Sunteti alergic la arahide? Puteti consuma alte fructe cu coaja tare!

În ultimii ani, gradul de conștientizare cu privire la alergia la arahide la copii a crescut, la fel ca și numărul cazurilor de alergie la arahide raportate. Există mai multe concepții greșite despre alergiile la arahide. De exemplu, o arahidă este o leguminoasă (aparținând aceleiași familii cu soia, mazărea și lintea), nu un fruct cu coaja lemnoasă.

În plus, un studiu mai vechi sugerează că a fi alergic la un anumit tip de fructe cu coaja tare nu înseamnă neapărat că trebuie să evitați consumul acestora în totalitate, pe tot parcursul vieții.
De fapt, peste jumătate din persoanele care erau alergice la un anumit tip de fructe cu coaja tare nu au înregistrat nicio reacție alergică la alte fructe cu coaja tare, au raportat cercetătorii. Printre fructele cu coaja tare se numără migdalele, nucile braziliene, fisticul, caju, nucile și alunele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit și că aproape niciunul dintre participanții la studiu alergici la arahide nu erau alergici la fructele cu coaja tare. Arahidele sunt de fapt leguminoase, nu fructe cu coaja tare.

Chiar dacă rezultatele analizei dermatologice sau de sânge este pozitivă pentru fructele cu coaja tare, acest lucru nu înseamnă automat că sunteți alergic, mai ales dacă nu ați consumat niciodată respectivul fruct cu coajă tare, au explicat cercetătorii.

Ce este testul de provocare orală

În schimb, persoanele alergice ar trebui să realizeze un test de provocare orală, după cum susțin cercetătorii. Un astfel de test presupune consumul tot mai mare de alimente suspectate că vor cauza o reacție alergică pe parcursul a câteva ore și supravegherea de către un alergolog pentru a măsură reacția. Testul de provocare orală este mult mai exact decât analizele de sânge sau cele dermatologice, susțin cercetătorii.

„Rezultatele arată că există o marjă de eroare mai mare decât se credea (în cazul analizelor de sânge și celor dermatologice)”, a precizat autorul studiului, dr. Christopher Couch, alergolog din Phoenix, care la momentul studiului era doctorand în alergologie/imunologie la Scoală de Medicină a Universității Michigan. „Analizele de sânge și/sau dermatologice pozitive pentru un fruct cu coaja tare nu indică întotdeauna o alergie veritabilă”, a spus acesta.

Cercetătorii au descoperit că participanții alergici la arahide au putut să consume alte nuci fără incidente, la o rată uimitoare de 96%. Mai mult, mai mult de 50% dintre participanții cu o alergie cunoscută la fructele cu coaja tare au fost testați negativ față de ceilalți, ceea ce înseamnă că mulți dintre cei care și-au dus toată viața crezând că sunt alergici la toate fructele cu coaja tare ar putea să consume alte tipuri de fructe cu coaja tare.

Alergia la fructele cu coaja tare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite alergii în rândul copiilor și adulților, afectând 3 milioane de persoane în Statele Unite, potrivit Food Allergy Research and Education, organizație non-guvernamentala care încearcă să crească gradul de conștientizare și să finanțeze cercetările privind alergiile alimentare.

Pentru realizarea studiului, Couch și colegii săi au examinat evidențele medicale a mai mult de 100 de persoane alergice la un singur fruct cu coaja tare pe care le-au testat pentru reacții alergice la alte fructe cu coaja tare. Participanții au efectuat analizele de sânge sau dermatologice și teste de provocare orală.

Deși analizele de sânge și cele dermatologice au indicat o anumită sensibilitate la unele tipuri de fructe cu coaja tare, peste 50% dintre persoanele testate nu au prezentat reacții alergice după testul de provocare orală, a precizat Couch.

„Analizele de sânge și cele dermatologice privind alimentele nu sunt 100% exacte și pot apărea rezultate fals-pozitive”, a mai precizat acesta. „Testul de provocare morala este cel mai obiectiv test pentru a stabili dacă pacientul este alergic sau dacă nu tolerează anumite alimente.”

Alergologii susțin că acestea confirmă ceea ce s-a demonstrat în studiile anterioare. „Nu este surprinzător”, a precizat dr. Jonathan Spergel, seful secției de alergologie a Spitalului de Pediatrie din Philadelphia. „Știm asta de ceva timp.”

Spergel, care a publicat un studiu similar, speră că pe măsură ce tot mai multe studii demontează mitul conform căruia alergiile la un anumit fruct cu coaja tare presupun eliminarea consumului de alte fructe cu coaja tare, oamenii vor introduce din ce în ce mai mult în regimul lor alimentar aceste alimente sănătoase. „Persoanele alergice la un fruct cu coaja tare”, spune Spergel, „trebuie să fie atente să nu cumpere amestecuri de fructe cu coaja tare. Acest lucru nu ar face decât să le agraveze problema.”

Atenție! Testul de provocare orală poate fi periculos și nu ar trebui efectuat niciodată acasă, avertizează cercetătorii. Aceste teste au avut loc într-un mediu controlat, cercetătorii hrănind participanții cu doze de alimente măsurate cu atenție. În plus, aceștia au fost monitorizați îndeaproape pentru orice reacție. La primul semn de alergie, cum ar fi înroșirea pielii sau urticarie, testul a fost oprit și pacientului i s-a putut administra tratamentul medical necesar.

