Cata apa trebuie sa bei in functie de dieta pe care o tii

Daca vrei sa slabesti, trebuie sa te hidratezi corespunzator. Insa e important sa stii ca unele diete maresc nevoia organismului de apa – iata despre ce este vorba!

In functie de alimentele pe care le consumi, nevoia organismului de apa poate sa scada (daca bei multe smoothie-uri sau consumi multe supe), dar si sa creasca. Pentru ca deshidratarea este unul dintre principalii inamici ai siluetei, dar si ai starii de bine, este important sa stii cam cata apa trebuie sa consumi daca tii o anumita cura de slabire.

Dietele hiperproteice, cum sunt dietele Dukan si Atkins (ambele foarte celebre), maresc nevoia organismului de lichide. Atunci cand tii o dieta care se bazeaza pe o cantitate mare de proteine, organismul este predispus deshidratarii. Partea proasta este, insa, ca nu apare neaparat si senzatia de sete. Asadar, riscurile de deshidratare sunt si mai mari, intrucat nu exista semne care sa tradeze nevoia organismului de apa.

Mai mult decat atat, consumul excesiv de proteine suprasolicita rinichii, de aceea ar trebui sa te asiguri ca nu esti in pericol de deshidratare, astfel incat sa pui si mai multa presiune pe rinichi.

Atunci cand o persoana care practica sport consuma dintr-o data mai multe proteine, fara insa sa mareasca si aportul lichidelor consumate, creste nivelul de uree nitrogen din sange, ceea ce inseamna ca rinichii sunt suprasolicitati. Spre deosebire de carbohidrati, proteinele se transforma mai greoi in energie, ceea ce inseamna ca organismul poate avea nevoie de mai multe lichide pentru a elimina ceea ce ramane in corp.

Daca in mod normal specialistii ne sfatuiesc sa consumam in jur de 8-10 pahare de apa pe zi, persoanele care urmeaza o dieta bogata in proteine ar trebui sa mareasca acest aport. Cafeaua, ceaiul si alte bauturi care contin cofeina nu se considera lichide hidratante, intrucat acestea au efect diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza, mai degraba, eliminarea lichidelor din corp.

Un alt pericol la care te poate expune o dieta hiperproteica consta in formarea pietrelor la rinichi. Insa si acest risc poate fi redus considerabil prin hidratarea corespunzatoare.

Pe de alta parte, sunt si diete care permit reducerea consumului de apa, intrucat organismul este mentinut hidratat si prin alimentatie. De pilda, dieta cu supa de varza, curele cu smoothie-uri si orice alta dieta care se bazeaza pe consumul de lichide, scad nevoia organismului de apa.

Cand sa bei apa

Bineinteles, poti bea apa cand vrei tu. Insa in anumite momente, aceasta are un impact si mai puternic asupra organismului. De pilda, daca bei un pahar cu apa cu o jumatate de ora inainte de masa, sunt sanse mari sa consumi cu pana la 90 de calorii mai putin in timpul mesei, intrucat apa iti scade apetitul. Daca bei apa cu 30 de minute inainte de fiecare masa, poti reduce aportul caloric zilnic cu pana la 270 de calorii.

Fie ca practici sau nu sport, iti este sau nu sete, trebuie sa bei apa pe tot parcursul zilei. Este indicat sa ai in permanenta la indemana un recipient cu apa, din care sa bei la fiecare jumatate de ora. Daca iti formezi un obicei din asta, iti va fi foarte usor apoi, intrucat bautul unui pahar cu apa va deveni un gest mecanic.

Alte ponturi care te vor mentine hidratat la dieta si nu numai:

  • Consuma, pe post de gustare intre mese, fructe zemoase precum pepenele, portocalele sau nectarinele.
  • Introdu in dieta ta, in masura in care planul alimentar iti permite, si supe, dar si smoothieuri.
  • Bea ceaiuri fara cofeina, precum ceaiul din plante (musetel, tei, sunatoare).

Cum poate consumul de apa sa te ajute sa slabesti

Consumul de apa, potrivit expertilor, poate face organismul sa arda mai multe calorii. Cele mai multe studii au analizat efectul pe care il are consumul unei cantitati de 0,5 litri de apa.

Unul dintre aceste studii1 arata ca acest consum de apa creste numarul de calorii pe care le ardem, care este cunoscut sub numele de cheltuieli energetice de repaus. Acest studiu a tras concluzia ca, atunci cand este combinat cu o dieta hipocalorica, consumul a 500 ml de apa inainte de fiecare masa duce la o scadere si mai mare in greutate decat daca persoana ar tine doar dieta hipocalorica respectiva, iar aceste rezultate s-au observat la adultii de varsta mijlocie si la cei de varsta a treia. Mai mult, oamenii de stiinta au observat ca numarul de kilograme eliminate a fost mai mare in cazul grupului de persoane care au consumat apa, decat la cele care nu au baut apa.

Alte studii indica faptul ca, prin consumul de apa inainte de mese, se reduce pofta de mancare. Nu este un simplu mit, pentru ca exista cercetari care au gasit anumite trasaturi adevarate in acest caz, insa lucrurile sunt valabile mai ales in cazul adultilor varstnici si al celor de varsta mijlocie. Un studiu2 a aratat ca prin consumul de apa inainte de micul dejun, s-a redus cantitatea de calorii consumate in timpul mesei cu pana la 13%. Acum ca stii faptul ca exista dovezi stiintifice ale consumului de apa, ai un motiv in plus pentru a te hidrata corespunzator, mai ales daca tii dieta si vrei sa scapi de cateva kilograme.

Cata apa trebuie sa bem pe zi?

In cadrul unei diete normale, cu circumstante normale in ce priveste efortul fizic si climatul, urina eliminata de adultii sanatosi este de aproape 500 ml pe zi. Asa ca oamenii de stiinta3 recomanda un aport total de lichide de 3 litri, in cazul barbatilor, si de 2,2 litri, in cazul femeilor, considerant aceste cantitati ca fiind adecvate.

Un aport mai mare de lichide decat cel de mai sus nu are niciun fel de beneficii pentru sanatate, exceptie fiind cazul in care se doreste prevenirea (recurentei) pietrelor la rinichi, spun cercetatorii.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • 1Studiul "Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.", publicat in 2010 in Obesity (Silver Spring).; autori: Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, Flack KD, Savla J, Davy KP, Davy BM.
  • 2"Water consumption reduces energy intake at a breakfast meal in obese older adults.", publicat in 2008, in Journal of the American Dietetic Association; autori: Davy BM, Dennis EA, Dengo AL, Wilson KL, Davy KP.
  • 3Articolul "[How much water do we really need to drink?].", publicat in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, in 2010, autori: Meinders AJ1, Meinders AE.

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0