Superoxid dismutaza (SOD), benefică pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului

Preocuparea pentru sănătate și frumusețe implică nu doar îngrijire la exterior, ci și o îngrijire internă pentru cele mai bune efecte. Ce rol are, în acest context, superoxid dismutaza?

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Multe femei și din ce în ce mai mulți bărbați se preocupă nu doar de sănătate, ci și de aspectul fizic, acordând îngrijire atentă pielii și părului, precum și unghiilor. Pentru a le păstra sănătatea și frumusețea, există diverse metode, de la cele care au în vedere aspectul exterior la cele care pun accentul si pe consolidarea sanatatii si unei bune functionalitati celulare. In acest sens sunt importante  alegerille de zi cu zi a  unor alimente cu rol important in furnizarea de nutrienti si antioxidanti care sustin procesele enzimatice si la nivel periferic, intrucat oragansimul pe masura ce imbatraneste focuseaza toate resursele la nivelul organelor interne, "neglijand" aspectul tegumentului, parului si unghiilor care nu reprezinta o prioritate biologica. Insa in ziua de astazi, vrem sa aratam cat mai bine la orice varsta, dincolo de ratiunile de atractivitate pentru inmultirea si perpetuarea speciei. Ci pentru stima de sine si placerea de a trai frumos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum menținem sănătatea pielii, a unghiilor și a părului?

Știm că hidratarea internă, printr-un consum adecvat de apă, este primul pas pentru a avea o piele frumoasă, însă și hidratarea externă a pielii, prin utilizare frecventă a unor creme hrănitoare, este la fel de importantă. Un aspect crucial este protecția împotriva razelor ultraviolete cu ajutorul cremelor și loțiunilor cu factor de protecție solară; razele UV nu doar că au o contribuție masivă la formarea ridurilor, care dau pielii un aspect îmbătrânit înainte de vreme, ci pot duce și la dezvoltarea cancerului de piele. Curățarea pielii dimineața și seara contează foarte mult pentru îndepărtarea prafului, transpirației și pentru împiedicarea înfundării porilor.

Pentru unghii sănătoase, e important ca acestea să fie curățate zilnic, de mai multe ori, pentru a împiedica acumularea bacteriilor sub ele și folosirea unei creme hidratante care să împiedice uscarea și crăparea lor  sau a cuticulelor, cauzate de contactul des cu apa sau cu alte substanțe. Dacă, în ciuda îngrijirii, unghiile sunt fragile și cu un aspect deteriorat sau capătă culori anormale, e indicat să se ceară sfatul medicului, deoarece poate fi vorba de unele afecțiuni de bază care necesită tratament susținut.

Pentru a avea un păr sănătos și frumos, trebuie ținut cont de un cumul de factori care au legătură cu alimentația, precum și cu obiceiurile de îngrijire. Părul și scalpul beneficiază în primul rând de consumul de proteine slabe, provenite din carne de curcan, pui și pește, lactate slabe, ouă și leguminoase (linte, fasole etc.). Sănătatea părului depinde și de aportul adecvat de zinc, obținut din legume verzi cu frunze, caju și nuci, dar și de consumul de acizi grași Omega 3, proveniți din pești grași, semințe de in și iaurt. La exterior, părul are nevoie să fie spălat cu un șampon potrivit și îngrijit cu balsamuri sau măști cosmetice.

În afară de aceste măsuri dedicate sănătății pielii, unghiilor și părului, e bine să știm ce alte elemente ne ajută din interior la combaterea radicalilor liberi și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Vorbind despre detoxifierea la nivel celular și stresul oxidativ ne referim la acea bacterie enzimatică ce este capabilă să neutralizeze toxinele și produșii de metabolizare a acestora, în mod special radicalii liberi degajați. Pe lângă coenzima Q10, alte superenzime importante în acest proces profund de detoxifiere sunt superoxid dismutaza și catalaza, enzime implicate în neutralizarea celor mai obișnuiți și mai periculoși radicali liberi: radicalii superoxid.

Ce efecte au în corp superoxid dismutaza și catalaza?

