

  • polenul de la copaci, plante, ierburi
  • sporii de mucegai și fragmentele de mucegai
  • mătreața de la animale (din blana, de pe pielea sau penele animalelor) și saliva animalelor
  • fecalele acarienilor de praf
  • fecalele gândacilor

Alergenii nu sunt singurii factori care îți pot agrava astmul alergic, spun experții. Există unii agenți iritanți, care pot declanșa un atac de astm, chiar dacă nu îți provoacă o reacție alergică:

  • fumul de țigară, fumul de la șemineu, lumânări, tămâie sau artificii
  • poluarea din aer
  • aerul rece
  • activitatea fizică în aerul rece
  • fumul sau mirosul de la substanțele chimice puternice
  • parfumurile, odorizantele sau alte produse parfumate
  • încăperile prăfuite

Pentru un diagnostic corect, mergi la un medic alergolog, care te va testa pentru a afla ce anume ți-a cauzat astmul alergic.

Ce se poate face pentru a preveni astmul alergic?

Nu există o modalitate sigură de a preveni complet astmul alergic, dar există câteva măsuri care se pot lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune:

  • Evită expunerii la alergeni cunoscuți - dacă ai descoperit o sensibilitate la anumite substanțe, cum ar fi polenul, acarienii sau părul de animale, încearcă pe cât posibil să eviți expunerea.
  • Menține o igienă bună: Curățarea regulată a casei și spălarea hainelor la temperaturi ridicate poate ajuta la eliminarea acarienilor și a altor alergeni din mediul imediat înconjurător.
  • Străduiește-te să ai un stil de viață cât mai sănătos: o dietă echilibrată, cu mai multe legume și fructe, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului poate ajuta la menținerea sănătății sistemului respirator și poate reduce riscul de astm alergic.
  • Dacă un istoric familial de astm alergic, este important să discuți cu medicul acest aspect. Acesta te poate ajuta să identifici alergenii și să îți recomande un plan de tratament adecvat pentru a preveni sau a trata astmul alergic.

Multe persoane cu astm alergic se întreabă dacă vor fi nevoite să lupte cu această afecțiune toată viața. E bine de știut că nu există un remediu pentru astmul alergic, dar persoanele afectate își pot controla simptomele cu succes și pot evita un atac de astm. 

Astmul alergic se poate agrava în anumite perioade ale anului, de aceea e necesar să fie respectat sfatul medicului despre modalitățile de a gestiona simptomele și despre care sunt cele mai potrivite medicamente - există multe tipuri de medicamente pentru astmul alergic și e nevoie să afli care este mai potrivit pentru tine. Astmul alergic este foarte frecvent, dar persoanele afectate pot duce o viață normală cu această afecțiune.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Asthma 
https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/asthma-and-related-disorders/asthma
ERS - Sex and gender in asthma
https://err.ersjournals.com/content/30/162/210067
Studiul „Sex and gender in asthma”, apărut în European Respiratory Review, 2021, 30: 210067; DOI: 10.1183/16000617.0067-2021, autori: Nowrin U. Chowdhury et al.
BMC - Gender differences in asthma perception and its impact on quality of life: a post hoc analysis of the PROXIMA (Patient Reported Outcomes and Xolair® In the Management of Asthma) study
https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-019-0380-z
Studiul „Gender differences in asthma perception and its impact on quality of life: a post hoc analysis of the PROXIMA (Patient Reported Outcomes and Xolair® In the Management of Asthma) study”, apărut în Allergy Asthma Clin Immunol 15, 65 (2019). https://doi.org/10.1186/s13223-019-0380-z, autori: Colombo, D., Zagni, E., Ferri, F. et al. 
Pub Med - Androgen signaling negatively controls group 2 innate lymphoid cells
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28484078/
Studiul „Androgen signaling negatively controls group 2 innate lymphoid cells”, apărut în J Exp Med. 2017 Jun 5;214(6):1581-1592. doi: 10.1084/jem.20161807. Epub 2017 May 8, autori: Cyril Seillet et al.

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0