Terapia cu entecavir pentru pacientii cu hepatita B

Tratamentul pentru Hepatita B

In prezent, pentru Hepatita B se aplica doua tipuri de tratamente: cel clasic, cu interferon, si tratamentele antivirale. Lamivudina si entecavirul sunt doua dintre medicamentele antivirale folosite adesea pentru tratarea acestui tip de hepatita. 

Antiviralele incetinesc evolutia bolii, iar in unele cazuri viremia scade atat de mult incat pacientul este considerat vindecat. Cu toate acestea, tratamentele nu exclud posibilitatea reinfectarii sau reactivarii virusului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cele mai multe cazuri, nu este necesara internarea in spital pentru tratarea hepatitei B. Situatiile in care internarea este obligatorie sunt cele in care se foloseste terapia cu interferon.

 

 

Studiile pe entecavir

Entecavir este un analog guanozinic care se administreaza oral pacientilor cu Hepatita B, cu afectari ale ficatului. Cercetatorii nu garanteaza ca pacientul se va vindeca in urma tratamentului, insa efectele benefice ale administrarii sunt:

- incetinirea progresiei bolii 

- scaderea cantitatii virusului din organism

- ingreunarea multiplicarii virusului

- un ficat mai sanatos

Medicamentul a fost introdus in protocoalele de tratament dupa mai multe studii realizate pe un ototal de 1633 de pacienti, care sufereau de Hepatita B cronica cu inflamatie cronica evidenta la biopsia ficatului. De asemenea, tratamentul a fost testat pe pacienti cu rezistenta la lamivudina, dar si la cei cu coinfectie Hepatita B - virus HIV/SIDA.

Balanta dintre beneficii si riscuri este pusa in discutie, fiindca similar cu tratamentul cu interferon, pacientii care urmeaza tratamente cu entecavir pot suferi reactii adverse. Cele mai frecvent intalnite si grave sunt:

- acidoza lactica (cresterea nivelului de acid in sange)

- hepatotoxicitate

O atentie sporita trebuie acordata si persoanelor care au probleme renale, au mai urmat tratamente pentru hepatita B, femeile insarcinate sau care isi doresc sa aiba un copil, sau pacientilor care sufera de obezitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0