6 alimente pe care NU trebuie să le consumi niciodată după sport

Dacă vrei să ai un corp frumos și sănătos, cel mai probabil frecventezi deja o sală de fitness sau practici un anumit sport în afara sălii. Nu uita, însă, că activitatea fizică regulată va da cele mai bune rezultate doar în combinație cu o alimentație adecvată. În acest articol discutăm despre ce alimentație după antrenament este mai potrivită și ce alimente nu ar trebui consumate după ce faci mișcare.

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt două componente esențiale ale unui stil de viață sănătos. Ai auzit din mai multe surse, probabil, că o combinație dintre o dietă echilibrată și sport regulat aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Este importantă, însă, și modalitatea în care combini mișcarea cu mâncarea. Iată despre ce este vorba!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimentație după antrenament: ce să NU mănânci după sport?

Mai jos sunt câteva alimente de care ar fi bine să stai departe după ce ai făcut mișcare:

1. Biscuiții și covrigeii sărați

Deși după un antrenament intens poți simți nevoia de a mânca sărat, mai ales pentru că ai eliminat multe săruri prin transpirație, încearcă să reziști tentației și înlocuiește gustările sărate nesănătoase și calorice cu o pastă de leguminoase bogată în fibre, combinată cu carne slabă, sau câteva fructe uscate sau banane, recunoscute pentru conținutul bogat de potasiu.

2. Alimente bogate în zahăr și sucuri carbogazoase

Mai precis, după sport nu ai voie iaurturi cu fructe și zahăr, ciocolată, prăjituri. Nu există greșeală mai mare decât a te „delecta” cu aceste mâncăruri după ce ai făcut mișcare. La urma urmei, la sală încerci să scapi de dezastrele produse de ele, așa că de ce să te repezi fix în acestea? Produsele cu zahăr sunt doar pentru ocazii, nu pentru consum zilnic.

3. Preparate bogate în grăsimi nesănătoase

Cartofi prăjiți, pizza, chipsuri, hamburgeri, hot dog și alte prăjeli nu sunt recomandate după ce ai făcut sport. Scopul tău este să reduci cantitatea de grăsime din corp mergând la sală, nu să o crești. Așadar, stai departe de aceste preparate, care nu fac decât să îți ridice nivelul colesterolului și să îți crească riscul de a dezvolta boli de inimă.

4. Legume crude

Cu toate că legumele, atât crude, cât și fierte, la cuptor sau la grătar, sunt sănătaose și sunt importante în orice stil alimentar, și e bine să le mănânci zilnic, recomandarea este să nu faci acest lucru imediat după ce ai fost la sală sau ai practicat un sport sau altă formă de mișcare la tine acasă. Tine cont de faptul că în timpul mișcării corpul consumă multă energie, care se cere înlocuită. Așadar, ca alimentație după antrenament, ai nevoie de cât mai multe fibre combinate cu proteine.

5. Produse de patiserie

Organismul are nevoie de carbohidrați, însă de carbohidrați de calitate, complecși, NU simpli, ceea ce înseamnă că plăcintele, croasantele și alte specialități de patiserie, deși au mulți carbohidrați, nu sunt o sursă bună de substanțe hrănitoare. Ca sursă de carbohidrați după antrenament ar trebui alese mai degrabă pâinea integrală de grâu ori secară sau fructele uscate.

6. Batoanele fitness

Deși sunt prezente prin toate magazinele alimentare și mai sunt și lăudate ca surse de energie, batoanele fitnes nu sunt o opțiune bună ca alimentație după antrenament. Acestea au fost create pentru a-ți asigura energia de dinainte de a face sport, nu pentru a acoperi cerințele de după ale corpului.

Alimentație după antrenament: ce să mănânci după ce faci sport?

Așa cum există alimente nerecomandate după sport, există și o listă de alimente indicate după ce ai terminat antrenamentul, deoarece îți oferă energia de care ai nevoie, dar fără să îți saboteze silueta.

  • Pâine integrală cu unt de arahide și banane: carbohidrații complecși combinați cu potasiul din banane energizează organismul fără a ridica brusc nivelul de zahăr din sânge.
  • Carne de pui cu leguminoase (fasole, linte): proteinele și carbohidrații complecși instalează senzația de sațietate de care ai nevoie după ce ai consumat energie.
  • Sendviș cu pâine integrală, humus și puțin spanac opărit: pe lângă faptul că e un preparat gustos, humusul este totodată bogat în proteine și carbohidrați. Un asemenea sendviș te va ajuta să îți recapeți energia, fără a compromite antrenamentul făcut.
  • O banană: dacă nu ai la tine nimic altceva după antrenament, o banană este suficientă. Bogate în carbohidrați de bună calitate, bananele ajuta la refacerea musculară, mai ales după un antrenament care a lucrat intens mușchii. Totodată, aportul de potasiu este și acesta binevenit.

De ce sunt importante mișcarea și alimentația sănătoasă?

