Studiu: Yoga amelioreaza durerile lombare

Daca suferiti de dureri lombare cronice, este posibil ca yoga sa va amelioreze durerile la fel de mult ca terapia fizica, dupa cum arata un nou studiu  clinic.

Descoperirea mai putin pozitiva: Niciuna dintre terapii nu ii ajuta suficient pe pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele care au facut yoga sau terapie fizica au raportat mai putine dureri, in medie, dupa 12 saptamani, ameliorare care a durat peste un an. Unele persoane au reusit chiar sa renunte la calmante. Cu toate acestea, prea putine persoane au inegistrat ameliorari simtitoare, au subliniat cercetatorii.

Expertii sustin ca rezultatele reflecta realitatea durerilor lombare cronice: Niciun tratament nu s-a dovedit eficient la scara larga. „Nu avem nicio pilula minune” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Robert Saper.

Potrivit recomandarilor publicate la inceputul anului de catre American College of Physicians (ACP), optiunele nemedicamentoase ar trebui sa fie tratamentul standard in cazul durerilor lombare. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca alte medicamente, inclusiv calmantele, nu sunt foarte eficiente si au efecte secundare. Yoga a fost inclusa pe lista de optiuni a ACP, a spus Saper, profesor asociat la Scoala de Medicina a Universitatii Boston.

Dar chiar si in cazul recomandarii practicarii de yoga, precum si tactici precum impachetarile la cald, acupunctura si masajul, ACP a subliniat ca dovezile sunt limitate. Pana acum, studiile au aratat beneficii mici spre moderate in cazul fiecarei terapii.

Elissa Stein, de 53 de an, scriitoare liber profesionista din New York a precizat ca se confrunta cu perioade de dureri lombare invalidante inca de la varsta de 16 ani, cand a fost implicata intr-un accident de masina. „Este groaznic cand simti ca nu poti sa faci nimic altceva decat sa iei un relaxant muscular” a spus aceasta. Acum 14 ani, s-a hotarat sa se apuce de yoga. La inceput, isi aminteste Stein, yoga a reprezentat un „bun antrenament de stretching”. Dar ulterior si-a dat seama de alte benficii ale acesteia, mai exact concentrarea pe respiratia constienta si meditatia. „Acum ma ajut singura, in loc sa ma bazez pe medicamente” a spus Stein.

Noul studiu s-a concentrat asupra pacientilor care deseori nu au acces la terapii complementare. Acesta a inclus 320 de pacienti, in general, cu venituri mici si apartinand minoritatilor, care sufereau de dureri lombare persistente de cel putin 12 saptamani. Varsta medie a participantilor a fost 46. Pacientii au fost repartizati aleatoriu fie sa practice 12 sedinte de yoga saptamanal, 15 sesiuni de terapie sau intr-un grup de „educatie” care a primit o carte despre controlarea durerilor lombare.

Dupa primele 12 saptamani, cei care au practicat yoga, fie au continuat sedintele, fie au practicat la domiciliu, cu ajutorul unui DVD, manual de yoga sfaturi in materie de yoga. Dupa punctul de 12 saptamani, atat grupul cu yoga, cat si cel cu terapie fizica au inregistrat rezultate mai bune decat grupul cu educatie.

Aproape jumatate din grupul cu yoga (48%) au observat o imbunatatire relevanta din punct de vedere clinic in ceea ce priveste durerea si dizabilitate, suficient de importanta pentru a face diferenta in viata de zi cu zi a acestora, a explicat Saper. Acelasi lucru a fost valabil si pentru 37% dintre pacientii cu terapie fizica, fata de 23% pentru pacientii din grupul cu educatie. (Desi cifrele grupului cu yoga arata mai bine, diferenta intre yoga si terapia fizica nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic).

In general, persoanele care practica yoga si pacientii cu terapie fizica au precizat ca beneficiile au durat peste un an, au precizat cercetatorii. „A fost un studiu excelent” a spus dr. Stefan Kertesz, care a scris un editorial ce insoteste studiul. In opinia sa, yoga ar trebui sa fie „inca un instrument” pe care medicii sa-l recomande pacientilor cu dureri lombare. „Dar nici nu ar trebui sa o laudam exagerat, asa cum s-a intamplat cu medicamentele si procedurile medicale de-a lungul timpului” a spus Kertesz, profesor asociat la Scoala de Medicina Birmigham a Universitatii Alabama. „Adevarul e ca yoga nu a reprezentat un remediu pentru majoritatea pacientilor.”

In lumea reala, Kertesz a spus ca deciziile privind tratamentul se rezuma in cele din urma, la preferintele pacientului si la ceea ce este practic. Saper a fost de acord. „O sedinta de yoga poate costa intre 18 si 20 de dolari” a subliniat acesta, fiind putin probabil ca asigurarea sa o acopere.

In acelasi timp, Saper a tinut sa precizeze ca terapia fizica este scumpa si chiar si pacientii asigurati pot fi nevoiti sa suporte o parte din costuri. Astfel de obstacole reprezinta o mare problema, potrivit spuselor lui Kertesz. „Ce am putea face pentru ca acestea sa fie mai accesibile pentru pacienti?” intreaba acesta. Persoanele interesate de yoga ar trebui sa tina cont ca exista mai multe stiluri, dupa cum a subliniat Saper. Anumite sedinte pot fi nepotrivite pentru persoanele cu dureri mari.

Sedintele din cadrul studiului au fost standardizate si au inclus pozitii mai putin dificile, deseori utilizand scaune si alte dispoztitive, exercitii de respiratie si meditatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 


Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0