Menstruatie intarziata: care sunt cauzele care duc la dereglari de acest tip, inclusiv la menopauza

Aproape că nu există femeie care să nu se fi confruntat cel puțin o dată în viață cu întârzieri ale menstruației. Dacă acestea persistă, trebuie să iei în calcul un consult ginecologic de urgență. Menstruația poate întârzia din varii motive, în afară de prezența unei sarcini sau de premenopauza!

Există, de asemenea, două momente în viața unei femei în care este absolut normal ca menstruația să fie neregulată: când debutează și când începe menopauza. Pe măsură ce corpul tău trece prin tranziție, ciclul poate deveni neregulat.

Majoritatea femeilor care nu au ajuns la menopauză au de obicei o menstruație la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu menstrual sănătos poate varia de la 21 până la 35 de zile. Dacă menstruația nu se încadrează în aceste intervale, ar putea fi din cauza unuia dintre următoarele motive.

Iată de ce poate întârzia menstruația!

Ai slăbit prea mult

Dacă ai ținut vreo cură de slăbire drastică și cântarul ți-a devenit deja prieten, atunci trebuie să te gândești că poate greutatea ta a scăzut sub cea normală dacă te confrunți cu întârzieri ale menstruației.

Scăderea semnificativă în greutate sau exercițiile fizice intense pot determina o lipsa menstruației. A fi subponderală sau a avea un raport scăzut de grăsime corporală poate modifica nivelul hormonilor reproductivi, scăzându-le la niveluri în care ovulația și menstruația nu mai apar.

O femeie care se confruntă cu menstruație întârziată și cu o scădere semnificativă în greutate ar trebui să consulte un medic sau un dietetician pentru a obține cantitatea adecvată de vitamine, minerale și nutrienți de care organismul ei are nevoie.

Faci prea mult sport

Dacă te-ai hotărât să-ți depășești limitele și să bați record personal după record personal la jogging, bicicletă sau ridicarea greutăților, riști iar dereglări menstruale. Organismul este foarte sensibil la aceste situații și va încerca cu orice preț să împiedice instalarea unei sarcini în condiții de suprasolicitare. Practic, poate împiedică ovulația, secreția normala de estrogeni și, implicit, menstruația.

Totuși, trebuie menționat că exercițiile extreme pot provoca modificări ale hormonilor pituitari și tiroidieni, care pot afecta ovulația și menstruația. Este nevoie de ore și ore de exercițiu solicitant în fiecare zi pentru ca aceste schimbări hormonale să apară.

Dacă intenționezi să faci atât de mult exerciții, îți recomand să te consulți cu un specialist în medicină sportivă. Sarcina lui este să-ți ajute corpul să suporte toate solicitările fizice la care este supus.

Aceasta poate include:

  • Optimizarea dietei cu alimente hrănitoare care sporesc energia
  • Te va învăța tehnici de întindere pentru a reduce stresul fizic
  • Îți va recomanda efectuarea de analize de sânge pentru a verifica deficiențele de fier sau vitamine, dezechilibre hormonale, deshidratare și multe altele.

Ești foarte stresată

Perioadele de stres major sunt foarte agresive pentru organism. Acestea “lucrează” la nivelul creierului, în hipotalamus, zona responsabilă și pentru reglarea mecanismelor hormonale. 

De altfel, stresul intens întrerupe producția de hormon de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH) – un hormon care reglează ovulația și ciclul menstrual 1.

Atât stresul fizic, cât și cel psihologic pot provoca întârzierea menstruației. Dar nivelul de stres capabil să provoace acest efect este de obicei mai sever.

Dacă nu există niciun alt motiv medical pentru întârzierea menstruației,medicul ginecolog, în cadrul consultației ginecologice, poate sugera consiliere psihologică. Odată ce stresul revine la un nivel gestionabil, poate dura câteva luni sau mai mult pentru ca ciclurile tale să redevină regulate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Iei anticoncepționale

Există anumite formule de pilule contraceptive care pot duce la menstruație întârziată. La fel cum și renunțarea la pilule poate duce la întârzieri, dar acestea se reglează în timp.

Și unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele, medicamentele tiroidiene, anticonvulsivantele și unele medicamente pentru chimioterapie, pot cauza absența sau întârzierea menstruației 2.

Ai probleme de sănătate

Printre cele care afectează menstruația sunt problemele tiroidei și sindromul ovarelor polichistice. Glanda tiroida, situată în zona gâtului, este cea care reglează metabolismul. Ea interacționează cu multe sisteme din corp, iar dacă ai de-a face cu un dezechilibru la nivelul acestei glande, fie că vorbim de hipotiroidism sau de hipertiroidism, mica glandă în formă de fluture poate să aibă implicații serioase asupra menstruației tale.

Dacă ai hipotiroidism (tiroidă subactivă), poate fi necesar să iei hormoni tiroidieni.

De aceea, indiferent de problemele de sănătate pe care le ai, tulburările de ciclu menstrual trebuie semnalate medicului ginecolog, pentru a fi tratate în mod corect. Așa că nu amâna consultul ginecologic.

