Terapiile cu namol: beneficii si recomandari

Terapia cu nămol își are originile în Egiptul Antic, proprietățile terapeutice ale nămolului fiind de pe atunci cunoscute și exploatate.

Nămolul este un element din natură, care conține o serie de minerale importante, ale căror efecte sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului. Nămolul are efect detoxifiant, absorbind toxinele din organism, dar și proprietăți terapeutice și relaxante.

Băile de nămol sunt un tip de balneoterapie, care implică tratarea afecțiunilor cu apă sau nămol bogate în minerale. În noroi îți poți scufunda întregul corp, poți să îți scufunzi doar o parte a corpului (cum ar fi o mână sau un picior) sau să aplici noroi în jurul unei părți a corpului care este mai dificil de scufundat, cum ar fi un genunchi.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum funcționează terapia cu nămol

Studii mai vechi arată că împachetările cu nămol și ape bogate în minerale sunt mai benefice decât cele fără minerale. 

Printre mineralele specifice despre care se crede că oferă beneficii se numără:

  • Sodiul, cum ar fi sarea de mare: se crede că scufundarea în soluții sărate ajută la reducerea inflamației și la calmarea pielii.
  • Magneziul: este unul dintre componentele sării Epsom despre care se crede că ameliorează durerile musculare.
  • Sulful: aceste mineral este esențial pentru sinteza unor substanțe importante din organism. 

Conform credințelor ayurvedice, organismul uman este format din cinci elemente esențiale - pământ, apă, aer, foc și eter. Nămolul, argila sau pământul au capacitatea de a vindeca organismul din interior și de a corecta orice dezechilibru. Are în compoziție numeroase minerale vitale care luptă împotriva toxinelor din organism. Deoarece are atât de multe beneficii pentru sănătate, poate, de asemenea, trata o mulțime de probleme cronice de sănătate și poate vindeca, de asemenea, anumite afecțiuni.  

Metode prin care poți să beneficiezi de terapia cu nămol

Împachetările cu nămol

Un strat gros de nămol este aplicat pe anumite zone ale corpului. Proprietățile curative ale nămolului se mențin și după ce acesta s-a uscat și a fost îndepărtat de pe piele. Aplicarea împachetărilor cu nămol în regiunile dureroase, inflamate sau legate de piele poate fi de mare ajutor. 

Băi cu noroi

Un tip mai captivant de terapie cu nămol o reprezintă băile cu nămol. Corpul este cufundat în întregime într-un amestec de apă cu nămol. Corpul absoarbe mineralele valoroase ale nămolului.

Învelișuri cu nămol

Această tehnică implică învelirea corpului în pânze îmbibate cu noroi, ajutând la detoxifiere și inducerea relaxării. Pânzele îmbibate cu noroi aplicate în jurul corpului ajută la eliminarea toxinelor, în timp ce procesul creează un efect calmant asupra sistemului nervos. Învelișurile cu noroi contribuie la hidratarea, curățarea și revitalizarea pielii.

Beneficiile terapiei cu nămol

În funcție de forma de terapie cu nămol aleasă, poți beneficia de diverse efecte benefice. Însă cercetările spun că terapia cu nămol poate să: 

  • Reducă stresul oxidativ;
  • Întârzia afectarea progresivă a articulațiilor;
  • Susține formarea și repararea țesuturilor inflamate etc. 

Ameliorarea durerilor

Atunci când este aplicat într-o anumită zona, nămolul poate ameliora sau chiar elimina anumite dureri. Spre exemplu, pe de o parte, este important de menționat că terapia cu nămol ajută la calmarea sistemului digestiv și la întărirea tuturor organelor asociate. Gazele, aciditatea, constipația și disconfortul stomacal se numără printre afecțiunile digestive care pot fi ameliorate prin aplicarea

Pe de altă parte, un strat subțire de nămol aplicat pe frunte poate ameliora imediat o migrenă puternică. Și durerile de spate pot fi ameliorate cu aplicațiile locale de nămol.

Înfrumusețarea tenului 

Eliminarea toxinelor și a poluanților din organism prin terapia cu nămol ajută la detoxifierea organismului, susțin oamenii de știință. Sistemul limfatic este stimulat în timp ce nămolul se usucă, ajutând procesul natural de curățare al organismului și intensificând procesul natural de detoxifiere.

Aplicat pe ten și pe piele, nămolul are efecte benefice, tratând afecțiunile dermatologice precum acneea și iritațiile. De asemenea, nămolul aplicat pe ten elimină și cearcănele de sub ochi.  Întrucât stimulează dilatarea porilor, nămolul aplicat pe ten scoate și punctele negre atunci când este îndepărtat de pe chip.

Terapia cu nămol este eficientă și pentru eliminarea celulele moarte ale pielii, estompând chiar și bronzul. Curățarea suprafeței pielii ajută la îndepărtarea impurităților, lăsând în urmă o piele radiantă. Acest proces desfundă porii, permițând pielii să respire și contribuie la o nuanță mai uniformă a pielii. 

Vindecarea problemelor dermatologice 

Petele apărute din cauza soarelui, iritațiile, dar și psoriazisul și urticaria pot fi ameliorate sau vindecate cu ajutorul aplicațiilor de nămol pe piele.

