Spasmofilia: ce este, simptome, tratament si remedii naturiste

Spasmofilia este un diagnostic pus destul de des, in cazul in care pacientul prezinta simptome specifice hipocalcemiei, hipoglicemiei ori anxietatii.

Spasmofilia este un sindrom caracterizat in primul rand de hiperexcitabilitatea neuromusculara. Pe fondul spasmelor musculare si a contractiilor musculare, se instaleaza hiperventilatia, care determina aparitia simptomelor specifice unui atac de panica: amortirea extremitatilor, senzatie de sufocare, precum si teama nefondata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spre deosebire de tetania (n.r. criza de contracturi musculare necontrolate) obisnuita, care poate fi cauzata de hipocalcemie, tetania care apare pe fondul spasmofiliei nu are cauze precise, ceea ce inseamna ca nu se cunosc cauzele spasmofiliei. Poate fi vorba despre deficitul de calciu, de magneziu ori de lipsa de potasiu. Uneori, spasmofilia apare pe fondul unor situatii stresante ori al unor emotii puternice.

Nu se cunosc inca foarte multe informatii despre spasmofilie, iar in unele parti ale lumii nici nu este recunoscuta ca fiind o boala.

Simptome spasmofilie

Printre simptomele spasmofiliei se numara:

  • Oboseala extrema, slabiciune
  • Tahicardie, palpitatii, durere in piept
  • Spasme digestive
  • Dureri abdominale
  • Greata
  • Temur, frisoane, transpiratie rece
  • Contracturi musculare
  • Amortirea extremitatilor
  • Dureri de cap
  • Tiuitul urechilor

Diagnosticare spasmofilie

Medicul stabileste diagnosticul de spasmofilie in urma realizarii anamnezei, a examinarii fizice, precum si a analizelor de sange care au rolul de a identifica o posibila hipocalcemie ori deficit de magneziu. Si EKG-ul poate fi facut pentru eliminarea posibilitatii de a fi vorba despre o afectiune cardiaca.

Unii medici considera ca spasmofilia este asociata cu anxietatea, punand crizele de spasmofilie pe seama atacurilor de panica.

 

 

Tratament spasmofilie

In functie de rezultatele analizelor de sange, tratamentul pentru spasmofilie poate include suplimente alimentare pe baza de calciu sau magneziu. Daca se prescrie calciu pacientului diagnosticat cu spasmofilie, se va recomanda administrarea acestuia in paralel cu vitamina D, care este esentiala pentru absorbtia calciului in organism, dar si pentru fixarea acestuia. Pe de alta parte, magneziul se administreaza de multe ori in asociere cu vitamina B6, care favorizeaza absorbtia si actiunea acestuia in organism.

De asemenea, terapia cognitiv-comportamentala facuta sub indrumarea unui psihiatru poate trata spasmofilia. Aceasta terapie invata pacientul cum sa isi controleze respiratia atunci cand apar simptomele neplacute, dar si cum sa accepte afectiunea de care sufera, astfel incat sa o invinga.

Medicamentele antidepresive ori cele anxiolitice pot fi administrate in unele cazuri de spasmofilie, daca medicul psihiatru constata ca aceste tulburari psihice alimenteaza sau declanseaza spasmofilia.

O alimentatie sanatoasa, echilibrata, va reduce riscul de spasmofilie, oferind organismului nutrientii necesari. Este, de asemenea, foarte important ca pacientul sa aiba mese regulate, astfel incat sa reduca riscul de hipoglicemie, care poate favoriza declansarea manifestarilor spasmofiliei.

Practicarea unui sport poate, de asemenea, sa ajute pacientul in combaterea spasmofiliei. Exercitiile fizice lucreaza musculatura, fortificand-o si reducand riscul de spasme musculare care apar din senin. Si masajul terapeutic poate fi eficient in acest sens, acesta relaxand musculatura.

Acupunctura poate fi, de asemenea, folosita pentru ameliorarea simptomelor specifice spasmofiliei, dar si pentru prevenirea crizelor acesteia.

Remedii naturiste spasmofilie

Ceaiurile calmante, precum ceaiul de tei ori cel de sunatoare, pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor acestei afectiuni. Acestea trebuie baute zilnic, in scop preventiv, chiar daca nu exista crize ale spasmofiliei atat de dese.

Tinctura de valeriana are efecte sedative, care pot fi de folos in plina criza de spasmofilie. Aceasta trebuie administrata conform indicatiilor de pe ambalaj, insa ar trebui sa discuti cu medicul tau daca obisnuiesti sa folosesti aceasta tinctura in mod regulat.

Aromaterapia cu uleiuri esentiale cu efect calmant poate ajuta si ea pacientul cu spasmofilie sa se relaxeze. Se recomanda in mod deosebit uleiul esential de grepfrut, dar si cel de lavanda, renumite pentru efectele anxiolitice pe care le au. Pune cateva picaturi de ulei esential in apa din cada, atunci cand faci baie, ori maseaza-ti usor incheieturile cu 1-2 picaturi de ulei esential, in fiecare zi, si te vei bucura de aceleasi efecte relaxante.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0