Poluarea aerului: risc de schizofrenie și de osteoporoză [studiu]

Studii recente au arătat că poluarea aerului prezintă un risc major pentru sănătate, din cauza diverselor patologii pe care le provoacă, inclusiv infecții respiratorii, boli cardiovasculare și cancer pulmonar. Cercetătorii spun că aerul poluat crește și riscul de schizofrenie și de osteoporoză.

Poluarea aerului prezintă un risc major pentru sănătate, din cauza diverselor afecțiuni pe care le provoacă, inclusiv infecții respiratorii, boli cardiovasculare și cancer pulmonar. Un nou risc a fost evidențiat de cercetătorii spanioli, legat mai ales de expunerea la particule fine: degradarea sănătății osoase.

Unele dintre efectele poluării aerului asupra sănătății sunt deja știute și cercetate: bolile cardiace ischemice, accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare obstructive cronice etc. 

Expunerea la aer poluat, risc crescut de osteoporoză

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În timp ce foarte puține studii științifice au fost publicate pe această temă, cu rezultate mai mult sau mai puțin concludente, cercetătorii de la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona (ISGlobal) susțin într-un studiu¹ recent că există o legătură între expunerea la aerul poluat și deteriorarea sănătății osoase pe termen lung.

Mai precis, oamenii de știință se referă la riscul de osteoporoză , o boală a oaselor care combină atât o scădere a densității osoase, cât și modificări ale micro-arhitecturii sale. La nivel global, prevalența acesteia este de așteptat să crească din cauza îmbătrânirii populației.

Studiul a constat în analizarea asocierii dintre poluarea aerului, în special a particulelor fine  cu un diametru egal sau mai mic de 2,5 micrometri (PM 2,5) și sănătatea oaselor. În studiu au fost incluse 3.700 de persoane.

Cercetătorii au estimat expunerea exterioară a locuinței la poluarea aerului (particule fine și cărbune). Participanții au completat, de asemenea, un chestionar cu privire la tipul de combustibil utilizat acasă pentru gătit. În paralel, starea sănătății lor osoase a fost evaluată folosind un tip special de radiografie care măsoară densitatea osoasă, numită absorbțiometrie bifotonică cu raze X, cu accent pe regiunea lombară și șoldul stâng. Rezultatele au arătat că expunerea la poluarea aerului, în special la particule fine, a fost asociată cu niveluri mai mici de masă osoasă.

În ceea ce privește posibilele mecanisme care pot explica această asociere, cercetătorii consideră că inhalarea particulelor poluante ar putea duce la pierderea masei osoase prin apariția stresului oxidativ și inflamația cauzată de poluarea atmosferică.

Și schizofrenia ar putea fi legată de poluarea atmosferică

Un alt studiu² sugerează că poluarea poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea schizofreniei. Halucinațiile, credințele false, tulburările de gândire și lipsa de conexiune emoțională caracterizează aceată afecțiune mentală, care duce la dizabilitate.

Până în prezent, cauzele apariției schizofreniei nu sunt cunoscute precis. Deocamdată, oamenii de știință susțin că factorul de risc cel mai important în dezvoltarea acestei boli este moștenirea genetică, în combinație cu factori de mediu precum izolarea de societate și consumul de droguri.

Cum cercetările privind factorii de risc pentru schizofrenie continuă, un nou studiu efectuat de oameni de știință din Danemarca arată că expunerea la poluarea atmosferică în copilărie ar putea fi unul dintre ei. Astfel, se sugerează că o calitate proastă a aerului poate contribui nu doar la apariția afecțiunilor respiratorii, ci și la deteriorarea sănătății mentale.

Cercetătorii au analizat date de la peste 23.000 de persoane născute în Danemarca între 1981 și 2002, a căror evoluție au urmărit-o de la vârsta de 10 ani a fiecărui participant până la apariția schizofreniei sau până când persoana a emigrat ori a decedat. 

Echipa de cercetători a avut acces la datele genetice ale participanților la studiu, la evoluția sănătății mentale a acestora și la date despre poluarea atmosferică din timpul copilăriei lor. Din totalul de participanți, 3531 au dezvoltat schizofrenie.

Analiza indică faptul că persoanele care au fost expuse la o poluare a aerului ridicată pe măsură ce înaintau în vârstă au avut un risc crescut de a dezvolta schizofrenie la maturitate. Studiul a arătat, practic, că riscul de  schizofrenie este cu atât mai crescut cu cât cu cât este mai mare nivelul de poluare a aerului.

Deși încă nu este clar de ce expunerea la poluarea atmosferică în copilărie pare să influențeze riscul de schizofrenie, cercetătorii concluzionează că, potrivit acestui studiu, acest factor de risc legat de mediul înconjurător este independent de alți factori de risc pentru această boală, cum ar fi cel genetic. Oamenii de știință consideră că este nevoie de cercetări aprofundate pentru a clarifica această asociere între poluare și schizofrenie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
1 Studiul „Association of Ambient and Household Air Pollution With Bone Mineral Content Among Adults in Peri-urban South India”, apărut în JAMA Netw Open. 2020;3(1):e1918504. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.18504, autori: Otavio T. Ranzani et al.
2 Studiul „Association of Childhood Exposure to Nitrogen Dioxide and Polygenic Risk Score for Schizophrenia With the Risk of Developing Schizophrenia”, apărut în JAMA Netw Open. 2019;2(11):e1914401. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.14401, autori: Henriette Thisted Horsdal et. al
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/la-pollution-de-lair-peut-aggraver-la-sante-des-os-430596
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327438.php#2 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0