Terapia fizica la domiciliu este suficienta dupa interventia de inlocuire a soldului

De cele mai multe ori, chirurgii recomanda terapia fizica ambulatorie pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala de inlocuire a soldului, dar cercetatorii sustin ca un program de exercitii fizice la domiciliu ar functiona la fel de bine.

Expertii sustin ca terapia fizica joaca un rol esential in recuperarea dupa interventia de inlocuire a soldului. Potrivit acestui studiu nou la care au participat 77 de pacienti, s-au inregistrat rezultate similare indiferent de terapia aleasa dupa interventia chirurgicala de inlocuire a soldului.

"Cercetarile noastre au aratat ca terapia fizica nu presupune neaparat supravegherea unui terapeut (in cazul pacientilor cu inlocuire de sold)", a spus autorul studiului, dr. Matthew Austin, director al serviciilor de inlocuire a articulatiilor in cadrul Rothman Orthopaedic Specialty Hospital (Spitalului Ortopedic Rothman) din Bensalem, Pa. "Costurile si timpul necesare terapiei fizice ambulatorii, atat pentru pacient, cat si pentru ingrijitorii pacientului, ar putea sa nu fie cea mai eficienta utilizare a resurselor."

Peste 300.000 de interventii chirurgicale de inlocuire a soldului au loc anual in Statele Unite, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Inlocuirea soldului sau artroplastia este o procedura chirurgicala, prin care parti ale articulatiei soldului sunt inlaturate si inlocuite cu altele noi, artificiale. Aceasta interventie are scopul de a reface functionalitatea articulatiei.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pentru desfasurarea studiului, jumatate din cei 77 de pacienti care au suferit interventii de inlocuire a soldului li s-au prescris in mod aleatoriu doua luni de terapie fizica ambulatorie, cu 2-3 sesiuni pe saptamana. Celorlalti li s-au prescris doar exercitii fizice la domiciliu timp de doua luni.

Evolutia pacientilor a fost evaluata la o luna, respectiv sase luni dupa interventiile chirurgicale. Oamenii de stiinta i-au evaluat in functie de capacitatea de a merge, de a urca scarile, de a se aseza confortabil si in functie de alti factori care implica miscarea. NU s-au inregistrat diferente semnificative intre cele doua grupe.

Autorii studiului au concluzionat ca tratamentul pentru operatiile de inlocuire a soldului s-ar putea indeparta de la terapia fizica formala prescrisa de obicei.

Exercitiile fizice la domiciliu ajuta

Un alt ortoped a fost de acord ca un program de exercitii fizice la domiciliu pare sa fie de ajutor dupa operatiile de inlocuire a soldului.

"In mod cert, acest studiu demonstreaza ca pacientii se simt la fel de bine si dupa un program de exercitii mai putin costisitor, orientat spre pacient, ca in cazul programului formal (terapiei fizice ambulatorii)", a spus dr. Wayne Johnson, chirurg ortoped in Lawton, Oklahoma. Acesta este si profesor asociat in cadrul Departamentului de Medicina de Familie al Universitatii Oklahoma.

"Ar putea fi mai confortabil pentru pacienti sa faca acest program de exercitii fizice la domiciliu, pentru a reduce timpul suplimentar si costurile de transport, ca sa nu mai vorbim de economiile legate de costurile de ingrijire medicala", a adaugat Johnson.

De obicei, pacientii care au suferit interventii chirurgicale de inlocuire a soldului au fost supusi la 8 - 12 saptamani de recuperare postoperatorie, a spus Johnson.

Austin sustine ca sesiunile de terapie fizica costa de la 10 pana la 60 de dolari pentru fiecare pacient fara asigurare medicala, in total fiind necesare intre 20 si 30 de tratamente.

Programele de exercitii fizice la domiciliu, orientate spre pacient, pot include antrenamente de mers, intarirea muschilor cvadriceps (muschii situati in partea din fata a coapsei), statul intr-un picior, exercitii cu sprijinire pe partea laterala pentru muschii din zona soldului si urcatul scarilor. Exercitiile fizice vizeaza imbunatatirea flexibilitatii, andurantei si miscarii.

Fiecare pacient ar trebui sa beneficieze de un tratament personalizat in functie de nevoile sale, sustin autorii studiului. Spre exemplu, terapia fizica postoperatorie ar putea fi benefica pentru pacientii extrem de sensibili sau pentru cei care nu prezinta niciun progres dupa operatie, a subliniat Austin.

Majoritatea pacientilor care sufera o interventie chirurgicala de inlocuire totala a soldului au intre 50 si 80 de ani, potrivit American Academy of Orthopaedic Surgeons (Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica).

In general, persoanele care recurg la aceasta procedura prezinta o degradare a articulatiilor, insotita de dureri, care le impiedica sa-si desfasoare activitatile de zi cu zi, ingreunand mersul sau chiar imbracarea sosetelor, dupa cum sustine National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (Institutul National pentru Artrita si Boli Dermatologice si Musculoscheletale). Deseori, degradarea este provocata de artrita sau o fractura.

Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul conferintei anuale a American Academy of Orthopaedic Surgeons (Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica), din Orlando , Florida. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

De ce e importanta terapia fizica dupa o artroplastie

Un fizioterapeut te poate ajuta si iti poate recomanda unele exercitii, pe care le poti face in spital sau acasa, pentru a grabi recuperarea. Activitatea fizica si exercitiile fizice trebuie sa fie o parte normala a vietii tale de zi cu zi, pentru a-ti recapata functia articulatiei soldului si functia muschilor din aceasta zona.

Fizioterapeutul tau iti va recomanda exercitii de intarire a musculaturii si exercitii pentru mobilitatea articulatiei si te va ajuta sa inveti cum sa folosesti un cadru, un baston sau carjele. Pe masura ce terapia fizica progreseaza, de regula vei putea creste greutatea pe care o pui pe piciorul tau, pana cand vei putea sa mergi fara sa ai nevoie de ajutorul cuiva.

Recuperarea la tine acasa

Inainte de a pleca din spital, atat tu, cat si persoana care va avea grija de tine veti primi sfaturi si recomandari despre cum sa aveti grija de acum inainte de noul tau sold. Pentru ca tranzitia ta sa fie mai usoara:

  • aranjeaza lucrurile astfel incat sa ai un prieten sau o ruda care sa iti prepare mesele in locul tau;
  • pune obiectele de zi cu zi la nivelul taliei, astfel incat sa eviti situatiile in care esti nevoit(a) sa te apleci sau sa te indoi ca sa iei acele obiecte;
  • ia in considerare si ideea de a face unele modificari in locuinta ta, cum ar fi sa ai un scaun de toaleta mai ridicat decat in mod normal, daca ai o toaleta mai joasa.

La 6 sau la 12 saptamani de la operatia de inlocuire a soldului, vei avea un control medical, cand te va vedea chirurgul tau, pentru a se asigura ca soldul tau se vindeca cum trebuie. Daca recuperarea progreseaza bine, cei mai multi pacienti ajung sa isi reia activitatile normale pana la acest moment - chiar daca intr-o maniera limitata. Recuperarea va continua, iar pacientul isi va imbunatati starea de sanatate, iar apoi isi va recapata forta si mobilitatea articulatiei intre 6 si 12 luni de la operatie.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Sursa articol: New York Times

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0