Lipsa gravitației poate să distrugă celulele canceroase

În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90 % dintre celulele maligne au murit după o singură zi în condiții de microgravitație.

Un grup de cercetători australieni a descoperit că, după doar o zi în condiții de gravitație zero, 80% dintre celulele canceroase incluse într-un experiment au murit. În continuare, aceștia plănuiesc să le trimită în spațiu. Rezultatele inițiale par să confirme cercetări anterioare ale unor oameni de știință germani.

Celule canceroase de diferite tipuri, distruse în proporție de aproape 90%

Cercetătorii australieni au demarat acest studiu în urma observației că tot mai multe persoane din jurul lor dezvoltau tumori canceroase. Astfel, au decis să testeze felul în care celulele canceroase se comportă într-un mediu cu gravitație zero, după ce mai efectuaseră în trecut cercetări despre cum se poate preveni pierderea osoasă în spațiu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de știință consideră că nu se poate dezvolta un tratament unic care să vindece cancerul pentru totdeauna, deoarece fiecare tumoră este diferită și fiecare persoană este diferită. Ce se poate face, însă, este să se caute punctele comune ale diferitelor tipuri de cancer, iar acest lucru ar putea fi efectuat dacă acestea sunt puse într-un dispozitiv cu microgravitație.

Astfel, experimentul arată un efect radical. Au fost luate 4 tipuri de celule canceroase din părți diferite ale corpului (sân, ovar, plămân, nas) și plasate în condiții de microgravitație. În 24 de ore, între 80 și 90% dintre aceste celule au murit. 

Cercetătorii plănuiesc ca anul acesta să trimită celule canceroase pe Stația Spațială Internațională. Ei intenționează să stabilească dacă gravitația zero este cea care afectează celulele sau dacă și alte lucruri din spațiu, precum radiația solară, le-ar putea influența. Acest lucru nu este, însă, ușor de realizat. Construirea acestor tehnologii specifice experimentelor este oricum dificilă, iar păstrarea în viață a celulelor și recuperarea lor din spațiu va fi un proces extrem de complicat.

În trecut, și alți oameni de știință au trimis celule canceroase în spațiu. Un grup de cercetători germani a testat comportamentul celulelor canceroase tiroidiene în spațiu. Un mic container în care au fost introduse celule tumorale tiroidiene a fost lansat în spațiu la bordul unei navete. 

Celulele mor programat doar în microgravitație

Timp de aproape 20 de ani, oamenii de știință au investigat cum celulele se transformă în grupuri de celule tridimensionale (sferoide) în gravitație zero. Proprietățile lor sunt mult mai asemănătoare cu acelea ale tumorilor din corpul uman decât cu acelea din culturile de celule care pot fi cultivate doar în laboratoare în 2D.

Sferoidele sunt folosite în căutările pentru biomolecule de care să se lege o substanță activă. Aceste celule tridimensionale conțin diferite tipuri de proteine care declanșează, printre altele, moartea celulală programată.

În celulele sănătoase, această comandă de „sinucidere” biologică asigură moartea celulelor bătrâne sau a celor deteriorate. În celulele tumorale, însă, această moarte celulară nu mai este eficientă. Celula bolnavă trăiește mai departe și se divide, iar cancerul proliferează.

Scopul este de a dezvolta medicamente care să stimuleze sau să inhibe proteinele, dar, pentru acest lucru, este nevoie de mai multe cercetări în microgravitație.

Metode de a preveni cancerul

-    Renunță la fumatul activ și pasiv. Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancer la nivel mondial care poate fi evitat. Anual, acest viciu cauzează 22% dintre decesele provocate de cancer. 
-    Nu exagera cu alcoolul. Consumul de alcool este factor de risc pentru multe tipuri de cancer (oral, faringian, laringian, esofagian, colorectal, mamar și de ficat). 
-    Acordă atenție ultravioletelor. Cancerul de piele este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, deși se numără printre cele care pot fi prevenite cel mai ușor. Nu sta la soare în intervalul orar 10:00-16:00. Dacă serviciul tău este de așa natură încât trebuie să rămâi în soare și între aceste ore, poartă ochelari de soare, acoperă-ți capul și folosește pe părțile expuse cremă cu factor de protecție solară.
-    Mergi regulat la screening-uri. Anumite tipuri de cancer pot fi detectate înainte să cauzeze simptome (cel de piele sau cel de sân, de exemplu), iar depistarea timpurie prin screening crește șansele de vindecare.
-    Fii activ și ai grijă de greutatea ta. Există o legătură între obezitate și diverse tipuri de cancer, iar exercițiul fizic regulat, alături de o dietă sănătoasă, în care sunt favorizate fructele și legumele, scad considerabil riscul de cáncer. De exemplu, un consum mare de carne roșie și de mezeluri crește riscul de cancer colorectal.
-    Evită infecțiile. Agenții infecțioși sunt responsabili de 22% dintre morțile cauzate de cancer în țările în curs de dezvoltare și 6% în țările dezvoltate. Hepatita B și C duc la cancerul de ficat, în timp ce infecția cu virusul papiloma uman duce la cancerul de col uterin, iar bacteria helicobacter pylori crește riscul de cancer la stomac.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Deutsche Welle - Zero gravity kills cancer cells
https://www.dw.com/en/zero-gravity-kills-cancer-cells/a-50230741
American Cancer Society - 6 Steps to Help Lower Your Cancer Risk
https://www.cancer.org/latest-news/6-steps-to-help-lower-your-cancer-risk.html 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0