Dieta mediteraneana ar putea influenta genele si ar putea imbunatati sanatatea

O noua cercetare arata ca o dieta mediteraneana care este bogata in grasimi bune, ce include nuci si ulei de masline extravirgin, ar putea modifica functia unor celule specifice din genele noastre. Aceasta descoperire ar putea ajuta in lupta contra mai multor afectiuni, in special in cazul bolilor cardiovasculare, scrie medicalxpress.com.

Modul in care se desfasoara metilarea este crucial pentru buna functionare a aproape tuturor sistemelor din corpul uman. Metilarea ADN-ului este un proces natural, implicat in controlul expresiei corecte a genelor din celulele corpului, astfel incat acestea sa functioneze in mod corespunzator si sa ramana sanatoase.

O echipa de cercetatori a analizat daca interventia a doua tipuri de diete mediteraneene (una bogata in ulei de masline extravirgin, iar cealalta bogata in nuci) a avutun impact asupra statusului metilarii genelor din globulele albe periferice.
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC

Oamenii de stiinta si-au publicat concluziile in jurnalul "Nutrients", axandu-se pe trei grupuri de interventie in randul voluntarilor care aveau un risc mare de boala cardiovasculara:

  1. dieta mediteraneana (MedDiet) + uleiul de masline extravirgin,
  2. MedDiet + nuci
  3. si un grup de control cu o dieta saraca in grasimi.

Echipa de cercetatori a argumentat ca unele componente specifice din dieta mediteraneana, in special nucile si uleiul de masline extravirgin, erau capabile sa induca schimbari precum metilarea in mai multe gene ale globulelor albe sangvine periferice.

"Aceste modificari ar putea avea potentiale beneficii pentru sanatate; este vorba in special de acele modificari aparute in genele care au legatura cu metabolismul intermediar, diabetul, inflamatia si transductia semnalelor, lucru care poate contribui la explicarea rolului dietei mediteraneene si a calitatii grasimilor cand vine vorba de starea de sanatate", au scris cercetatorii.

Studiul actual a fost realizat in cadrul unui alt studiu experimental, numit PREDIMED. "Prevención con Dieta Mediterránea" a fost un studiu clinic experimental randomizat care a fost efectuat in Spania, din 2003 pana in 2011, pentru a evalua efectele dietei mediteraneene in ce priveste prevenirea bolilor cardiovasculare. Participantii la acest studiu erau barbati cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani si femei cu varste intre 60 si 80 de ani, fara un istoric medical anterior de boala cardiovasculara.

Motivul acestei cercetari este acela de a oferi o abordare noua, accesibila si durabila pentru a reduce morbiditatea cardiovasculara excesiva si mortalitatea in randul adultilor supraponderali sau obezi, dincolo de ceea ce s-a observat deja in etapele anterioare ale studiului PREDIMED I. Cercetatorii au descoperit o scadere in greutate semnificativ mai mare in etapa in care s-a intervenit in dieta, in comparatie cu grupul de control, si reduceri mai mari ale circumferintei taliei participantilor.

S-au mai observat scaderi semnificative in grupul de interventie in ceea ce priveste tensiunea arteriala, glicemia pe nemancate si valorile colesterolului total. Oamenii de stiinta au concluzionat, astfel, ca dieta mediteraneana restrictionata din punct de vedere energetic, impreuna cu activitatea fizica, a fost "superioara dietei participantilor din grupul de control in ceea ce priveste obtinerea unei pierderi in greutate sustinute, avand o rata mai mare de reversie a sindromului metabolic in comparatie cu cei din grupul de control."

6919 participanti, din peste 20 de centre din toata Spania au fost recrutati pentru studiul PREDIMED PLUS, care viza descoperirea efectelor pe termen lung ale unei diete mediteraneene restrictionate din punct de vedere energetic.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0