Sarcina, un motiv clar

Este posibil să fii însărcinată dacă ești activă sexual și dacă ai observat că ți-a întârziat menstruația. Sarcina este un motiv frecvent pentru care menstruația se oprește în mod neașteptat, iar uneori este posibil ca ovulul să fie fecundat dacă metodele contraceptive pe care le-ai folosit au dat greș sau dacă asta a fost dorința partenerilor.

Nu uita că este posibil că menstruația ta să întârzie din alte motive, așa că e bine să aștepți câteva zile, pentru a vedea când revine la normal. Dacă totuși nu ai menstruație, poți face un test de sarcină, care să-ți confirme dacă ești însărcinată. Dacă testul de sarcină este pozitiv, programează-te la un consult ginecologic.

Supraponderalitatea sau obezitatea

Faptul că o persoana este supraponderală sau obeză îi poate afecta ciclul menstrual, iar de aici și până la întârzierea menstruației nu mai este mult. Dacă ești supraponderală, corpul tău poate produce o cantitate excesivă de estrogen, unul dintre hormonii care reglează sistemul reproducător la femei. Excesul de estrogen îți poate influența numărul ciclurilor menstruale, cât de des le ai și poate cauza încetarea menstruației.

În cazul în care ai probleme cu greutatea și un indice de masa corporală (IMC) de peste 30, medicul îți poate recomanda să mergi la un nutriționist, mai ales că kilogramele în plus îți afectează menstruația.

Newsletter DOC dedicat

De altfel, femeile care se confruntă cu anorexie (aport caloric foarte scăzut) sau care ard mult mai multe calorii cu exerciții fizice decât ceea ce consumă pot avea amenoree. În mod obișnuit, creșterea în greutate va ajuta la revenirea menstruației 3.

Menopauza sau premenopauza

Vei începe să observi că menstruația întârzie pe măsură ce te apropii de menopauză. Asta deoarece nivelul de estrogen va începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă, iar ovulația ve deveni din ce în ce mai neregulata. După menopauză, menstruațiile vor înceta complet, însă în perioada de tranziție care precede menopauza (adică premenopauză), este posibil să ai menstruații neregulate.

În perimenopauză, menstruațiile tale pot fi mai ușoare, mai grele, mai frecvente sau mai puțin frecvente. În cele mai multe cazuri, vor fi doar diferite de ceea ce te-ai obișnuit. Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani.

Sindromul de ovare polichistice

Sunt situații când ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi inofensivi, care sunt săculeți subdezvoltați în care ovulele se dezvoltă.

Dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice, acești săculeți nu pot de cele mai multe ori să elibereze un ovul, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc. Acest sindrom este responsabil de multe cazuri în care femeile nu mai au menstruație.

Dacă ai sindromul ovarelor polichistice, medicul poate recomanda pilule contraceptive sau alți hormoni pentru a declanșa menstruația și astfel să nu te mai confrunți cu menstruație întârziată.

Dereglările hormonale

Unii hormoni, cum ar fi prolactina sau hormonii tiroidieni, pot fi o cauză a faptului că, la unele femei, menstruația întârzie sau este absentă.

Dacă un dezechilibru hormonal se dovedește a fi responsabil de menstruația întârziată sau de absenta menstruației, el poate fi cu ușurință depistat prin intermediul unei analize de sânge. Bineînțeles, cauza dezechilibrelor hormonale trebuie să fie investigată de un medic endocrinolog și apoi tratată.

La ce medic să mergi

Dacă medicul tău de familie este de părere că o afecțiune medicală ar putea fi cauza pentru care îți întârzie menstruația, el sau ea îți poate recomanda să mergi la un specialist. În funcție de problema suspectată sau de cauza problemei tale, vei fi îndrumată să mergi:

  •   fie la un medic ginecolog - un specialist în tratarea bolilor care afectează sistemul reproducător al femeii;
  •   fie la un medic endocrinolog - un specialist în tratarea afecțiunilor hormonale.

Nu uita!

Menstruațiile pot să întârzie sau să nu mai aibă loc, uneori, și ca rezultat al unor afecțiuni medicale cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul netratat, glanda tiroidă hiperactivă sau menopauza precoce.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/stopped-or-missed-periods/
1 „Factors associated with menstrual cycle irregularity and menopause”, publicat în BMC Womens Health. 2018 Feb;18(1):36. doi:10.1186/s12905-018-0528-x, autori: Bae J, Park S, Kwon JW.
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-018-0528-x
2  „Neuroendocrine causes of amenorrhea—an update”, publicat în J Clin Endocrinol Metab. 2015 Mar;100(3):812-824. doi:10.1210/jc.2014-3344, autori: Fourman LT, Fazeli PK.
https://academic.oup.com/jcem/article/100/3/812/2838996
3 „Medical complications of anorexia nervosa”, publicat în Cleveland Clinic Journal of Medicine. 2020 Jun;87(6):361-366. doi:10.3949/ccjm.87a.19084, autori: Cost J, Krantz M, Mehler P.
https://www.ccjm.org/content/87/6/361
American Pregnancy Association. Pregnancy Tests - Urine and Blood.
https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-pregnancy-tests/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0