3 bauturi pentru slabit, care taie pofta de dulce

Vrei să scapi de câteva kilograme, însă nu te poți abține să nu mănânci între mese mai mult decât ar trebui? Iată câteva idei de băuturi pentru slăbit, care să îți potolească pofta de dulce și să îți suprime totodată apetitul, ca să reziști mai bine de la o masă la alta.

O băutură sănătoasă consumată între mese, fie că este vorba despre una pe bază de cafea, fie că este vorba despre un smoothie răcoritor, îți poate calma atât apetitul, cât și orice poftă de dulce pentru câteva ore. Îți propunem câteva băuturi pentru slăbit pe care să le consumi pe post de gustare între mese, pentru a reduce șansele să cazi în capcana gustărilor nesănătoase și pline de calorii.

Hidratarea are un rol important în procesul de slăbire, așa că, pe lângă cantitatea suficientă de apă pe care trebuie să o bei zilnic, o băutură consumată între principalele mese ale zilei va contribui, de asemenea, în lupta cu kilogramele în plus. Legat de apă, e important să bei cam un pahar la fiecare oră și jumătate. 

Latte cu lapte de migdale

Un latte cu lapte de migdale, eventual răcit cu o mână de cuburi de gheață, îți va oferi energie pentru a rezista în ritmul alert de la locul de muncă, dar îți va potoli totodată și pofta de dulce și îți va tăia foamea. Potrivit specialiștilor, cofeina va reduce apetitul, iar laptele de migdale va oferi nutrienții necesari organismului până la următoarea masă. Laptele de migdale este bogat în vitamina E, are puțini carbohidrați, nu conține lactoză; sprijină sănătatea pielii, precum și pe cea a inimii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru a prepara un asemenea latte ai nevoie de mai puțin de 5 minute și de 3 ingrediente.

Ingrediente

  • 1 cană cu lapte de migdale
  • 1 cană de cafea neagră
  • 1 linguriță de stevia (îndulcitor fără calorii)
  • 5-6 cuburi de gheață 

Pune cuburile de gheață într-o cană mai mare sau într-un pahar special pentru latte. Adaugă apoi cafeaua preparată și răcită și amestecă îndulcitorul natural. La final, completează cu laptele de migdale, amestecă bine cu un pai și băutura poate fi consumată. 

Smoothie pe bază de kiwi și spanac

Pe lista de băuturi pentru slăbit se numără și smoothie-urile din legume și fructe cu indice glicemic scăzut. Dacă preferi o băutură energizantă fără cofeină, însă la fel de eficientă, îți recomandăm un smoothie verde, pe bază de fructe și legume. Acest smoothie este făcut din ingrediente bogate în vitamina C, care suprimă apetitul, reducând și pofta de dulce. Un alt avantaj al acestei băuturi constă în faptul că accelerează metabolismul.

Ingrediente

  • 1 kiwi
  • 1 banană
  • 1 mână de frunze de spanac sau 2-3 bile de spanac congelat
  • Puțină rădăcină de ghimbir dată pe răzătoare
  • zeama de la ½ de lămâie
  • zeamă de la ½ de portocală

Folosește blenderul pentru a prepara această băutură, adăugând toate ingredientele deodată. Savureaz-o cu câteva cuburi de gheață.

Cocktail pe bază de castravete și lămâie

Acest cocktail non-alcoolic nu numai că este extrem de hidratant, însă te va ajuta să faci față poftei de mâncare care te poate cuprinde între orele de masă. 

Ingrediente

  • 500 ml de apă fierbinte
  • 1 pliculeț de ceai verde
  • 1 lingură de stevia
  • ½ castravete curățat de coajă și tocat mărunt
  • zeama de la o lămâie

Pune pliculețul de ceai în cantitatea de apă fierbinte (nu clocotită). Lasă să se infuzeze în jur de 5 minute, apoi îndepărtează pliculețul și amestecă ceaiul; pune-l la frigider și lasă-l să se răcească. După ce ai răcit ceaiul, pune în recipient și castravetele tăiat mărunt și zeama de lămâie și îndulcește cu stevia. După ce amesteci bine, strecoară cocktail-ul și consumă-l cu sau fără cuburi de gheață.

Ce poți să mai bei când ești la dietă?

Dacă vrei să slăbești, lasă deoparte sucurile de fructe, băuturile alcoolice cu mult zahăr și sortimentele de cafea cu frișcă și zahăr, și concentrează-te pe băuturi pentru slăbit sănătoase, care să contribuie la efortul tău de a scăpa de kilogramele în plus. Pe lângă apă și cafea neagră sau îndulcită cu stevia, iată ce poți să mai bei când ești la dietă:

Apă de cocos

Apa de cocos este plină de electroliți, importanți pentru rehidratarea organismului, dar și o sursă bună de vitamina C, magneziu, mangan și potasiu. Aceste vitamine și minerale joacă un rol în imunitate și în producția de colagen în piele, gestionează tensiunea arterială și oferă antioxidanți care luptă împotriva bolilor. Totuși, apa de nucă de cocos conține și puțin zahăr, așa că nu exagera, ci umple-ți mai des paharul cu apă plată obișnuită.

