Un vaccin personalizat anticancer a dat rezultate bune într-un studiu pe animale

O echipă de cercetare a creat un vaccin anticancer personalizat care funcționează în cazul șoarecilor, prin combinarea virusurilor oncolitice cu molecule sintetice mici (peptide) specifice cancerului vizat.

Tratamentul cancerului a fost mereu o provocare pentru cercetători, deoarece există o multitudine de tipuri de cancer, fiecare cu particularitățile lui și atunci este dificil de creat un tratament universal. De-a lungul timpului, au apărut unele vaccinuri anticancer, însă majoritatea sunt oferite doar prin studii clinice, adică studii de cercetare care utilizează voluntari.

Dezvoltarea vaccinurilor anticancer ridică o serie de obstacole

În 2010, în SUA s-a aprobat sipuleucel-T pentru cancerul de prostată metastatic, vaccinul fiind adaptat pentru fiecare persoană printr-o serie de pași. Un alt vaccin folosește o bacterie slăbită numită Bacillus Calmette-Guérin (BCG), care, după ce este injectată, activează sistemul imunitar pentru a trata cancerul de vezică urinară în stadiu incipient. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Însă dezvoltarea vaccinurilor anticancer care să funcționeze eficient este o provocare din mai multe motive. În primul rând, celulele canceroase suprimă sistemul imunitar, acesta fiind modul în care cancerul se poate instala și crește. Cercetătorii folosesc adjuvanți în vaccinuri pentru a încerca să remedieze această problemă, adică substanțe adăugate unui vaccin pentru a îmbunătăți răspunsul imun al organismului.

În al doilea rând, celulele canceroase pornesc de la celulele sănătoase ale unei persoane. Ca urmare, celulele canceroase pot să nu-i pară a fi dăunătoare sistemului imunitar, iar acesta le poate ignora în loc să le găsească și să le neutralizeze. În al treilea rând, tumorile mai mari sau mai avansate sunt greu de eradicat doar prin utilizarea unui vaccin. Acesta este un motiv pentru care medicii administrează adesea un vaccin împotriva cancerului împreună cu alte tratamente.

Nu mai puțin important, persoanele foarte bolnave sau mai în vârstă pot avea un sistem imunitar săbit și, deci, este posibil ca organismele lor să nu poată produce un răspuns imunitar puternic după ce li s-a administrat un vaccin. De asemenea, unele tratamente pentru cancer pot slăbi sistemul imunitar al unei persoane, ceea ce limitează răspunsul organismului la un vaccin.

Din aceste motive, unii cercetători consideră că vaccinurile pentru tratamentul cancerului pot funcționa mai bine pentru tumorile mai mici sau pentru cancerul în stadii incipiente.

Un vaccin anticancer țintit, eficient în studiile pe șoareci

O echipă de cercetare de la Universitatea din Montreal modifică virusuri pentru a le face specifice celulelor unei tumori. Odată ajunse în corpul pacientului, aceste virusuri oncolitice infectează și distrug celulele canceroase fără a atinge celulele sănătoase. Virusurile pot chiar să stimuleze sistemul imunitar, astfel încât acesta să fie mai bine înarmat pentru a recunoaște și a distruge celulele maligne.

Într-un studiu¹ publicat în Nature Communications, oamenii de știință arată cum au ajuns să creeze un vaccin eficient, personalizat, prin combinarea virusurilor oncolitice cu peptide specifice cancerului vizat.

Pentru ca un vaccin să inducă un răspuns imunitar, acesta trebuie să conțină elemente care stimulează celulele sistemului imunitar, și anume celule albe din sânge. Aceste elemente, numite adjuvanți, sunt ingrediente în toate vaccinurile; permit corpului uman să perceapă potențialul pericol și să combată amenințarea prin trimiterea „la luptă” a armatei de celule imunitare.

