Telefoanele inteligente, asociate cu sindromul de tunel carpian?

Un studiu restrans a aratat ca exista o asociere intre utilizarea prelungita a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive electronice care se tin in mana si sansele mult mai mari de a dezvolta dureri la nivelul incheieturilor si mainilor, asociate cu acest sindrom.

Dar cercetatorii nu au demonstrat ca utilizarea telefoanelor inteligente poate provoca sindromul de tunel carpian, iar un chirurg sustine ca persoanele din lumea reala folosesc telefoanele inteligente la fel de mult ca persoanele participante la studiu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peter White, autorul studiului a precizat ca rezultatele sugereaza „ca dispozitivele electronice care se tin in mana trebuie utilizate cu precautie pentru a minimiza sansele de a dezvolta sindrom de tunel carpian”.

White este profesor asistent in cadrul departamentului de informatica si tehnologii pentru sanatate al Universitatii Politehnice din Hong Kong.

Tunelul carpian este o zona ingusta si dura de oase si ligamente, aflata la baza mainii, potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke (Institutului National de Tulburari Neurologice si Accident vascular cerebral). Curpinde tendoane, care permit indoirea degetelor, si asa-numitul „nerv median”, care se intinde de la antebrat pana la palma si care oferă capacitate tactilă la nivelul degetelor.

Sindromul de tunel carpian se poate dezvolta treptat ca urmare a presiunii repetate in punctul in care nervul median ajunge la nivelul incheieturilor mainii.

O cauza comuna, a spus White, sunt conditiile de munca ce impun „miscari repetitive, fortate sau neobisnuite ale mainilor, spre exemplu apasarea tastelor.” Deseori, apar dureri (uneori chiar si la nivelul bratului), amorteli, funicaturi la nivelul degetelor si slabirea puterii la nivelul mainilor.

Pentru a cerceta daca utilizarea telefoanelor inteligente ar putea creste riscul de sindrom de tunel carpian, White si colegii sai au urmarit un studiu anterior la care au participat 500 de studenti de la UNiversitatea Hong Kong.

Acestia au fost impartiti in doua grupuri: cei care au utilizat la nivel intensiv dispozitive electronice care se tin in mana (adica peste cinci ore de utilizare pe zi) și cei care au utilizat aceste dispozitive la un nivel mai putin intensiv (mai putin de cinci ore de utilizare pe zi). Printre dispozitivele care se tin in mana se numara telefoanele mobile, tabletele si consolele de jocuri.

Peste jumatate (54%) din grupul de utilizare intensiva au raportat dureri si/sau disconfort muculoscheletal, spre deosebire de 12% in cazul grupului de utilizare mai putin intensiva.

Noul studiu a analizat datele a 48 de studenti, participanti la primul studiu. Jumatate din acestia au petrecut, in medie, peste noua ore pe zi in fata acestor dispozitive. Cei din al doilea grup au petrecut mai putin de trei ore pe zi in fata respectivelor dispozitive.

Participantii au raspuns la chestionare legate de obiceiurile de utilizare a dispozitivelor electronice si de durerile sau disconfortul din zona gatului, umerilor, spatelui, coatelor si/sau incheieturilor/mainilor.

S-au efectuat si examinari fizice si ecografii in zona incheieturilor.

Durerile musculare au fost mai des intalnite in randul utilizatorilor la nivel intensiv.

Cercetatorii au descoperit ca utilizatorii de dispozitive electronice la nivel intensiv au inregistrat „in mod semnificativ” mai mult disconfort la nivelul incheieturilor si mainilor.

Cu cat timpul petrecut de o persoana in fata dispozitivelor electronice a fost mai mare, cu atat durerile la nivelul incheieturilor si mainilor au fost mai intense si de lunga durata.

Pentru a explica acest lucru, cercetatorii s-au raportat la design-ul dispozitivelor, care necesita utilizarea repetata a degetelor pentru a da click, face scroll sau a apasa taste. Prin urmare, nervul median se mareste si se aplatizeaza, iar ligamentul principal se mareste.

Pentru minimizarea riscurilor, White recomanda utilizatorilor sa tina încheietura mainii cat mai dreapta atunci cand folosesc dispozitivele respective.

Acesta a adaugat ca „ar trebui sa incercam sa reducem la minimum miscarile repetitive ale degetelor, atunci cand folosim dispozitive electronice, mai ales in cazul celor pe care le folosim cu o singura mana. De asemenea, este important sa avem perioade regulate de pauza, pentru a evita utilizarea intensiva continua, pentru recuperare si prevenirea stresului pe o perioada prelungita.”

Dar dr. Dori Cage, specialista in chirugia mainii a contestat riscurile pe care le implica utilizarea dispozitivelor electronice.

„Legatura puternica intre sindromul de tunel carpian si utilizarea telefoanelor inteligente este surprinzatoare, pentru ca eu nu am identificat-o de-a lungul carierei mele” a precizat Cage, purtator de cuvant al Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica.

Cage care face parte din grupul San Diego Hand Specialists, a mai sugerat „ca este putin probabil ca populatia generala sa utilizeze telefoanele la fel ca utilizatorii la nivel intensiv din cadrul studiului.

„Este posibil ca aceasta problema sa afecteze doar un numar mic de utilizatori de telefoane” a mai spus aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a fost publicat pe 21 iunie in revista Muscle and Nerve.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa articol: New York Times

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0