Cancerul colorectal și lumina soarelui: cum sunt corelate?

Expunerea inadecvată la razele UVB poate fi asociată cu un risc crescut de cancer colorectal, în special la persoanele mai vârstnice.

Despre razele UVB se știe că provoacă majoritatea cancerelor de piele, dar pot contribui și la îmbătrânirea prematură a pielii. Supraexpunerea la razele UVB fără a folosi creme cu protecție solară duce la arsuri, însă, expunerea limitată fără protecție solară (15 minute în orele dimineții) este benefică pentru sănătate. Ce legătură este, însă, între razele UVB și cancerul colorectal?

Expunerea prea scăzută la razele UVB poate crește riscul de cancer colorectal

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, SUA au investigat posibile asociații între nivelurile globale de raze UVB în 2017 și ratele de cancer colorectal pentru diferite țări și grupe de vârstă în 2018. Autorii studiului au descoperit că expunerea mai scăzută la UVB a fost corelată semnificativ cu rate mai mari de cancer colorectal la toate grupele de vârstă de la 0 la peste 75 de ani.

În studiu au fost incluse persoane din 186 de țări. Asocierea dintre un nivel UVB mai scăzut și riscul de cancer colorectal a rămas semnificativă pentru cei cu vârste de peste 45 de ani după ce au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi pigmentarea pielii, speranța de viață și fumatul. Datele despre acești factori au fost disponibile pentru 148 de țări.

Oamenii de știință sugerează că o expunere mai scăzută la UVB poate reduce nivelurile de vitamina D. Lipsa de vitamina D a fost asociată anterior cu un risc crescut de cancer colorectal. Cercetări viitoare ar putea analiza în mod direct beneficiile potențiale ale cancerului colorectal prin corectarea deficiențelor de vitamina D, în special la persoanele mai vârstnice.

Autorii au folosit estimări UVB obținute de nava spațială NASA EOS Aura în aprilie 2017 și date despre ratele cancerului colorectal în 2018 pentru 186 de țări din baza de date Global Cancer (GLOBOCAN). De asemenea, au colectat date pentru 148 de țări privind pigmentarea pielii, speranța de viață, fumatul, ozonul stratosferic (un gaz natural care filtrează radiația solară) și alți factori care pot influența sănătatea și expunerea la UVB din bazele de date anterioare. 

Țările cu UVB mai mic au inclus Norvegia, Danemarca și Canada, în timp ce țările cu UVB mai mare au inclus Emiratele Arabe Unite, Sudan, Nigeria și India.

Autorii avertizează că și alți factori pot influența expunerea la razele UVB și nivelurile de vitamina D, cum ar fi administrarea suplimentelor cu vitamina D, îmbrăcămintea și poluarea aerului, care nu au fost incluse în studiu. De asemenea, având în vedere natura observațională a studiului, nu există concluzii cu privire la cauză și efect și este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre UVB, vitamina D și cancerul colorectal.

Se poate preveni cancerul colorectal?

Oamenii de știință spun că nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul colorectal, dar există lucruri care se pot face pentru a scădea riscul de boală. 

În primul rând, screeningul regulat al cancerului colorectal este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru prevenirea bolii. Din momentul în care primele celule anormale încep să crească în polipi, de obicei durează aproximativ 10 până la 15 ani pentru ca acestea să se transforme în cancer colorectal. Cu screening regulat, majoritatea polipilor pot fi găsiți și eliminați înainte de a avea șansa de a se transforma în cancer. Testele de depistare a cancerului colorectal se recomandă de la vârsta de 45 de ani încolo.

În al doilea rând, greutatea corporală, activitatea fizică și alimentația sunt factori care pot fi controlați și care pot contribui la scăderea riscului de cancer colorectal. A fi supraponderal sau obez crește riscul de cancer colorectal atât la bărbați, cât și la femei. A fi activ fizic și a limita timpul de stat pe scaun în fiecare zi scade riscul de cancer colorectal și de polipi. Alimentația bogată în legume, fructe și cereale integrale și săracă în carne roșie și procesată și băuturi carbogazoase zaharoase poate scădea riscul de cancer colorectal.

În al treilea rând, mai multe studii au descoperit că există un risc mai mare de cancer colorectal la persoanele care beau mult alcool, mai ales în rândul bărbaților. Cel mai bine este să nu se consume alcool în mod regulat, dar persoanele care obișnuiesc să bea e bine să nu depășească un pahar pe zi (femeile) sau două pahare pe zi (bărbații). Și fumatul pe termen lung este legat de un risc crescut de cancer colorectal și de multe alte tipuri de cancer și probleme de sănătate. 

Unele studii sugerează că administrarea zilnică a unor multivitamine care conțin și acid folic poate reduce riscul de cancer colorectal, dar alte cercetări nu au descoperit acest lucru, dimpotrivă, au sugerat că acidul folic ar putea ajuta tumorile existente să crească. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări legate de acest aspect.

La fel, anumite studii au sugerat că vitamina D, care se poate obține din expunerea la soare, prin consumul unor alimente (pește gras, ciuperci) sau dintr-un supliment alimentar ar putea reduce riscul de cancer colorectal. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de cancer colorectal, precum și cu alte tipuri de cancer. 

Nivelurile scăzute de calciu au fost corelate cu un risc crescut de cancer colorectal în unele studii. Alte cercetări sugerează, însă, că creșterea aportului de calciu poate reduce riscul de cancer colorectal. Calciul este important din mai multe motive de sănătate, în afară de posibilele efecte asupra riscului de cancer. 

Dar, din cauza riscului posibil crescut de cancer de prostată la bărbații cu aport ridicat de calciu / produse lactate și a riscului posibil mai scăzut de apariție a altor tipuri de cancer precum cancerul colorectal și cancerul de sân, Societatea Americană a Cancerului nu are recomandări specifice cu privire la consumul de alimente lactate pentru prevenirea cancerului.

Calciul și vitamina D ar putea lucra împreună pentru a reduce riscul de cancer colorectal, deoarece vitamina D ajută la absorbția calciului de către organism. Cu toate acestea, nu toate studiile au descoperit că suplimentele cu aceste substanțe nutritive reduc riscul. Câteva studii au descoperit o posibilă legătură între o dietă bogată în magneziu și riscul redus de cancer colorectal, în special în rândul femeilor, dar, de asemenea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili clar dacă această legătură chiar există.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC Public Health - Could age increase the strength of inverse association between ultraviolet B exposure and colorectal cancer?
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11089-w
1. Studiul „Could age increase the strength of inverse association between ultraviolet B exposure and colorectal cancer?”, apărut în BMC Public Health (2021). DOI: 10.1186/s12889-021-11089-w, autori: Vidya Lakshmi Purushothaman et al.
American Cancer Society - Can Colorectal Cancer Be Prevented?
https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0