Radicalii superoxid de tipul peroxidului de oxigen în exces, cauzează, pe lângă accelerarea îmbătrânirii, și boli reumatice și articulare, din cauza alterării fluidului sinovial, lubrifiantul prezent la nivelul articulațiilor. Deficitul de lichid sinovial crește frecarea mecanică anormală și conduce la inflamații.

Catalaza transformă hidrogenul peroxid din subprodusele secretate de reacțiile superoxid dismutază. SOD ajută la asimilarea zincului, cuprului și manganului la nivel celular. Cantitatea acestor minerale precum și rezervele de enzime tind să scadă odată cu vârsta, ceea ce duce la acumularea de radicali liberi și procese oxidative, traduse prin îmbătrânire și diverse afecțiuni sistemice.

Există două forme sub care se regăsește SOD în organism, respectiv legată de cupru și mangan. Forma mangan (Mn SOD) este activată în mitocondrii, structuri celulare responsabile cu producerea de energie. Procesul generează crearea radicalilor liberi.
Forma cupru-zinc (Cu-Zn SOD) acționează ca antioxidant în citoplasma celulelor. Activitatea metabolică din citoplasmă generează radicali liberi iar formula de Cu-Zn îi neutralizează.

De unde se poate obține superoxid dismutaza?

SOD există în mod natural în special în crucifere - broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă -, dar și în ceapă, usturoi verde, în orz, iarbă de grâu și alte plante verzi.

Polimorfismul genei SOD2 poate determina alterarea funcției acestei enzime și se impune suplimentarea acesteia. Suplimentele orale cu SOD funcționează sub formă de comprimate filmate, adică acoperite cu o substanță protectoare care ajută enzima să rămână intactă în pasajul gastric superior, respectiv prin acidul gastric, până la nivelul intestinului subțire, unde va fi absorbită și apoi folosită la nivel celular.

Suplimentarea cu SOD face parte din protocolul de detoxifiere avansată, alături de alte formule care conțin zinc, cupru și mangan și poate juca un rol important în prevenția unor afecțiuni sistemice, de tipul celor inflamatoare sau diabet ori țintind contracararea efectelor îmbătrânirii. 

Superoxid dismutaza (SOD) poate fi obținută dintr-un supliment alimentar, extrasă din concentrat de pepene galben Etramel®. Este vorba despre un nutraceutic de calitate, benefic pentru sănătatea pielii, unghiilor și părului, în compoziția căruia intră și alte ingrediente care sprijină frumusețea, cum sunt uleiul de cătină, de măsline, de limba mielului și de pește, acid hialuronic, vitamine din complexul B și astaxantină naturală.

Suplimentele cu SOD e bine să fie luate în timpul unei mese care conține grăsimi sănătoase (uleiuri extravirgine, presate la rece, avocado, pește, iaurt), deoarece în acest mod este facilitată absorbția.

În concluzie, îngrijirea pielii, a unghiilor și a părului nu ține numai de atenția pentru exterior, ci depinde foarte mult de ce se întâmplă în interiorul corpului; în primul rând de o alimentație potrivită, apoi de suplimentele alimentare care să sporească efectele alimentației. O dietă de tip mediteraneean, de exemplu, bazată pe legume, inclusiv legumele verzi cu frunze, pește gras și ulei de măsline, este utilă nu doar pentru sănătatea inimii, ci și pentru a avea piele, păr și unghii sănătoase. De asemenea, suplimentele alimentare certificate, de calitate, care conțin SOD, ulei de pește și complexul de vitamine B vin, de asemenea, în sprijinul frumuseții și contribuie la încetinirea îmbătrânirii și a deteriorării asociate cu înaintarea în vârstă.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NCBI - Superoxide Dismutases: Role in Redox Signaling, Vascular Function, and Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151424/
Healthy Food Guide - Eight steps to healthy skin, hair and nails
https://www.healthyfood.com/advice/8-steps-to-healthy-skin-hair-and-nails/

 

 

<hr />
<p><strong>Te-ar mai putea interesa și...</strong></p>

<hr />
<div id="ccb_bottom">

</div>

<p>&nbsp;</p>

<p>

</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>

</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>

DE SEZON
</p>
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0