Ce sunt suplimentele lipozomale și tehnologia lipozomală

1. Informații generale despre tehnologia lipozomală
2. Ce sunt lipozomii și fosfolipidele/ studii clinice
   2.1. VITAMINA C lipozomală
   2.2. Importanța fosfolipidelor
3. Avantajele tehnologiei lipozomale
4. Absorbția vitaminelor față de suplimentele obișnuite
   4.1. Cum să combinați suplimentele pentru a funcționa sinergic 
5. Cum alegi suplimentele lipozomale - aspecte importante

1. Informații generale despre tehnologia Lipozomală

Organismul uman poate avea de câștigat de pe urma suplimentării aportului unor vitamine sau minerale. Afecțiunile cronice sau cele maligne pot fi, uneori, tratate prin administrarea unor doze mari de suplimente. 

Oamenii de știință se străduiesc să dezvolte tehnologii care să permită crearea unor suplimente alimentare ce livrează nutrienții direct la destinație, astfel încât celulele sănătoase să nu fie afectate. În această ordine de idei, nano-medicina dorește să permită prevenirea, dar și tratarea unor afecțiuni precum diabetul sau cancerul. 

Lipozomii sunt vezicule sferice formate din straturi duble de molecule, obținute din colesterol. Avantajul major al suplimentelor lipozomale constă în faptul că au o capacitate de absorbție mai mare, fără să crească nivelul de toxicitate. Concret, nutrienții sunt livrați strict de către lipozomi, celelalte celule nefiind afectate în vreun fel.

Anumiți lipozomi pentru suplimente alimentare pot să fie obținuți din extracte de lecitină bogate în fosfolipide. Atunci când sunt amestecate cu apă, fosfolipidele formează vezicule microscopice minuscule cu un gol central care înglobează apa și ingredientele active dizolvate în apă.

În timp ce moleculele hidrofile pot fi reținute în apa încapsulată, substanțele chimice hidrofobe pot fi dizolvate în membrana însăși. În acest fel, lipozomii au capacitatea de a transporta atât molecule hidrofobe, cât și hidrofile. Datorită proprietăților lor unice, lipozomii sunt utilizați pentru formularea medicamentelor, a suplimentelor alimentare și a produselor cosmetice.

Scurtă istorie:

Începând cu anii 1970, lipozomii au fost studiați ca potențiale sisteme de eliberare a medicamentelor datorită biocompatibilității și capacității lor de a încorpora atât agenți terapeutici hidrofili, cât și hidrofobi. În ciuda promisiunilor inițiale, abia câteva decenii mai târziu, de la sfârșitul anilor 1990 până în prezent, tehnologiile lipozomilor au putut crea produse comerciale de succes. Livrările pe cale orală au apărut recent, deoarece disponibilitatea fosfolipidelor de calitate și a echipamentelor fiabile de omogenizare și de calibrare au devenit disponibile în mod obișnuit. Produsele de înaltă calitate cu amestecuri mai complexe de compuși puri și amestecuri botanice complexe vor oferi medicilor opțiuni mai puțin invazive pentru dozarea și livrarea acestor substanțe active.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

2. Ce sunt lipozomii și fosfolipidele/ studii clinice

Descoperiți pentru prima dată de hematologul britanic Alec Bangham în 1961 (și publicați pentru prima dată în 1964), lipozomii sunt vezicule cu formă sferică a căror structură e similară cu cea a membranei celulare. Lipozomii sunt vehicule de livrare pentru transportul substanțelor în organism în mod eficient prin facilitarea absorbției direct în cavitatea bucală sau prin prevenirea descompunerii de către acidul gastric. Aceștia sunt alcătuiți din fosfolipide, adică din lipide complexe ce conțin o parte hidrofilă și una hidrofobă. Doar din anul 1970, lipozomii au fost studiați ca potențiale sisteme de livrare a medicamentelor datorită biocompatibilității și capacității lor de a încorpora atât agenți terapeutici hidrofili, cât și hidrofobi.

Oamenii de știință fac o serie de studii pentru a detecta noi metode prin care pot folosi lipozomii în componenta medicamentelor, astfel încât să reușească vindecarea unor afecțiuni cronice, fără să expună organismul la riscuri. Ingredientele lipozomale pot fi sub formă de pulbere sau lichid.

Unele studii sugerează că organismul absoarbe mai bine ingredientele lipozomale și că mai multe substanțe pot fi încărcate într-un lipozom pentru a le face să acționeze sinergic.

Diferite studii au demonstrat că, eliberarea medicamentelor cu ajutorul lipozomilor prezintă numeroase beneficii, în special reducerea riscului de efecte secundare toxice, o problemă semnificativă în cazul chimioterapicelor, care prezintă adesea o toxicitate ridicată pentru organele și țesuturile sănătoase ale corpului.

În sens mai larg, lipozomii sunt o parte a unei familii de livrări pe bază de lipide, dintre care cea mai comună este o emulsie simplă, cum ar fi cea găsită într-o cremă de piele sau în alimente precum maioneza, în care uleiul și apa sunt aduse împreună într-o stabilitate limitată în timp. Emulsiile utilizează agenți tensioactivi (molecule cu natură dublă care pot interacționa atât cu apa, cât și cu uleiul), cum ar fi lecitina, pentru a stabiliza picăturile de ulei în apă sau picăturile de apă în ulei.

