Terapia Bowen permite organismului să se vindece singur

Terapia Bowen, numită și terapia Bowtech, a luat naștere în anii 1950, devenind până astăzi una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă. 

Australianul Tom Bowen a pus bazele unei tehnici de vindecare prin atingere și echilibrare, pornind de la ideea că organismul uman se poate reface singur, dacă este suficient de relaxat și i se acordă timpul necesar. Acesta a lucrat la început în special cu sportivi de performanță, însă vestea rezultatelor uimitoare pe care le obținea s-a răspândit rapid. 

Deși nu avea pregătire medicală și lucra doar din dorința de a ajuta oamenii, pentru că ajunsese la peste 13.000 de pacienți pe an, a decis să aleagă câțiva ucenici pe care să îi învețe tehnica Bowtech și care să poată practica mai departe această meserie.

Deși există cercetări științifice minime asupra eficacității acestei terapii, iar beneficiile sale pretinse sunt în principal anecdotice, oameni din întreaga lume continuă să încerce terapia Bowen pentru o gamă largă de afecțiuni, mai ales dureri de spate, de cap, de gât, leziuni la genunchi, stres, depresie și chiar și tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ideea de bază a terapiei Bowen

Terapia Bowen are la bază teoria conform căreia, de-a lungul evoluției, organismul uman și-a creat toate instrumentele necesare supraviețuirii. Din punct de vedere biologic, corpul poate lupta împotriva bolilor și se poate apăra de acestea, dacă nu îi periclităm activitatea normală prin intervenții abuzive. Practic, dacă ducem un stil de viață sănătos și îl ajutăm să se vindece natural, nu vom suferi niciodată de afecțiuni grave.

Ce presupune terapia Bowen?

Terapia Bowen este o tehnică de vindecare prin atingere. Tratamentul constă în aproximativ o oră de mișcări delicate realizate de terapeut cu ajutorul degetelor. Corpul se relaxează, iar prin atingerea anumitor puncte, organismul este „anunțat” că este momentul să își folosească propriile resurse.

Mișcările nu sunt bruște, energice sau invazive, ci par mai mult un masaj de relaxare. La atingerea mușchilor și articulațiilor, sistemul nervos primește anumite semnale pe care le asociază cu remedii înregistrate în memoria celulară. Astfel, recunoaște ce trebuie să facă în caz de inflamație, de toxicitate sau de rănire.

Cum funcționează tehnica Bowtech și ce tratează?

Cel mai important aspect al terapiei Bowen este că tehnica nu este deloc invazivă. Nu presupune bruscări, înțepături sau aplicarea anumitor substanțe. Folosindu-se doar de capacitatea de auto-vindecare a organismului, tratamentul este practic individualizat. Fiecare corp reacționează în felul său, conform moștenirii genetice și a memoriei celulare, precum și a forței sistemului imunitar.

Tehnica Bowen lucrează cu resursele corpului

Tehnica Bowen nu face nimic altceva decât să activeze propriile resurse ale corpului, „trezindu-i” reflexele și simțul de auto-conservare. Îl aduce în echilibru și îi permite să se concentreze pe ceea ce trebuie cu adevărat: boala. Terapia Bowen nu folosește forța, ci facilitează legătura între sistemul osos, cel nervos și cel muscular.

Ce afecțiuni se pot trata cu terapia Bowen?

Principalele afecțiuni pe care le poate trata terapia Bowen sunt cele legate de sistemul osos, muscular și articular. Fiindcă presupune atingeri ușoare cu degetele și nu un masaj intensiv ca în cazul altor terapii, tratamentul este mai puțin dureros. 

Reduce inflamația și durerea în caz de entorse și accidentări

Tehnicile Bowen reduc inflamația și disconfortul în caz de accidentări sportive sau la locul de muncă, entorse și luxații, mușchi și articulații înțepenite, torticolis, dureri de spate și multe altele.

Calmează durerile de cap

Asupra sistemului nervos, terapia Bowen reduce inflamația și procesele degenerative. Calmează migrenele și durerile de cap, și este un bun adjuvant în recuperarea după accidente vasculare cerebrale.

Combate stresul

În caz de stres cronic sau oboseală, terapia Bowen oferă ocazia de relaxare și echilibrare a organismului.

Alte afecțiuni pe care le tratează terapia Bowen sunt:

  • deplasările osoase;
  • dezechilibrele psihice ușoare;
  • afecțiuni ale sistemului digestiv (stomac, instestine, colon, ficat);
  • infertilitate și dezechilibre hormonale;
  • probleme ginecologice (chisturi, fibroame);
  • afecțiuni ale sistemului respirator (astm, bronșită, răceală, gripă, alergii, rinită).

Cum se procedează pentru aplicarea tehnicii Bowtech?

E indicat ca persoanele care doresc să încerce terapia Bowen să ceară sfatul medicului și să meargă la un cabinet acreditat. Pacientul va sta relaxat pe un pat de masaj sau pe un scaun confortabil, în timp ce terapeutul îi va atinge cu degetele anumite puncte de pe corp și îi va lăsa pauze de 2-3 minute între proceduri. De obicei, se face o ședință pe săptămână, care durează între 30 de minute și o oră, iar între ședințe corpul are răgazul să se trateze singur.

Ce riscuri implică terapia Bowen?

Terapia Bowen nu are riscuri pentru sănătate, fiind complet non-invazivă. Se recomandă pacienților de orice vârstă și gen, însă nu poate fi combinată cu alte terapii. Fiindcă presupune să îi oferi organismului răgazul de a se vindeca singur, orice intervenție prin medicină alopată sau alte tehnici de medicină alternativă poate bruia echilibrul necesar.

Deoarece terapia Bowen nu a fost studiată pe larg, posibilele efecte secundare nu sunt clare, dar conform rapoartelor anecdotice, poate genera furnicături, oboseală, rigiditate, simptome asemănătoare gripei sau durere în altă parte a corpului decât cea pentru care s-a inițiat terapia. Terapeuții spun că aceste efecte secundare sunt corelate cu procesul de vindecare, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin orice reacții adverse ale tehnicii Bowtech și de ce apar.

Terapia Bowen ar trebui asociată cu un stil de viață echilibrat, o alimentație ușoară, consum suficient de lichide sănătoase și mișcare în fiecare zi, în limitele impuse de afecțiune și procesul de recuperare.

Atenție, indiferent de ce problemă de sănătate suferi, este important să mergi mai întâi la medicul de familie, care, după caz, îți va da trimitere la un specialist în funcție de simptomele pe care le ai. De asemenea, este necesar să urmezi tratamentele indicate de specialist, fie că e vorba de schimbări în stilul de viață, medicamente sau orice altceva. Dacă vrei să încerci și terapii alternative pentru afecțiunea ta, cum ar fi această terapie Bowen, cere mai întâi sfatul medicului curant și în niciun caz nu renunța la tratamentul indicat de acesta fără acordul său.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Bowen therapy
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bowen-therapy
NIH - Bowenwork for Migraine Relief: a Case Report
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771487/
Studiul „Bowenwork for Migraine Relief: a Case Report”, apărut în Int J Ther Massage Bodywork. 2016 Mar; 9(1): 19–28, autor: Sandra L. Gustafson 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0