Studiu: Multe persoane continua sa ignore riscurile de infarct miocardic

Potrivit unui nou studiu la scara larga, un numar considerabil de adulti cu factori de risc de atac de cord, precum fumatul, obezitatea sau lipsa de miscare, nu sunt dispusi sa-si imbunatateasca starea de sanatate. 

Printre persoanele care se confunta cu cel mai ridicat risc, adica cu cinci sau mai multi factori de risc, aproape 1 din 5 nu considera ca trebuie sa faca vreo schimbare. Oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate de ce exista aceasta ruptura. „Studiul nostru sugereaza ca legatura dintre perceptia riscurilor si comportamente este complexa” a precizat dr. F. Daniel Ramirez, principalul autor al studiului. Acesta este cercetator in cadrul Institutului de Inima al Universitatii Ottawa din Ontario, Canada.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ramirez si co-autorii studiului nu considera ca indiferenta se datoreaza pur si simplu, lipsei de educatie sau apreciere a consecintelor asupra sanatatii. Dupa cum a explicat si principalul autor al studiului, dr. Benjamin Hibbert intr-un comunicat de presa al American Heart Association (Asociatiei Americane a Inimii) „A-i convinge pe oameni sa adopte si sa mentina schimbarile sanatoase in stilul de viata necesita o intelegere mai buna a ceea ce ii determina sa reactioneze.

Printre persoanele participante la studiu care si-au dat seama ca trebuie sa-si imbunatateasca sanatatea fizica, mai mult de jumatate au precizat ca exista bariere care-i impiedica sa se schimbe. Printre cele mai des mentionate se numara lipsa de autodisciplina, programul de lucru si responsabilitatile familiale.

Cardiologul dr. Vincent Bufalino, purtator de cuvant pentru American Heart Association (Asociatiei Americane a Inimii) a precizat ca in fiecare zi se discuta despre reducerea factorilor de risc in cabinetele medicale din Statele Unite. „Unele persoane sunt foarte motivate si sunt preocupate de toate aspectele: regimul alimentar, programul de sport, tensiunea arteriala si glicemia” a precizat acesta. „Apoi mai exista persoanele pe care, indiferent ce le-am spune, nu reusim sa le facem sa-si schimbe comportamentul.

Marea provocare este schimbarea comportamentului, a spus Bufalino, presedinte al Advocate Medical Group din Downers Grove, Illinois „Interventia de implantare a unui stent este cea mai usoara solutie. Apoi trebuie sa va schimbati stilul de viata pe care l-ati avut in ultimii 25 sau 30 de ani.” „Ceea ce este dificil.” 

Ramirez a precizat ca exista putine informatii despre ceea ce ii motiveaza cu adevarat pe oameni sa adopte stiluri de viata sanatoase. In speranta de a elucida acest aspect, acesta si echipa de cercetatori au analizat baza de date a peste 45.000 de adulti care au participat la Canadian Community Health Survey, desfasurat intre 2011 si 2012.

Sondajul a colectat date despre opt factori de risc „modificabili”: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, stresul, consumul excesiv de alcool, lipsa de activitate fizica si regimul alimentar nesanatos. Impreuna cu colesterolul marit, care nu a fost inclus in studiu, acesti factori reprezinta 90% din riscul de atac de cord, dupa cum au subliniat autorii studiului.

Cercetatorii au calculat numarul de factori de risc per persoana pe baza raspunsurilor la sondaj. De asemenea, participantii au fost intrebati daca sunt de parere ca ar putea sa faca ceva pentru a-si imbunatati starea de sanatate.

Per total, aproape trei sferturi dintre respondenti au fost de acord ca exista modalitati de imbunatatire a starii de sanatate. Cea mai mare parte a participantilor respectivi au identificat o anumita schimbare de comportament ca fiind cea mai importanta. Printre raspunsurile cele mai dese s-au numarat mai mult sport, pierderea in greutate, regimul alimentar mai sanatos si renuntarea la fumat sau reducerea numarului de tigari. 

 

 

Numarul de persoane care au recunoscut ca trebuie sa faca schimbari a crescut odata cu numarul de factori de risc raportati. In randul persoanelor cu trei sau mai multi factori, aproape 8 din 10 au precizat ca trebuie sa-si schimbe obiceiurile in materie de sanatate. Dupa ajustari in functie de factori precum varsta, nivelul de educatie, venituri si furnizorul de servicii de sanatate, persoanele caucaziene, mai in varsta au fost mai predispuse decat persoanele tinere si minoritatile sa sustina ca trebuie sa-si imbunatateasca starea de sanatate.

Bonnie Spring este directorul Center for Behavior and Health (Centrului de Comportament si Sanatate) in cadrul Scolii de Medicina Feinberg a Universitatii Northwest din Chicago. Nu este „foarte surprinsa” ca unele persoane nu-si dau seama ca schimbarile in stilul de viata le pot imbunatati starea de sanatate.

Participantii la studiu au parut „ca asociaza obiceiurile nesanatoase mai degraba cu lipsa de vointa decat cu o stare de sanatate precara” a spus Spring.  Lipsa de educatie este rareori cauza comportamentului nesanatoa, a explicat aceasta. Cu toate acestea, ar putea ajuta „daca oamenii sunt incurajati ca pot sa se schimbe”, a mai precizat Spring.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a aratat ca persoanele cu diabet sau hipertensiune arteriala nu mai erau predispuse sa considere ca trebuie sa se schimbe decat persoanele care nu sufera de aceste afectiuni. Probabil acest lucru se datoreaza faptului ca aceste afectiuni medicale nu sunt vizibile, spre deosebire de fumat, obezitate si activitatea fizica, este de parere Spring. Daca este adevarat „se pare ca regulile sociale pozitive pentru un stil de viata sanatos ar putea sa inceapa sa aiba efect” a spus aceasta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0