Încorporarea metodelor de procesare cu forfecare mare, cum ar fi sonicarea și omogenizarea, pentru a reduce dimensiunea particulelor, împreună cu o chimie mai rafinată, a permis ca dimensiunea picăturilor dispersate să se încadreze în intervalul de 10 până la 200 nm. Această capacitate a dat naștere mai întâi la dezvoltarea micelilor (particule compuse din agenți tensioactivi cu cozile lipofile ale acestora formând miezul) și a nanoemulsiilor (particule cu un miez de ulei înconjurat de un monostrat de agenți tensioactivi). Iar ulterior, a dat naștere la variații precum nanoparticulele solid-lipidice (SLP) și purtătorii lipidici nanostructurați (NLC).

Unul dintre aspectele extraordinare ale particulelor de sub 100 nm este faptul că mișcarea browniană a particulei depășește forța gravitațională care deplasează uleiurile spre partea superioară și care necesita anterior agenți de ponderare. Acest lucru creează o stabilitate mai mare și o durată de depozitare mai lungă și produce o claritate caracteristică, în timp ce suspensiile de particule mai mari sunt opace sau lăptoase.

2.1. VITAMINA C lipozomală

Studiile au arătat că administrarea unei vitamine C lipozomale duce la o creștere mai mare decât de obicei a nivelului de vitamina C în sânge. Administrarea orală a vitaminei C lipozomale duce la un nivel ușor mai scăzut decât cea intravenoasă, dar totuși la niveluri mult mai ridicate în sânge decât o vitamină C non-lipozomală.
Produsele lipozomale sunt o modalitate sigură și naturală de a crește necesarul de suplimente de plante și vitamine.

Categoriile produselor lipozomale variază foarte mult, există nelimitate posibilități în ceea ce privește categoria de interes pentru pacient, cum ar fi:

  • Bunăstare generală
  • Imunitate
  • Energie 
  • Articulații
  • Sarcina 
  • Sport 
  • Sănătatea ochilor 
  • Sănătatea pielii.

2.2. Importanța fosfolipidelor

Fosfolipidele sunt cele care alcătuiesc și membrana celulară, nu doar lipozomii. În acestea este depozitată materia vie a celulei. Mai mult decât atât, fosfolipidele acționează și precum o barieră celulară, protejând interiorul celulei de agenții patogeni care pot pătrunde și pot distruge celula.

Fiind o componentă principală a membranei celulare, fosfolipidele au o biocompatibilitate excelentă. Mai mult decât atât, fiind molecule amfifile (n.r. hidrofile și totodată lipofile) acestea sunt și mai prețioase. În ultimii ani, tot mai multe medicamente pe bază de fosfolipide au fost testate în studii și au avut rezultate promițătoare.  
Fosfolipidele pot fi izolate din lecitinele produse din diferite uleiuri din semințe (soia, floarea-soarelui și canola fiind disponibile în comerț) și din gălbenușurile de ou și lapte.

Lecitina și fracțiunile de lecitină purificată sunt clasificate în funcție de procentul de fosfatidilcolină pe care îl conțin. Lecitinele brute conțin aproximativ 15% fosfatidilcolină, iar fracțiunile de lecitină de calitate superioară conțin între 50% și 95% fosfatidilcolină. 

Fosfatidilcolina are o istorie bogată de utilizare ca terapie și este considerată cea mai benefică dintre fosfolipide, fiind cea mai versatilă pentru formarea de lipozomi.

Fosfolipidele din soia au cea mai lungă istorie de utilizare și există câteva surse excelente de lecitină de soia cu un conținut foarte ridicat de fosfatidilcolină. În schimb, fosfatidilcolina din floarea-soarelui a luat locul soiei în mulți lipozomi nutriționali comerciali.

Fosfolipidele sunt terapeutice în sine (nu doar ca purtători) și, fără îndoială, fosfatidilcolina este cel mai benefic la scară largă dintre acestea. Aceasta este principalul suport structural al membranelor celulare și un constituent micelizant al bilei, cu o lungă istorie de utilizare în medicina integrativă și funcțională.

 

 

3. Avantajele tehnologiei lipozomale

Unul dintre cele mai importante avantaje descoperite de studii în cadrul utilizării lipozomilor pentru a furniza nutrienți, suplimente și medicamente în organism este că aceștia sunt ușor absorbiți de tractul gastro-intestinal și, astfel, moleculele suplimentare încapsulate sunt absorbite în același timp.

Astfel, se depășește bariera cu care se confruntă multe produse, fiind absorbite efectiv în organism. Organismul va descompune adesea multe molecule complexe înainte de a fi absorbite sau pur și simplu nu le va absorbi cu ușurință și astfel nivelurile de absorbție sunt reduse.

