Strategii care te asigură că nu te îngrași la loc după cura de slăbire

Oricine a ținut o dietă măcar odată în viață știe că adevărata provocare vine abia la finalul dietei, atunci când trebuie să lupți să nu reacumulezi kilogramele pierdute.

Din ce motiv oamenii recuperează greutatea

Există câteva motive comune pentru care oamenii recuperează greutatea pe care au pierdut-o. Acestea sunt legate, în principal, de așteptările nerealiste și de sentimentele de privare.

Diete restrictive:

O restricție calorică extremă poate încetini metabolismul și poate schimba hormonii care reglează apetitul, ambii factori care contribuie la recâștigarea greutății după oprirea dietei.

Mentalitate greșită:

Atunci când te gândești la o dietă ca la o soluție rapidă, mai degrabă decât la o soluție pe termen lung pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, vei fi mai predispus să renunți și să recâștigi greutatea pierdută, în scurt timp.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Lipsa unor obiceiuri durabile:

Multe diete se bazează mai degrabă pe voință decât pe obiceiuri pe care le poți încorpora în viața de zi cu zi. Ele se concentrează pe reguli mai degrabă decât pe schimbări ale stilului de viață, ceea ce vă poate descuraja și împiedica menținerea greutății.

Cheia pentru a ajunge la greutatea ideală și pentru a o menține este de a face schimbări pe termen lung în dieta și stilul de viață, pe care să le poți respecta.

Cum îți poți menține greutatea după o dietă

În primul rând, este important să rămâi la o alimentație cu un număr caloric potrivit pentru tine. Chiar și după dietă, încearcă să îți păstrezi obiceiurile alimentare mai sănătoase. Indiferent de schimbările din rutina ta, cum este mâncatul în oraș, perioada sărbătorilor sau altele, este mai ușor să treci peste aceste perioade dacă planifici totul din timp și îți păstrezi obiceiurile sănătoase. 

Mișcarea este mereu într-un plan principal, dacă exercițiile fizice te-au ajutat să slăbești, menține un program să fă-l parte din rutina ta. Dacă ești la început, încearcă să te plimbi mai mult și să-ți dezvolți treptat un regim de activitate. În plus, îți mai poți monitoriza greutatea cam o dată pe săptămână. Astfel încât să poți urmări îndeaproape orice modificare a greutății tale, și să poți să iei măsuri în timp util.

Este foarte important să pui în aplicare și activități distractive care să te țină pe o linie sănătoasă. Dacă simți că aluneci înapoi în vechile obiceiuri, adu puțină varietate, cumpără o carte nouă de bucate de unde te poți inspira pentru noi rețete sănătoase și hrănitoare, înscrie-te la o provocare sportivă sau încearcă o nouă activitate. În plus, dacă îți stabilești niște obiective clare, te pot ajuta să rămâi motivat și să menți dieta sănătoasă și programul de exerciții fizice. 

Nu în ultimul rând, dacă simți nevoia, cere ajutorul sau discută cu alte persoane care trec sau au trecut printr-un proces similar. 

Studiu despre păstrarea greutății după o dietă

Un nou studiu relevă că participarea la sesiuni regulate de instruire asupra dietei te poate ajuta să nu te reîntorci la kilogramele de care te-ai chinuit atât de tare să scapi.

Persoanele care iau parte la aceste sesiuni post-dietă au mai multe șanse de reușită, spune autorul studiului Corrine Volis. Ea este director științific la Universitatea din Wisconsin și face parte din programul de studiu “ Rezultate chirurgicale”. Participând la aceste sesiuni, cei care au slăbit nu s-au mai îngrășat decât cel mult 600 grame în medie, după un an de la pierderea inițială în greutate, a spus Volis. Ceilalți au recâștigat în medie, 2 kilograme. În general, cei mai mulți oameni au tendința să acumuleze între 1 și 2 kilograme pe an după terminarea dietei, afirmă autorul studiului în notele de subsol.

Acest program a încetinit procesul de acumulare a kilogramelor după terminarea dietei” a spus Volis. Studiile anterioare au arătat că persoanele care învață anumite deprinderi comportamentale pot gestiona mai bine pierderea în greutate, spune Voils.

În acest studiu, Voils și echipa de cercetători au combinat aceste deprinderi și le-au împărtășit cu regularitate timp de 42 de săptămâni cu cei care au ținut dieta. Participanții la studiu au fost 222 de pacienți din Carolina de Nord care au pierdut în medie 7 kilograme ca parte dintr-un program de dietă structurat. Ca parte din acest program, participanților li s-a alocat în mod aleatoriu să primească informații de la dieteticieni fie pe device-urile electronice folosite, fie în grupuri de întâlniri.
Sesiunile au început în prima etapă ca întâlniri de grup după care au tranzitat rapid către convorbiri telefonice regulate, a spus Voils.

Am început de la convorbiri de două ori pe săptămână după care am continuat cu convorbiri lunare și apoi o dată la două luni” a spus ea. Sesiunile s-au axat pe patru teme majore în ceea ce privește gestionarea pierderii în greutate, a spus Voils. Primul sfat dat participanților studiului a fost să se cântărească cu regularitate și să identifice acumularea rapidă în greutate. Au fost sfătuiți să reacționeze dacă observă un câștig în greutate de peste un kilogram. “Odată ce ai acumulat un kilogram înseamnă că ești pe o traiectorie de a te îngrășa la loc și atunci te vei întorce la eforturile de a pierde în greutate” a spus ea. “Este mai bine să te repliezi în timp util și să scapi de 1-2 kilograme decât să reiei procesul de a pierde 9-10 kilograme”

 

 

Participanții au fost de asemenea încurajați să:

  • Să îți noteze situațiile în care ar putea să se întoarcă la vechile obiceiuri alimentare cum ar fi: vacanțele, deplasările sau petrecerile.
  • Să apeleze la ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei pentru a-i ajuta să își mențină obiceiurile alimentare sănătoase.
  • Să facă o listă cu toate beneficiile pe care pierderea în greutate le-a avut asupra lor pentru a se menține motivați.

Majoritatea programelor de pierdere în greutate folosesc una sau mai multe dintre aceste caracterisitici însă rareori sunt combinate și de regulă se folosesc în prima parte a programului dar nu ca și parte din menținerea pe termen lung, a explicat Voils.

După terminarea perioadei de 42 de săptămâni pacienții au fost lăsați timp de 14 săptămâni pe cont propriu și cântăriți apoi pentru a le vedea greutatea.

Voils a declarat că acest program a fost unul cu buget redus, costurile ridicându-se la o valoare de aproximativ 1000 lei de participant pe o perioadă de 56 de săptămâni ceea ce s-ar traduce într-un mod destul de ieftin prin care oamenii își pot păstra sănătatea urmând un asemenea program.

Un alt beneficiu ar fi că după terminarea programului inițial există o persoană responsabilă care te va suna în mod regulat și se va interesa dacă dieta funcționează sau nu.

Voils nu a putut spune dacă aceste persoane vor avea nevoie de asistență pe toată perioada vieții pentru a preveni redobândirea kilogramelor. “Mi-ar plăcea ca următorul studiu să fie special pentru a afla acest lucru” a declarat ea.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Long-term weight loss maintenance” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16002825/ 
“Persons successful at long-term weight loss and maintenance continue to consume a low-energy, low-fat diet” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9550162/ 
“Maintenance of lost weight and long-term management of obesity” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0