Pentru a fi în cea mai bună formă, nu e suficient doar să faci sport și să nu-ți pese ce mănânci, și nici să ai o alimentație hrănitoare și să nu te miști deloc. Combinația dintre acestea două este cea care te ajută să fii și cât mai sănătos, dar și într-o formă fizică pe cât de bună se poate. Iată câteva motive pentru care e important și să faci sport, și să mănânci hrănitor:

Controlul greutății

Alimentația sănătoasă și exercițiile fizice lucrează împreună pentru a ajuta la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Consumul unui număr de calorii potrivit pentru tine și arderea caloriilor suplimentare prin activitatea fizică contribuie la echilibrul energetic și prevenirea creșterii în greutate.

Sănătate cardiovasculară

O combinație de alimente bogate în substanțe nutritive și sport ajută la menținerea tensiunii arteriale normale, a nivelului de colesterol și la îmbunătățirea funcției cardiovasculare. Aceasta poate reduce riscul de boli de inimă și de evenimente cu potențial fatal, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Controlul glicemiei

Alimentele sănătoase în cantități potrivite și exercițiile fizice regulate pot contribui la menținerea nivelului glicemiei în limite normale, prevenind astfel rezistența la insulină și diabetul de tip 2, o boală care din păcate este tot mai răspândită la nivel global din cauza alimentației nesănătoase și a sedentarismului.

Îmbunătățirea stării de spirit

Atât alimentația sănătoasă, cât și mișcarea regulată tind să aibă un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Exercițiile fizice stimulează eliberarea de endorfine, hormoni responsabili pentru starea de bine, iar o alimentație echilibrată poate contribui la echilibrul chimic al creierului. Persoanele care suferă de anxietate și depresie obvservă o reducere semnificativă a simptomelor când își fac un obicei din sport și din mâncatul sănătos.

Sănătatea oaselor și a mușchilor

O alimentație bogată în substanțe nutritive, precum calciul și vitamina D, în combinație cu exercițiile de rezistență, poate contribui la menținerea sănătății oaselor și a mușchilor, prevenind osteoporoza și sarcopenia. Odată cu înaintarea în vârstă, devine cu atât mai important să ai în corp o cantitate suficientă din aceste substanțe, pentru a scădea riscul de fracturi.

Ameliorarea funcției respiratorii

Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți capacitatea pulmonară și eficiența sistemului respirator. Mai precis, sportul solicită mușchii implicați în procesul respirator, cum ar fi diafragma și mușchii intercostali, care devin mai eficienți și mai capabili să gestioneze volumul de aer inspirat și expirat. Exercițiile aerobe, precum alergarea, înotul sau ciclismul, contribuie la îmbunătățirea capacitații pulmonare, prin creșterea ritmului cardiac și a volumului de aer inspirat, antrenând plămânii să lucreze mai eficient. 

Somn mai bun

Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată și exerciții fizice, poate contribui la îmbunătățirea calității somnului. O alimentație hrănitoare și activitatea fizică pot influența eliberarea de hormoni, cum ar fi melatonina, care joacă un rol important în reglarea somnului. Stresul cronic poate afecta calitatea somnului, iar practicarea regulată a exercițiilor fizice poate ajuta la eliberarea de endorfine, cunoscute ca hormonii fericirii, care pot îmbunătăți starea de spirit și contribuie la reducerea stresului. De asemenea, menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin alimentație echilibrată și exerciții fizice poate contribui la prevenirea problemelor legate de somn, cum ar fi apneea de somn sau insomnia asociată cu obezitatea. 

Imunitate crescută

Un sistem imunitar puternic poate fi susținut printr-o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate. Degeaba iei un pumn de suplimente alimentare imediat ce vine iarna, sperând că n-o să te îmbolnăvești: acestea nu vor face prea multe pentru tine dacă nu îți susții sistemul imunitar în restul anului și nu îl ajuți să își facă mai bine treaba de a te apăra împotriva „atacatorilor”.

O recomandare de final

Sfaturile noastre sunt generale și sunt pentru persoanele care nu au probleme de sănătate cunoscute. Dacă suferi de anumite boli cronice și iei și tratamente medicamentoase sau ai anumite restricții alimentare ori de mișcare, este necesar să discuți cu echipa medicală care se ocupă de tine și să afli ce anume ai voie să mănânci și ce nu, dar și ce fel de mișcare e bine să faci și ce nu. Pentru că, din păcate, dacă nu respecți indicațiile medicilor, poți constata că simptomele bolii ți se agravează sau că boala progresează mai repede decât ar fi normal. De aceea, ca să nu îți faci mai mult rău decât bine, e indicat să ții cont de ce îți spun medicii când vine vorba de alimentația de zi cu zi și de activitatea fizică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Should You Eat Before or After a Workout? 
https://health.clevelandclinic.org/what-to-eat-before-and-after-a-workout
American Heart Association - Food as Fuel Before, During and After Workouts 
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/food-as-fuel-before-during-and-after-workouts


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2