Lipozomii sunt absorbiți cu ușurință, astfel încât produsele încapsulate de lipozomi ating niveluri de dozare în sânge mult mai mari decât cele găsite în produsele neîncapsulate, cum ar fi tabletele sau uleiurile tradiționale.

De altfel, folosirea tehnologiei lipozomale are o serie de avantaje:

  • Biodispobilitate crescută și absorbție la nivel celular: în cazul suplimentelor și medicamentelor lipozomale, biodisponibilitatea este mai mare, ceea ce înseamnă că acestea sunt absorbite mai rapid, dar și în cantitate mai mare.
  • Indice terapeutic îmbunătățit: întrucât nutrienții/ substanțele active din suplimente/ medicamente sunt absorbiți mai bine, indicele terapeutic este îmbunătățit de tehnologia lipozomală.
  • Neinvaziv: nu este dureros și este evitat disconfortul asociat cu injecțiile și scade riscul de contaminare.
  • Toxicitate redusă: întrucât substanțele active țintesc lipozomii, restul celulelor nu sunt afectate de acestea, ceea ce înseamnă că tehnologia lipozomală reduce toxicitatea. Acest lucru este benefic în special în cazul tratamentelor oncologice.
  • Absorbție intestinală accelerată: și absorbția intestinală este accelerată de tehnologia lipozomală, biodisponibilitatea suplimentelor lipozomale fiind crescută.
  • Stabilitate crescută a nutrientului: lipozomii permit nutrientului să aibă o stabilitate mai bună.
  • Protecția intestinului de agenții potențial iritanți: tehnologia lipozomală permite protejarea intestinului de agenții care ar putea pătrunde în sistemul gastrointestinal, provocând daune.
  • Biodisponibilitate mai mare a medicamentului / nutrientului: medicamentul sau nutrientul administrat prin folosirea tehnologiei lipozomale are o disponibilitate mai mare, ceea ce înseamnă că este absorbit mai rapid, făcându-și efectul într-un timp mai redus.

4. Absorbția vitaminelor față de suplimentele obișnuite

Vitaminele din suplimentele lipozomale sunt mult mai bine absorbite de organism, în comparație cu suplimentele obișnuite. Asta pentru că un supliment obișnuit, care nu e protejat de stratul alcătuit din fosfolipide, ci doar de o membrană simplă, este metabolizat rapid de sistemul digestiv, iar nutrienții sunt distruși înainte de a ajunge în zonele din corp în care e nevoie de ele.

Pe de altă parte, lipozomii nu au nevoie să fie digerați, ceea ce înseamnă că organismul îi absorbe la scurt timp după înghițire, aceștia fiind apoi transportați în zonele din corp în care sunt necesari. Odată ce se amestecă cu celulele organismului, lipozomii eliberează nutrienții pe care îi conțin și totodată protejează membrana celulară cu fosfolipide.

4.1. Cum să combinați suplimentele pentru a funcționa sinergic 

Unele suplimente funcționează sinergic, având capacitatea de a-și potența reciproc eficacitatea.

De exemplu, vitamina C poate fi combinată cu vitamina B pentru sporirea efectului amândurora. Această combinație reduce fenomenul de oxidare, energizează organismul și este benefică pentru piele și păr.

Vitamina C este adesea folosită în combinație cu glutationul în tratamentele pentru afecțiuni oncologice. Glutationul are abilitatea de a recicla vitamina C după oxidare.
În tratarea hepatitei C ori a afecțiunilor imunitare, se poate folosi o combinație de suplimente cu vitamina C și acid alfa-lipoic.

Medicul este cel în măsură să facă recomandările potrivite atunci când se dorește folosirea suplimentelor lipozomale în tratarea unor afecțiuni.

5. Cum alegi suplimentele lipozomale - Aspecte importante

Nu toate suplimentele lipozomale sunt la fel de eficiente. Dimensiunile lipozomilor, ingredientele din care sunt obținute lipidele, precum și modul în care interacționează ingredientele din suplimente afectează modul în care lipozomii sunt absorbiți de organism, precum și stabilitatea acestora. Lipozomii de dimensiuni reduse, adică între 50 și 120 nanometri, sunt cei mai ușor de absorbit.

Fosfolipidele din care sunt obținuți aceștia pot fi din surse sintetice, semisintetice ori 100% naturale. În general, se folosesc ca surse lipide din soia sau din lecitină din floarea soarelui. Sursele naturale sunt cele mai stabile și benefice. Unele suplimente lipozomale folosesc diverși solvenți pentru a menține prospețimea și stabilitatea suplimentelor. Apa și etanolul sunt solvenții cei mai frecvent folosiți.

Aspecte importante în alegerea suplimentelor lipozomale:

  • Alege suplimente sub formă de capsule de gel ori lichide, întrucât lipozomii se formează atunci când intră în contact cu apa.
  • Lipozomii oxidează rapid, de aceea se recomandă alegerea unor suplimente în doza unică.
  • Se recomandă verificarea concentrației de substante active, dar și cea de fosfolipide – în acest sens, se va citi eticheta produsului cu mare atenție.
  • Se recomandă achiziționarea suplimentelor lipozomale de la producători de încredere, care oferă certificat de garanție.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818067/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0