Unele medicamente pentru artrită, utile în boala Dupuytren [studiu]

Boala Dupuytren, o afecțiune care provoacă deformarea mâinii - care duce în cazurile cele mai severe la afectare și dizabilitate - poate fi tratată cu succes prin utilizarea unor medicamente pentru artrită, arată un nou studiu¹. In prezent, optiunile de tratament pentru aceasta boala sunt destulde limitate si se bazeaza  in primul rand si cel mai frecvent- pe Interventia chirurgicala, mai ales pentru cazurile avansate. In formele initiale si medii, pentru ameliorarea durerii se poat folosi injectiile cu steroizi. Alte optiuni includ radioterapia, injectiile locale cu enzime si aponeurotomia cu ac.

O afecțiune care provoacă deformarea mâinii - care duce în cazurile cele mai severe la afectare și handicap -, boala Dupuytren ar putea fi tratată cu succes prin utilizarea medicamentelor dezvoltate în ultimii ani pentru tratamentul diferitelor forme de artrită, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Glasgow. Rezultatele studiului lor sunt raportate în revista Science Advances.

Boala Dupuytren, o afecțiune debilitantă

Boala Dupuytren este o afecțiune fibroproliferativă comună și progresivă a mâinii, determinând, de obicei, degetul mic sau inelar să fie tras spre palmă. Această diformitate poate afecta mișcarea mâinilor în măsura în care limitează activitățile zilnice în mod sever, inclusiv îngrijirea de sine și munca de la serviciu, reducând astfel calitatea vieții persoanei bolnave.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc pentru această afecțiune sunt istoricul familial, vârsta de peste 50 de ani, sexul masculin, diabetul, fumatul, consumul excesiv de alcool și descendența nordică. În Marea Britanie, de exemplu, prevalența bolii este de aproximativ 20%, iar în Scoția, este mult mai mare - 40% din populație. În țările scandinave, aceasta afectează aproximativ 30% dintre bărbații peste 60 de ani.

Nu există tratamente aprobate pentru stadiile incipiente ale bolii Dupuytren, în schimb există o recurență ridicată a bolii în stadiu tardiv pentru că terapiile, inclusiv intervenția chirurgicală și terapia prin injecții, funcționează doar pentru o perioadă limitată de timp.

Ce masuri se recomanda 

Pe langa  tratamentul medical recomandat de medic, fie chirurgical, fie simtomatic, cu injectii, există o serie de remedii si recomandari care ar putea ajuta pacientul sa gestioneze contractura Dupuytren-m
- Reduceți presiunea asupra  palmelor
- Încercați exerciții usoare cu mingea de burete sau cauciuc moale

- faceti automasaj si  masaj la specialist, insistand asupra palmelor si bratelor
- adoptati  o dietă cat mai sănătoasă. ...
-renunțați la fumat și reduceți consumul de alcool

- Luați suplimente cu Magneziu. Deși sunt necesare mai multe cercetări, un supliment de magneziu poate ajuta la relaxarea unei contracturi. Fundația Dupuytren a împărtășit un raport al unor femei cu contractura lui Dupuytren, care au început să ia un supliment de magneziu și au constatat o îmbunătățire a stării.

Poate fi incetinita  evolutia contracturii  Dupuytren?
Nu există modalități dovedite de a preveni boala Dupuytren sau de a limita progresul acesteia. Terapia și reabilitarea mâinilor folosind atele nocturne termoplastice și exercițiile regulate de fizioterapie pot ajuta în perioada de recuperare postoperatorie.

Dupuytren poate afecta si  talpile?
Boala Ledderhose, numită uneori fibromatoză plantară sau „Dupuytren's of the foot”, se caracterizează prin aparitia unor noduli pe partea inferioară a piciorului. Acestea sunt cauzate de o îngroșare a țesutului conjunctiv profund (fascia) talpii  și pot provoca disconfort sau durere la mers.

Două medicamente pentru artrită, utile în boala Dupuytren

Acum, însă, o echipă condusă de Neal Millar, lector principal clinic la departamentul de Chirurgie Ortopedică al Institutului de Infecție, Imunitate și Inflamație din cadrul Universității Glasgow, a descoperit că două medicamente dezvoltate în ultimii ani pentru tratamentul diferitelor forme de artrită pot bloca răspunsul fibrotic asociat cu boala Dupuytren.

Aceste medicamentele sunt două: unul face parte din clasa inhibitorilor citokinei, care au fost utilizați cu succes pentru tratarea poliartritei reumatoide și a altor forme de artrită timp de aproximativ 15 ani, iar celălalt este un inhibitor JAK, medicamente care au devenit disponibile în urmă cu aproximativ cinci ani, și care sunt, de asemenea, utilizate pentru tratamentul artritei inflamatorii.

Folosind probe de la pacienți cu boala Dupuytren, oamenii de știință implicați în studiu au descoperit un rol cheie pentru aceste medicamente. Astfel, ei au putut să inverseze acele modificări fibrotice la nivelul celulelor umane, oferind speranță acelor pacienți pentru care, până la momentul respectiv, nu existase niciun remediu.

