Suflul sistolic la copii, dar si la adulti

Suflul sistolic este suflul cardiac care apare in timpul contractiei muschiului cardiac; exista, de asemenea, suflul diastolic, care apare atunci cand muschiul cardiac se relaxeaza, precum si suflul continuu, care apare atat in timpul contractiei, cat si in timpul relaxarii inimii.

Suflul sistolic poate fi de natura fiziologica, adica poate fi un simptom inofensiv, care nu prezinta niciun risc pentru sanatate, dar si de natura patologica, tradand o problema cardiaca.

Cum identifici suflul sistolic inofensiv

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Suflul sisolic inofensiv apare atunci cand sangele curge mai repede decat ar trebui prin inima. Aceasta trecere rapida a sangelui poate produce un zgomot slab in anumite conditii precum cele enumerate mai jos:

  • Activitati fizice intense
  • Sarcina

  • Febra
  • Anemie
  • Hipertiroidism
  • Perioade de crestere rapida precum adolescenta

Suflul sistolic iofensiv poate disparea in timp, ori poate persista fara sa cauzeze alte probleme de sanatate.

Cum identifici suflul sistolic anormal

La copii, suflul sistolic apare in urma unor probleme congenitale de natura cardiaca.

Problemele din nastere care pot determina aparitia suflului sistolic sunt urmatoarele:

  • Gauri in peretii inimii
  • Anomalii la nivelul valvelor (stenoza de valva, regurgitarea de valve, prolapsul valvei, scleroza de valve)
  • Endocardita

 

Simptome suflu sistolic anormal:

  • Murmur, suierat puternic
  • Sunete anormale produse de inima
  • Murmur de gradul 3 sau mai puternic

Factorii de risc care contribuie la aparitia suflului sistolic la adulti:

Istoric in familie – daca rudele de sange au sau au avut probleme cardiace in copilarie, atunci sansele de dezvoltare a suflului sistolic cresc pentru individ.

Anumite probleme medicale – hipertensiunea, hipertiroidismul, febra reumatica, lupusul ori artrita reumatoida cresc riscul dezvoltarii suflului sistolic la maturitate.

Factorii de risc care contribuie la aparitia suflului sistolic la copii:

Boli ale mamei in timpul sarcinii – infectia cu rubeola ori diabetul zaharat pot determina aparitia suflului sistolic la bebelusi.

Tratamentele medicamentoase urmate de mama in timpul sarcinii – anumite medicamente, alcoolul sau drogurile consumate in timpul sarcinii dauneaza fatului si provoaca aparitia unor probleme cardiace, printre care si a suflului sistolic.

Vizita la medic

Daca banuiesti ca tu, sau copilul tau, ati putea suferi de suflu sistolic, este important sa faci o programare la medic. Pentru ca timpul petrecut in cabinet e limitat, e bine sa fii pregatita pentru aceasta vizita. Asadar, noteaza-ti pe o hartie simtpomele care iti trezesc banuieli, chiar si pe cele care aparent nu au legatura cu problemele cardiace. Noteaza si istoricul familiei tale in ceea ce priveste afectiunile cardiace.  De asemenea, fa o lista cu toate vitaminele, suplimentele alimentare si medicamentele luate de catre persoana care poate suferi de suflu sistolic. Noteaza-ti si cateva intrebari pe care doresti sa i le pui medicului pentru ca, oricat de clare ti-ar fi acum in minte, e posibil sa le uiti in momentele acelea.

Diagnosticarea

De regula, e nevoie de o simpla ascultare a batailor inimii la stetoscop pentru ca medicul sa constate prezenta suflului sistolic. Daca suflul sistolic este unul anormal, nu unul inofensiv, pacientul poate fi pus sa faca investigatii mai amanuntite precum: radiografia toracica, electrocardiograma, ecocardiograma ori coronarografia (n.r. cataterizarea cardiaca).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0