Stimularea circulației sangvine 

Băile cu nămol stimulează circulația sangvină și energizează întreg organismul. Ideal ar fi că după baia cu nămol pacientul să stea întins la soare pentru ca nămolul să fie uscat de razele acestuia. Circulația periferică deficitară poate fi vindecată de băile cu nămol.

Calmează inflamațiile 

Atât băile cu nămol, cât și aplicarea locală a nămolului calmează inflamațiile. Inflamațiile la nivelul sistemului reproducător, inflamațiile articulare ori musculare pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiei cu nămol.

De ajutor în osteoartrită

Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită. O cercetare din 2018 a arătat că băile de nămol și terapia cu împachetări cu nămol pentru osteoartrita la genunchi sunt eficiente pentru: 

O cercetare publicată în 2020 a analizat de ce balneoterapia poate fi un tratament eficient pentru osteoartrită. Aceasta a confirmat cercetările anterioare că aceste tratamente ar putea scădea nivelul mediatorilor proinflamatori. De asemenea, a arătat că acestea pot stimula sistemul imunitar pentru a echilibra răspunsurile proinflamatorii și antiinflamatorii din organism 1

De folos și în tratarea artritei psoriazice

Un studiu mai vechi a evaluat efectul terapiei cu băi cu nămol asupra persoanelor cu artrită psoriazică care iau medicamente „biologice”. 13 dintre cei 36 de participanți au apelat la terapia cu băi de nămol în timp ce își luat și tratamentul cu inhibitorii TNF, în timp ce ceilalți au urmat doar indicațiile medicului și și-au administrat doar medicamentele recomandate. Cercetătorii au măsurat rezultatele în mai multe moduri, inclusiv indicele de severitate și zonă a psoriazisului (PASI), cu ultrasunete și numărarea articulațiilor umflate și sensibile.

Mai multe măsuri au evidențiat îmbunătățiri semnificative în grupul pacienților care au luat medicamente, dar care au și apelat la băile cu nămol. La finalul studiului, oamenii de știință au conchis că terapia cu băi cu nămol este eficientă și pare să scadă inflamația la nivelul mucoasei articulațiilor la persoanele cu artrită psoriazică. 

Reduce nivelul de stres

Terapia cu nămol poate fi de folosită și dacă te confrunți cu stresul și anxietatea, putând chiar și să îmbunătățească calitatea somnului. În plus, terapia cu nămol îndepărtează toxinele rele și blochează căile tensionate din jurul creierului, ajutând astfel la gestionarea stresului.

Stimulează sistemul imunitar

Terapia cu nămol întărește sistemul imunitar. Expunerea la terapia cu nămol a fost mult timp asociată cu rate mai scăzute de boli autoimune și inflamație cronică, probabil din cauza nivelurilor ridicate de bacterii sănătoase prezente în aceste habitate.  

Ușurează respirația

Oamenii au apelat la terapia cu nămol din cele mai vechi timpuri pentru a îmbunătăți sănătatea generală a organismului. Practica a fost folosită pentru a trata afecțiuni precum astmul, bronșita și alte probleme respiratorii. Terapia cu nămol este una dintre cele mai simple și naturale modalități de a îți îmbunătăți respirația. Și nu este doar pentru persoanele cu probleme respiratorii. Oricine poate beneficia de terapia cu nămol.  

Tipuri de nămol

Nămolul are proprietăți diferite în funcție de proveniență și compoziția sa. În primul rând, mineralele care se regăsesc în nămol diferă în funcție de tipul de roci care se regăsește în regiunea respectivă, precum și în funcție de procesul de formare a solului. Apoi, proprietățile nămolului sunt influențate și de fauna și flora din regiunea din care nămolul este luat. Așadar, trebuie să te interesezi cu privire la proveniența și caracteristicile nămolului pe care dorești să îl folosești, pentru a te asigura că este potrivit pentru nevoile organismului tău.

  • Nămolul sapropelic – acest nămol este negru, are o textură uleioasă și se regăsește pe fundurile lacurilor sărate (precum Techirghiol, Sovata, Amara), dar și a mărilor (Marea Moartă). Acesta este format din fauna și flora acvatică de-a lungul timpului.
  • Nămolul de turbă – acest tip de nămol este exclusiv de origine vegetală, formandu-se prin procesul de descompunere a resturilor vegetale de pe fundul mlaștinilor.
  • Nămoluri minerale – nămolurile minerale conțin, bineînțeles, cea mai mare cantitate de minerale și se formează în urma sedimentării sărurilor din izvoarele minerale sau sulfuroase. Acest tip de nămol se regăsește în România în stațiuni precum Sângeorz-Băi.

Pe scurt, terapia cu nămol are numeroase beneficii pentru piele, inclusiv întinerirea tenului, atenuarea durerii și susținerea sistemului imunitar. Atunci când este administrat în siguranță, sub îndrumarea profesională, servește ca o abordare naturală și holistică a bunăstării.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of mud-bath therapy on the innate/inflammatory responses in elderly patients with osteoarthritis: A discussion of recent results and a pilot study on the role of the innate function of monocytes”, Int J Biometeorol. 2020; Gálvez I, Torres-Piles S, Ortega E. 
https://link.springer.com/article/10.1007/s00484-019-01748-4


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0