Cele două medicamente pentru artrită sunt autorizate pentru a fi utilizate în tratamentul bolii respective, dar în conformitate cu reglementările medicamentelor, acestea trebuie să fie supuse unor teste suplimentare pentru utilizarea în tratamentul altor afecțiuni, cum este în cazul de față boala Dupuytren.

Medicamentele ar putea fi prescrise pentru boala Dupuytren in scurt timp

Echipa de cercetători a depus un brevet pentru descoperirea acestei noi indicații a medicamentelor respective. De asemenea, li s-a acordat o subvenție pentru a efectua studii terapeutice experimentale, pe care savanții anticipează că le-ar putea începe în aproximativ un an. Dacă lucrurile merg bine bine, medicamentele ar putea primi undă verde pentru utilizarea lor în tratamentul bolii Dupuytren în doi-trei ani.

O altă utilizare potențială a fost, de asemenea, descoperită ca urmare a muncii echipei asociată cu boala Dupuytren. Cercetătorii au reușit să ia țesuturi de la pacienții care suferă de această boală pentru a le folosi ca surogat pentru teste legate de alte boli fibrotice, cum ar fi fibroza pulmonară și cea renală.

 
 

Una dintre problemele asociate cu aceste boli este dificultatea obținerii țesutului de la pacienți. Oamenii de știință spun că au folosit țesut din boala Dupuytren ca surogat, deoarece cunosc procesul dezvoltării sale așa cum se întâmplă în fibroza hepatică și în cea renală. Cercetătorii consideră că aceste medicamente pot, de asemenea, să fie eficiente în tratamentul altor boli fibrotice. Acest lucru ar fi un eveniment foarte important, practic o revelație în tratamentul afecțiunilor care pot pune viața în pericol și care afectează sute de mii de persoane.

Și medicamentele anti-TNF par promițătoare în terapia bolii Dupuytren

Într-un alt studiu recent, cercetătorii de la Institutul Kennedy și Departamentul de Ortopedie, Reumatologie și Științe Musculo-Scheletale Nuffield (Universitatea din Oxford), care au colaborat  cu clinicienii de la NHS Lothian, au descoperit că injectarea medicamentului anti-TNF adalimumab în nodulii cauzați de boala Dupuytren reduce caracteristicile celulare responsabile pentru evoluția acestei afecțiuni.

Pe baza datelor lor de laborator, faptul că factorul de necroză tumorală (TNF) determină dezvoltarea miofibroblastelor, tipul celular care cauzează boala Dupuytren, echipa de cercetare a explorat efectul unui medicament anti-TNF injectat direct în țesutul nodular Dupuytren. Rezultatele de până acum sunt foarte promițătoare. Datele obținute au arătat că o formulare concentrată de adalimumab injectată direct în țesutul bolnav poate fi eficientă în direcționarea celulelor responsabile de boala Dupuytren, afirmă oamenii de știință implicați în studiu. 

Acest studiu randomizat (faza 2a) a recrutat 28 de pacienți cu boala Dupuytren, care erau programți să aibă o intervenție chirurgicală pentru a li se îndepărta țesutul bolnav de la nivelul mâinii. Cu două săptămâni înainte de operație, au primit o singură injecție în diferite doze de medicament anti-TNF sau placebo. Țesutul îndepărtat în timpul operației, care este de obicei aruncat, a fost apoi analizat în laborator.

Autorii studiului au descoperit astfel că adalimumab (la o doză de 40 mg formulată în 0,4 ml) reduce expresia markerilor fibrotici și a procolagenului de tip I, la 2 săptămâni după injectare, ceea ce sugerează că acest medicament poate fi folosit pentru a opri evoluția celulor miofibroblaste care provoacă boala. 

De asemenea, cercetătorii au descoperit că medicamentul este sigur și bine tolerat. Medicamentul anti-TNF adalimumab este în prezent autorizat în UE pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv artrita reumatoidă, boala Crohn și colita ulcerativă și, în general, are un profil de siguranță foarte bun.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Advances - Attenuation of Dupuytren’s fibrosis via targeting of the STAT1 modulated IL-13Rα1 response
https://advances.sciencemag.org/content/6/28/eaaz8272
1. Studiul „Attenuation of Dupuytren's fibrosis via targeting of the STAT1 modulated IL-13Rα1 response”, apărut în Science Advances (2020). DOI: 10.1126/sciadv.aaz8272, autori: Moeed Akbar et al.
The Lancet - Anti-Tumour Necrosis Factor Therapy for Dupuytren's Disease: A Randomised Dose Response Proof of Concept Phase 2a Clinical Trial
https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(18)30229-9/fulltext
2. Studiul „Anti-Tumour Necrosis Factor Therapy for Dupuytren's Disease: A Randomised Dose Response Proof of Concept Phase 2a Clinical Trial”, apărut în Ebiomedicine, Published:July 05, 2018DOI:https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2018.06.022, autori: Jagdeep Nanchahal et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0