Suplimentele cu vitamina D reduc mortalitatea în cazurile de cancer

Trei metaanalize ale unor studii clinice au ajuns la concluzia că suplimentarea cu vitamina D a fost asociată cu o reducere a ratei mortalității prin cancer de aproximativ 13%.

Oamenii de știință de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) au calculat că dacă toți germanii cu vârste de peste 50 de ani ar lua suplimente de vitamina D, ar putea fi evitate până la 30.000 de decese cauzate de cancer pe an și, în plus, s-ar putea economisi costurile asistenței medicale.

În ultimii ani, savanții au investigat influența unui aport adecvat de vitamina D asupra prognosticului pentru numeroase boli, accentul fiind în special pe boli inflamatorii, diabet, boli respiratorii și cancer.

Trei meta-analize ale unor studii clinice de amploate au fost publicate în ultimii ani cu privire la modul în care aportul de vitamina D influențează ratele mortalității prin cancer. Studiile au ajuns la aceeași concluzie: mortalitatea prin cancer este redusă cu aproximativ 13% prin suplimentarea cu vitamina D - în toate cazurile de cancer. În aceste meta-analize au fost incluse numai studiile randomizate de înaltă calitate din mai multe zone lumii. Însă ce mecanisme biologice ar putea sta la baza acestei constatări nu este clar deocamdată.

În multe țări din întreaga lume, rata mortalității prin cancer ajustată în funcție de vârstă a scăzut din fericire în ultimul deceniu, afirmă autorii metaanalizei¹, dar, avand in vedere costurile deseori considerabile ale multor medicamente pentru cancer, acest succes a avut adesea un preț ridicat. Vitamina D, pe de altă parte, este relativ ieftină pentru a fi administrată în dozele zilnice obișnuite.

Carența de vitamina D este frecventă la populația vârstnică și mai ales la pacienții cu cancer. Echipa de cercetare a calculat ce costuri ar suporta suplimentarea cu vitamina D a întregii populații din Germania începând cu vârsta de 50 de ani. Cercetătorii au comparat această sumă cu economiile potențiale pentru terapiile împotriva cancerului, care sunt adesea asociate cu costuri în intervalul a mai multor zeci de mii de euro, în special în cazul cancerelor avansate în ultimele luni de viață ale pacienților.

Oamenii de știință au bazat acest calcul pe o administrare zilnică de 1.000 de unități internaționale de vitamina D la un cost de 25 de euro de persoană pe an. În 2016, aproximativ 36 de milioane de persoane cu vârste de peste 50 de ani locuiau în Germania, ducând la costuri anuale de suplimentare de 900 de milioane de euro.

O reducere cu 13% a mortalității prin cancer în Germania a corespuns cu aproximativ 30.000 de decese legate de cancer pe an mai puțin, ale cărui costuri de tratament s-au ridicat la 1,154 miliarde EUR în calculul modelului. Comparativ cu costurile suplimentării cu vitamine, acest model calculează o economie anuală de 254 milioane EUR.

Având în vedere efectele pozitive potențial semnificative asupra mortalității prin cancer - combinate suplimentar cu o posibilă reducere a costurilor - ar trebui să fie căutate noi modalități de a reduce carența de vitamina D pe scară largă la populația vârstnică.
În unele țări, anumite alimente sunt îmbogățite cu vitamina D timp de mulți ani - de exemplu, în Finlanda, unde ratele mortalității prin cancer sunt cu aproximativ 20% mai mici decât în Germania. În plus, există dovezi crescânde ale altor efecte pozitive asupra sănătății ale unui aport adecvat de vitamina D, cum ar fi în cazul bolilor pulmonare. 

Cercetătorii concluzionează că suplimentarea cu vitamina D este atât de sigură încât se recomandă chiar și copiilor nou-născuți pentru a dezvolta oase sănătoase. Cel mai ușor mod de a obține vitamina D este petrecerea timpului în aer liber, la soare, de două până la trei ori pe săptămână, timp de aproximativ 12 minute. Fața, mâinile și brațele ar trebui să fie descoperite și fără protecție solară pentru această perioadă scurtă de timp.

Despre aportul de vitamina D

Când razele ultraviolete de la lumina soarelui ating pielea declanșează sinteza vitaminei D, însă această vitamină se găsește și în unele alimente precum și în suplimente alimentare. Majoritatea oamenilor își iau o parte din necesarul lor de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, însă persoanele în vârstă și cele cu pielea închisă la culoare produc mai puțină vitamina D decât restul.

Puține alimente conțin în mod natural vitamina D. Peștele gras (cum ar fi păstrăvul, somonul, tonul și macroul), uleiurile din ficat de pește, ficatul de vită, brânza, gălbenușul de ou și cupercile au cantități mici de vitamina D. În unele suplimente de calitate, certificate, vitamina D este combinată cu acizii grași Omega 3 din pește de mare adâncime, crescând astfel absorbția în organism.

Vitamina D promovează absorbția calciului în intestin și menține concentrații serice adecvate de calciu și fosfat pentru a permite mineralizarea osoasă normală și pentru a preveni tetania hipocalcemică. 

Vitamina este necesară și pentru creșterea și remodelarea oaselor de către osteoblaste și osteoclaste; fără suficientă vitamină D, oasele pot deveni subțiri, fragile sau deformate. Aportul adecvat de vitamina D previne rahitismul la copii și osteomalacia la adulți. Împreună cu calciul, vitamina D ajută și la protejarea adulților în vârstă de osteoporoză.

Doza zilnică potrivită de vitamina D diferă în funcție de vârstă: sugarii au nevoie de aproximativ 400 UI, copiii peste un an și adulții au nevoie de 600 UI, iar vârstnicii de peste 70 de ani, de 800 UI.

La copii, lipsa de vitamina D se manifestă ca rahitism, o boală caracterizată printr-un eșec al mineralizării corespunzătoare a țesutului osos, rezultând oase moi și deformări ale scheletului. Pe lângă deformările și durerile osoase, rahitismul sever poate provoca întârzierea dezvoltării, convulsii hipocalcemice, cardiomiopatie și anomalii dentare. La adolescenți și adulți, deficitul de vitamina D poate duce la osteomalacie, în care osul existent este mineralizat incomplet sau defect în timpul procesului de remodelare, rezultând oase slabe. Semnele și simptomele osteomalaciei sunt similare cu cele ale rahitismului și includ deformări și dureri osoase, convulsii hipocalcemice, spasme tetanice și anomalii dentare.

Copiii și adulții ar trebui să își ia cantitățile recomandate de vitamina D și calciu din alimente și, dacă este necesar, din suplimente, iar vârstnicii ar trebui să ceară sfatul medicului cu privire la nevoile lor de vitamina D, ca parte a unui plan general de menținere a sănătății oaselor și pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Molecular Oncology - Vitamin D supplementation to the older adult population in Germany has the cost‐saving potential of preventing almost 30 000 cancer deaths per year 
https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1878-0261.12924
1. Analiza „Vitamin D supplementation to the older adult population in Germany has the cost‐saving potential of preventing almost 30,000 cancer deaths per year”, apărută în Molecular Oncology (2021). DOI: 10.1002/1878-0261.12924, autori: Tobias Niedermaier et al.
NIH - Vitamin D
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0