Ce simptome are alergia la arahide

O alergie apare atunci când organismul reacționează inadecvat la alimente sau la o altă substanță, crezând că este un invadator. Când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar produce anticorpi cunoscuți sub numele de imunoglobulina E (IgE) pentru a „combate” alergenul. Reacțiile pot varia, dar răspunsurile alergice atât la alune, cât și la nuci sunt mai susceptibile de a induce reacții severe, inclusiv anafilaxia. 

Alergia la arahide debutează, de regulă, în copilărie și persistă pe tot parcursul vieții.  

Semnele și simptomele unei alergii la arahide apar de obicei în câteva minute de la contactul cu arahidele, dar pot apărea și până la o oră mai târziu. Majoritatea reacțiilor alergice sunt ușoare, dar pot fi și moderate sau severe. 

Arahidele (sau alunele de pământ) reprezintă unul dintre alergenii alimentari cei mai asociați cu șocul anafilactic, o situație periculoasă care necesită îngrijire medicală și tratament de urgență.

Iată care sunt simptomele alergiei la arahide sau alune de pământ:
•    mâncărimi cutanate sau urticarie, care pot să apară ca niște puncte mici sau ca niște semne mari pe piele
•    o mâncărime sau senzații ca niște furnicături în interiorul sau în jurul gurii sau gâtului
•    greață
•    rinoree (secreții nazale) sau congestie nazală
•    anafilaxie (mai puțin comună), o reacție ce poate pune viața în pericol, care afectează respirația și care poate face ca organismul să intre în șoc.

Cine este expus riscului de alergie la arahide?

Sugarii cu eczemă și/sau alergie la ouă sunt mai susceptibili de a dezvolta o alergie la arahide, potrivit statisticilor. Aproximativ 30-40% dintre copiii cu alergie la arahide vor avea o alergie la cel puțin o nucă. O alergie la arahide crește, de asemenea, probabilitatea unei alergii la susan, atrag atenția specialiștii.

Alergia la arahide poate fi prevenită?

Cercetările au arătat că unii sugari prezintă un risc mai mare de a dezvolta o alergie alimentară, inclusiv cei: cu eczeme (în special, eczeme cu debut precoce sau moderat-severe) sau care au deja o alergie alimentară. 

Sugarii fără eczeme sau alergii alimentare cunoscute pot primi alimente care conțin arahide din momentul introducerii alimentelor solide, în jur de 6 luni, când copilul este pregătit pentru dezvoltare, dar nu înainte de 4 luni și în primele 12 luni de viață.

Acesta ar trebui să fie sub formă de unt de arahide neted sau gustări cu arahide potrivite pentru bebeluși (nu-i oferi niciodată sugarului unt de arahide crocant sau cu alune întregi din cauza riscului de sufocare). Odată ce arahidele au fost introduse în dieta copilului, este important să-i oferi acestuia 1-2 lingurițe, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a menține toleranța. 

Specialiștii atrag atenția că amânarea introducerii alunelor poate crește riscul de a dezvolta o alergie la arahide. Pentru a evita riscul de șoc anafilactic, persoanele cu alergie la arahide ar trebui să fie foarte atente la ce mănâncă. Arahidele și produsele din alune se găsesc în bomboane, cereale și produse de patiserie, cum ar fi prăjiturile și plăcintele. Dacă iei masa în oraș, întreabă personalul restaurantului despre ingrediente - de exemplu, untul de arahide poate fi un ingredient într-un sos sau într-o marinată. 

Fii deosebit de atent când mănânci mâncare asiatică și mexicană. Chiar și înghețata poate fi o sursă de expunere accidentală, deoarece alunele sunt un topping comun.

Alimentele care nu conțin arahide ca ingredient pot fi contaminate cu arahide în procesul de fabricație sau în timpul preparării alimentelor. Drept urmare, persoanele cu alergie la arahide ar trebui să evite produsele care poartă pe etichetă mențiuni de avertizare, cum ar fi „poate conține urme de alune” sau „fabricate într-o fabrică care utilizează ingrediente din nuci”.  

În 2020, un medicament de imunoterapie orală pentru alergia la arahide a fost aprobat de Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Acest tratament ajută la reducerea riscului de anafilaxie asociat cu expunerea accidentală la arahide și implică creșterea lentă a dozei de medicament, uneori în cabinetul medicului alergolog, pe parcursul mai multor luni. Persoanele aflate în tratament trebuie să evite în continuare arahidele și să aibă întotdeauna la îndemână autoinjectoare cu epinefrină, deoarece pot apărea reacții severe.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/peanut-allergy
National Institute for Health and Care Excellence - Food allergy in under 19s: assessment and diagnosis
https://www.nice.org.uk/guidance/CG116
Allergy UK - How common is peanut allergy?
https://www.allergyuk.org/resources/peanut-allergy-factsheet/
U.S. Food & Drug - FDA approves first drug for treatment of peanut allergy for children
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-drug-treatment-peanut-allergy-children
American Academy of Allergy Asthma & Immunology - Everything You Need to Know About Peanut Allergy
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/peanut-allergy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0