Potrivit unor cercetări, dacă este combinată cu oțet, apa de cocos poate ajuta la pierderea în greutate. Într-un studiu efectuat pe șoareci, care au băut timp de zece săptămâni o cantitate de apă de cocos cu oțet au pierdut în greutate 17,9%, comparativ cu 8,7% în grupul placebo. Fiind vorba de un studiu pe animale, nu este clar dacă aceste beneficii se observă și în cazul oamenilor.

Dacă vrei să încerci, nu consuma mai mult de un pahar cu apă de cocos în care pui o linguriță de oțet, deoarece te poți trezi cu iritații stomacale sau cu senzație de greață.

Ceai de ghimbir

Și ceaiul de ghimbir este pe lista cu băuturi pentru slăbit. Ghimbirul este cunoscut pentru că tratează tulburările de stomac, în special greața, și reduce gazele intestinale și balonarea. Ceaiul de ghimbir nu are aproape nicio calorie și poate adăuga varietate în meniul tău de dietă. Îl poți consuma când dorești, între mese sau după masă. O meta-analiză recentă sugerează că aportul de ghimbir reduce greutatea corporală și îmbunătățește raportul talie-șold. 

Ceai verde

Ceaiul verde neîndulcit are zero calorii, iar unele cercetări au sugerat că poate contribui și la accelerarea metabolismului, pe lângă faptul că este energizant și te ajută să te concentrezi mai bine. Ceaiul verde ajută la slăbit datorită conținutului de cofeină și de catechine, antioxidanți care pot sprijini arderea grăsimilor.

Un studiu recent apărut în British Journal of Clinical Pharmacology a arătat că extractul de ceai verde este corelat cu o greutate mai mică și cu un procent de grăsime corporală mai redus. Atenție, însă, suplimentele cu ceai verde pot provoca daune la nivel gastric și hepatic, așa că e indicat să te rezumi la o cană cu ceai. Dacă știi că ai probleme cu somnul cauzate de aportul de cofeină, bea cana cu ceai verde cât mai devreme în cursul zilei, cel târziu la prânz.

Apă cu oțet de mere

Oțetul de mere are multe beneficii pentru sănătate, printre care și faptul că ajută la reglarea zahărului din sânge și contribuie la gestionarea greutății prin creșterea gradului de sațietate. Oțetul de mere este și o sursă de probiotice, deci poate sprijini sănătatea intestinală și sistemul imunitar. Un studiu recent, publicat în Journal of Functional Foods, a constatat că oțetul de mere asociat cu o dietă cu puține calorii poate reduce apetitul la persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate. 

Într-un pahar mare cu apă, poți dilua o linguriță de oțet de mere. Nu bea mai mult de un pahar pe zi. Unele persoane nu pot tolera, însă, oțetul de mere diluat în apă, de aceea, dacă vezi că nu îți priește, renunță la această băutură. Încearcă să pui oțetul într-o salată de crudități, de exemplu, și vezi dacă așa te împaci cu el.

Lapte de nuci

Laptele de nuci are un conținut foarte scăzut de calorii și nu conține lactoză sau gluten. Băuturile pe bază de plante conțin, în general, mai puține calorii decât laptele obișnuit, conform unor cercetări recente, așa că pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de calorii, tranziția spre laptele pe bază de nuci poate sprijini acel obiectiv general de sănătate pentru scăderea în greutate.

Laptele de nuci poate fi făcut cu ușurință în propria bucătărie. Înmoaie nucile timp de 8 ore într-un vas cu apă (le poți pune seara și le lași peste noapte, de exemplu), iar dimineața scurgi apa. Pui nucile în blender cu apă proaspătă să le acopere și, dacă vrei, cu puțină scorțișoară, și le mixezi un minut. Apoi, strecori laptele obținut printr-un tifon, într-un borcan de sticlă care se închide cu capac. Borcanul se păstrează la frigider. Nuca rămasă în tifon poate fi utilizată în niște fursecuri sau brioșe sănătoase.

În concluzie, ai multe băuturi pe care le poți utiliza în procesul de slăbire, atât reci, cât și calde, dar este important de reținut că nicio băutură și niciun aliment nu îți vor reduce greutatea în mod miraculos, ci pot doar să te ajute să dai jos kilogramele în plus atunci când ai o alimentație adecvată pierderii în greutate și activitate fizică suficientă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Pharmacological Society - Does green tea extract enhance the anti-inflammatory effects of exercise on fat loss?
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.14176
Studiul „Does green tea extract enhance the anti-inflammatory effects of exercise on fat loss?”, apărut în BJCP, April 2020, Volume86, Issue4, https://doi.org/10.1111/bcp.14176, autori: Reza Bagheri et al.
Science Direct - Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483
Studiul „Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial”, apărut în Journal of Functional Foods
Volume 43, April 2018, Pages 95-102, https://doi.org/10.1016/j.jff.2018.02.003, autori: Solaleh SadatKhezri et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0