Super remediu antistres: asculta muzica si fredoneaza!

Iti place sa asculti muzica atunci cand lucrezi sau cand faci miscare? Primul lucru pe care il faci cand intri in casa este sa pornesti televizorul, radioul sau laptopul, cautand un canal cu muzica pe gustul tau? Ei bine, studiile arata ca acest obicei are un puternic efect antistres.

Studiile au mers si mai departe si a reiesit ca nu numai muzica este cea care ne elibereaza de stres si ne da o stare de bine, ci si obiceiul de a fredona melodiile preferate, ca la Karaoke. A canta este excelent atat pentru psihic, cat si pentru starea noastra de spirit, iar pentru asta nu e nevoie sa ai si ureche muzicala sau o voce incredibil de frumoasa. E suficient sa fredonezi, nu sa dai spectacole, in special cand esti singur(a).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest obicei iti da, se pare, o incredibila incredere in tine. O poti face la dus, cand faci curatenie, in masina sau pur si simplu in orice moment al zilei cand esti tu cu tine. Evident, o poti face si cand sunt altii acasa sau in masina langa tine, daca nu te deranjeaza sa ai public. Nici macar nu e nevoie sa ai muzica pornita atunci cand fredonezi,  o poti face dupa ureche. E mai usor, insa, sa iti aduci aminte versurile sau sa simti ca faci bine ce fac cand ai si o coloana sonora adecvata.

Poti canta si fredona si in public!

Exista si grupuri unde poti canta in public, fie ca vorbim despre lectii de canto, daca simti ca ti-ar placea asa ceva, fie ca vorbim despre intalniri unde sunt cantate melodii cu caracter religios, daca esti genul care frecventeaza biserica. E adevarat ca nu vei gasi la noi biserici unde se canta, se bate din palme si se danseaza ca in filmele americane, ci locuri unde sunt cantate rugaciuni si cantece mai linistite. Cantatul iti da o stare de bine si de usurare, iar cand o faci in grupuri ai si senzatia de apartenenta la comunitate.

 

 

In acelasi timp, e bine sa afli cand si unde sustin concerte trupele preferate si asculta-le inainte de a merge la concerte, pentru a retine mai usor melodiile. Te vei simtii minunat cand vei putea fredona alaturi de cei care iti plac si alaturi de ceilalti admiratori ai formatiilor in cauza.

Daca esti genul solitar sau preferi cantece mai vesele si mai ritmate, sau care nu isi au locul in astfel de grupuri, nu te impiedica nimeni sa asuculti orice iti doresti in intimitatea caminului.

Cum functioneaza?

Cantatul reduce stresul si asta se intampla deoarece, pentru a putea canta cum trebuie - si, cu siguranta te vei stradui sa o faci, daca incepi, esti fortat(a) sa iti controlezi si respiratia. Inspiri mai mult aer deodata si in acest proces oxigenul iti aeriseste si sistemul sangvin. In acelasi timp, sunt eliberati hormonii fericrii, endorfinele.

E un mod excelent de a te exprima si a te simti bine, asa ca simte-te liber(a) sa o faci oricand ai chef si conjunctura iti permite. Ascultarea melodiilor preferate si fredonarea acestora chiar te elibereaza de stres!

Pe vremea cand nu existau radioul si televiziunea, oamenii se adunau impreuna pentru a canta sau a asculta muzica, special pentru relaxare si recreare. Nu mergeau numai la opera si concerte de muzica culta, ci se adunau si la unii dintre ei acasa, mai ales acolo unde exista si un instrument muzical, cum ar fi un pian sau o chitara, ori macar o muzicuta, si cantau impreuna. In zilele noastre, oamenii canta mult mai rar si aproape niciodata in public. Chiar si in locurile unde se face Karaoke, multi se simt rusinati sa o faca si au nevoie de incurajare. Acasa, insa, nu ai nevoie sa impresionezi pe nimeni. Nu trebuie decat sa te simti bine si vei vedea ca asta se va intampla de indata ce dai frau liber solistului din tine sa se exprime!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0