Abordarea savanților canadieni constă în utilizarea virusurilor oncolitice pentru a stimula acest răspuns imunitar și a-l direcționa către cancer. Pentru a face acest lucru, au dezvoltat un vaccin amestecând virusuri cu peptide sintetice (antigene) care seamănă cu cancerul vizat. Pentru a fi eficient, vaccinul trebuie personalizat pentru fiecare pacient, pe baza mutațiilor specifice fiecărei celule canceroase. Pe baza informațiilor obținute dintr-o biopsie se poate preciza ce peptide trebuie folosite pentru fiecare pacient în parte.

Avantajul acestei abordări, spun cercetătorii, este că virusurile oncolitice însele au puterea de a neutraliza cancerul, deci acesta poate fi atacat pe două fronturi: este neutralizat direct cu virusul și apoi se induce un răspuns imunitar, datorită virusului și vaccinului. Efecte pozitive au fost observate în experimentele pe șoareci.

Potrivit cercetătorilor, principala provocare este identificarea mutațiilor împotriva cărora trebuie să acționeze vaccinul; un cancer este unic prin zecile sau sutele sale de mutații, însă doar câteva dintre ele, odată vizate, vor avea un efect terapeutic și vor permite eliminarea lui. În concluzie, mai spun autorii studiului, identificarea acestor mutații este pasul cheie care trebuie încă optimizat.

Cercetările pentru vaccinurile anticancer continuă 

Există multe studii care testează vaccinuri care vizează anumite molecule de pe suprafața celulelor tumorale cerebrale. Unele se concentrează pe cancerul cerebral nou descoperit, altele pe cancerul care a recidivat. De asemenea, multe studii testează vaccinuri pentru tratamentul cancerului de sân, administrate singure sau împreună cu alte tratamente.

Cercetătorii lucrează și la unele vaccinuri de tratament care indică organismului să atace celulele cu antigeni despre care se crede că duc la cancer colorectal, acești antigeni incluzând antigenul carcinoembrionar (CEA), MUC1, guanilil ciclaza C și NY-ESO-1.

Unele studiile analizează vaccinuri de tratament pentru diferite tipuri de leucemie, cum ar fi leucemia mieloidă acută și leucemia limfocitară cronică. Unele sunt menite să susțină alte tratamente, cum ar fi transplantul de măduvă osoasă sau celule stem, pentru ca acestea să funcționeze mai bine, iar altele, fabricate din celulele canceroase ale unei persoane și din alte celule pot ajuta sistemul imunitar să distrugă cancerul.

Sunt în teste și o serie de vaccinuri împotriva melanomului, administrate singure sau împreună cu alte tratamente, precum și vaccinuri pentru pacienții cu mielom mocnit sau care au nevoie de un transplant autolog de măduvă osoasă ori celule stem.

Există și vaccinuri care pot preveni cancerul?

Unele vaccinuri pot împiedica persoanele sănătoase să dezvolte anumite tipuri de cancer cauzate de virusuri. La fel ca vaccinurile pentru varicelă sau gripă, și acestea protejează organismul de virusuri. Acest tip de vaccin preventiv funcționează numai dacă dacă este administrat persoanelor înainte ca acestea să fi fost vreodată infectate cu virusul.

Există două tipuri de vaccinuri care previn cancerul și anume vaccinul HPV și vaccinul împotriva hepatitei B. Primul protejează împotriva papilomavirusului uman (HPV). Dacă acest virus rămâne în organism pentru o lungă perioadă de timp, poate provoca unele tipuri de cancer (de col uterin, vaginal, vulvar, anal). Al doilea protejează împotriva virusului hepatitei B (VHB), care poate să provoace cancer la ficat.

 

Sursă foto: Shutterstock
Nature Communications - Adjuvant oncolytic virotherapy for personalized anti-cancer vaccination
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22929-z
1. Studiul „Adjuvant oncolytic virotherapy for personalized anti-cancer vaccination”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-22929-z, autori: D. G. Roy et al. 
Cancer.net - What are Cancer Vaccines?
https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/immunotherapy-and-vaccines/what-are-cancer-vaccines


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0