Studiile asociaza unele statine cu riscul de boala Parkinson

Cercetatorii sustin ca rezultatul studiului nu demonstreaza ca statinele au acest efect. Dar au adaugat ca acest studiu contesta teoria potrivit careia statinele ar oferi protectie impotriva bolii Parkinson.

De unde a aparut aceasta teorie? Cercetarile anterioare au aratat ca persoanele cu colesterol ridicat tind sa aiba un risc scazut de a dezvolta Parkinson, a explicat dr. Xuemei Huang, profesor de neurologie la Colegiul de Medicina Penn State.

Avand in vedere ca in general, aceasta afectiune se trateaza cu statine, au aparut teorii potrivit carora medicamentele si nu colesterolul ridicat in sine, ar oferi protectie.

Dar pana in prezent, studiile au avut rezultate neconcludente, potrivit spuselor lui Huang. Unele au asociat statinele cu riscul scazut de boala Parkinson, in timp ce altele nu au demonstrat nicio legatura sau nicio crestere a riscului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Noul studiu. Dupa analizarea dosarelor medicale a peste 4.600 de adulti, care sufereau sau nu de boala Parkinson, echipa lui Huang a descoperit ca utilizatorii de statine se confruntau cu un risc mai ridicat de a fi diagnosticati cu aceasta boala neurologica.

La o analiza mai detaliata, acestia au descoperit ca anumite statine, cele care sunt solubile in grasimi, mai degraba decat cele solubile in apa, sunt asociate cu riscul de Parkinson.

Este o descoperire importanta, spune Huang, deoarece doar statinele solubile in grasimi trec din sange la creier. Printre statinele solubile in grasimi se numara atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol) si simvastatin (Zocor).

„Ceea ce nu inseamna ca statinele provoaca boala Parkinson” a tinut sa precizeze Huang.

Aceasta sustine ca persoanele care iau medicamente de diminuare a riscului de atac de cord si accident vascular cerebral nu ar trebuie sa inceteze tratamentul.

Dar Huang este de parere ca studiul ridica o intrebare importanta: Este oare posibil ca unele statine sa accelereze progresia bolii in cazul unei persoane aflata in faza incipienta, care nu prezinta simptome ale bolii Parkinson?

Huang sustine ca studiul sugereaza acest lucru. Persoanele care urmau un tratament cu statine s-au confruntat cu un risc crescut de a fi diagnosticate cu boala Parkinson in parcursul a doi si jumatate dupa inceperea administrarii medicamentelor, iar dupa acest prag sansele au continuat sa creasca.

Un neurolog care nu a participat la studiu sustine ca legatura dintre statine si boala Parkinson a fost controversata.

„Nu putem sa tragem niste concluzii” a spus dr Olga Waln, specialist in tratarea tulburarilor motorii la spitalul Houston Methodist din Texas.

„Nu le recomand pacientilor sa inceteze tratamentul cu statine pentru prevenirea bolilor cardiovasculare” a spus Waln. „De asemenea, nu as recomanda administrarea de statine pentru prevenirea bolii Parkinson.”

Boala Parkinson este o tulburare motorie, care afecteaza aproape 1 milion de persoane numai in Statele Unite, potrivit Fundatiei pentru Boala Parkinson.

Cauza originala este neclara, dar pe masura ce boala progreseaza, celulele nervoase de la nivelul creierului, care produc dopamina, substanta chimica ce coordoneaza miscarea, mor. Prin urmare, pacientii au simptome, precum tremuraturi, amorteala la nivelul extremitatilor si probleme de echilibru si coordonare care se inrautatesc gradual de-a lungul timpului.

Colesterolul ridicat a fost asociat cu riscul scazut de Parkinson, dar cauzele sunt necunoscute, a spus Huang.

Rezultatele curente se bazeaza pe informatiile preluate dintr-o baza de date de creante de asigurari medicale. Echipa lui Huang s-a concentrat pe 2.300 de pacienti diagnosticati recent cu boala Parkinson, acestia au comparat fiecare pacient cu un altul de aceeasi varsta si sex, care nu suferea de tulburarea respectiva.

Per total, studiul a aratat ca exista o legatura intre utilizarea de statine in trecut si sansele ridicate de a dezvolta boala Parkinson in viitor. Mai exact, persoanele care au luat statine solubile in grasimi au inregistrat un risc cu 58% mai mare fata de persoanele care nu au luat niciodata statine.

Nu exista nicio legatura statistica intre boala Parkinson si statinele solubile in apa, printre care se numara pravastatin (Pravachol) si rosuvastatin (Crestor).

Waln este de parere ca rezultatele referitoare la statinele solubile in grasimi „sunt foarte interesante”, deoarece acestea pot trece din sange in creier.

„Acest lucru garanteaza nevoia de mai multe cercetari” a spus aceasta.

Waln sustine ca ar fi nevoie de studii „prospective”, care implica monitorizarea participantilor o anumita perioada de timp, mai degraba decat analizarea evidentelor medicale.

Huang a precizat ca nu poate decat sa speculeze de ce statinele ar accelera progresia bolii Parkinson, considerand ca se intampla acest lucru. Dar aceasta a subliniat ca stainele ar reduce nu numai colesterolul, ci si un compus numit coenzime Q10. Aceasta produce energie pentru celule si s-a dovedit ca protejeaza celulele nervoase.

Deocamdata „proritara ramane prevenirea bolilor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale”, sustine Huang.

Prin urmare, persoanele care se confunta cu un risc ridicat de a dezvolta aceste afectiuni larg raspandite, potential fatale, trebuie sa continue tratamentul cu statine, a adaugat aceasta.

Cu toate acestea, spune Huang, persoanele ingrijorate ca ar putea dezvolta boala Parkinson din cauza istoricului de familie trebuie sa discute in acest sens cu medicul.

„Sa zicem ca mama si bunica au avut Parkinson, fara a avea in familie istoric de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale”. „Ar trebui sa aflati care sunt beneficiile si riscurile administrarii de statine” sugereaza aceasta.

Rezultatele au fost publicate in editia din iunie a revistei Movement Disorders.

 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0