Suplimente alimentare interzise in caz de hepatita C

Ficatul infectat cu virusul hepatitei C este mai sensibil decat un ficat sanatos asa ca pacientii care sufera de aceasta afectiune trebuie sa fie de doua ori mai atenti la suplimentele pe care le consuma.

 

Ficatul este un organ care functioneaza precum o statie de procesare si filtrare a tuturor substantelor care patrund in organism. Una dintre functiile acestuia este de a elimina substantele daunatoare, insa atunci cand ficatul este bolnav nu isi mai poate indeplini functiile asa cum trebuie, ceea ce inseamna ca substantele toxice raman in organism pentru mai mult timp, atacand ficatul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Unele suplimente alimentare au efecte benefice asupra sanatatii acestui organ, fapt confirmat de studiile facute in domeniu. De pilda, extractul de armurariu este unul dintre suplimente benefice pentru ficat, stimuland regenerarea hepatocitelor si ajutandu-l sa faca fata infectiei cu virusul hepatic C (VHC).

Pe de alta parte insa, exista si suplimente alimentare si extracte din plante care sporesc toxicitatea la nivelul ficatului, facand mai mult rau decat bine.

Suplimentele care trebuie evitate in caz de hepatita C

Pacientii diagnosticati cu hepatita C ar trebui sa evite urmatoarele suplimente alimentare intrucat au potential daunator asupra ficatului:

Suplimentele pe baza de argint coloidal – aceste suplimente nu numai ca nu sunt de ajutor in caz de hepatita C, insa pot fi chiar daunatoare. Suplimentele cu argint coloidal sunt facute din mici particule de argint care provin din apa pura ionizata. Potrivit specialistilor, argintul coloidal poate fi daunator pentru ficat, dar si pentru rinichi asa ca e bine sa fie evitat de catre pacientii care sufera de afectiuni hepatice, dar si de catre cei cu afectiuni renale.

Suplimentele pe baza de extract de ceai verde – adesea folosite pentru accelerarea scaderii in greutate, suplimentele pe baza de extract de ceai verde pot fi daunatoare pentru ficat. Un studiu publicat in anul 2014 in Jurnalul de Hepatologie a scos la iveala faptul ca, dupa 1-3 luni de consum de suplimente pe baza de extract de ceai verde, apar problemele la nivelul ficatului. In mod normal, leziunile hepatice ce apar in asemenea situatii se vindeca de la sine, ficatul regenerandu-se rapid, insa in caz de hepatita C lucrurile nu se petrec atat de rapid. Asadar, pacientii cu probleme hepatice ar trebui sa evite administrarea suplimentelor pe baza de ceai verde.

Suplimentele care contin extract de sunatoare – adesea folosit pentru tratarea depresiei, extractul de sunatoare poate neutraliza efectul medicamentelor pentru tratarea hepatitei C. Asadar, pacientii care se afla sub tratament pentru aceasta afectiune hepatica ar trebui sa evite suplimentele pe baza de extract de sunatoare.

Alte suplimente cu potential daunator:

  • Cele pe baza de vitamina A
  • Suplimentele pe baza de proteine si aminoacizi
  • Suplimentele pe baza de fier

Pacientii care sufera de hepatita C nu ar trebui sa ia niciun supliment fara sa se consulte cu medicul gastroenterolog. Acesta este singurul in masura sa spuna daca un supliment trebuie sa nu sa fie administrat. Unele suplimente considerate benefice pot fi extrem de daunatoare asa ca e mai bine ca pacientul sa fie precaut.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0