Stilul de viata, important dupa interventii cardiovasculare la pacientii cu boala arteriala periferica

Problemele circulatorii periferice sunt numite si "arteriopatie obliteranta" sau "boala arteriala periferica". Studiile arata ca pacientii care si-au modificat stilul de viata (au renuntat la fumat, au urmat un tratament medicamentos cu aspirina si statine) au avut rezultate si mai bune dupa ce au avut interventii cardiovasculare.

Pacientii care au renuntat la fumat si care au luat aspirina si statine inainte de a fi supusi unui tratament pentru arterele blocate de la picior au avut chiar mai putine sanse sa sufere o complicatie 6 luni mai tarziu, potrivit unei cercetari din 2013, facuta la Universitatea din Michigan, centrul de sanatate cardiovasculara, scrie medicalnewstoday.com.

Insa prea putini pacienti au facut aceste modificari in stilul de viata si au urmat terapia medicala recomandata care poate ameliora durerea de picioare si crampele asociate cu boala arteriala periferica. Concluziile cercetarii au fost publicate in revista "Circulation: Cardiovascular Interventions" si au scos la iveala o folosire insuficienta a tratamentului medical de baza pentru boala arteriala periferica.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Arteriopatia obliteranta sau boala arteriala periferica este in crestere, afectand tot mai multi oameni, pe masura ce acestia inainteaza in varsta, iar bolile precum diabetul, hipertensiunea arteriala si obezitatea afecteaza circulatia sangelui in picioare la tot mai multe persoane. Interventiile vasculare la nivelul vaselor periferice, cum ar fi angioplastia, imbunatatesc circulatia sangelui, in special in picioarele pacientului. Insa inainte de interventiile chirurgicale la cei cu boala arteriala periferica, mai mult de jumatate dintre pacientii studiati au dat gres in ceea ce priveste respectarea terapiei medicale minimale, cu alte cuvinte: pacientul trebuia sa renunte la fumat, sa ia aspirina si statine, medicamente care pot reduce formarea cheagurilor de sange si care imbunatatesc circulatia sangelui.

Chiar si medicii care tratau acesti pacienti pentru blocajele de la nivelul vaselor de sange nu s-au asigurat de fiecare data ca pacientii lor au mers acasa, dupa ce au fost externati din spital, cu o reteta pe care sa se afle aceste medicamente si recomandari.

La internarea in spital, 46,7% dintre pacienti luau aspirina, un medicament din clasa statinelor si nu fumau; la externare, 71% dintre pacienti urmau tratamente cu aspirina si statine si fie nu fumau sau inca fumau la acel moment, insa mergeau la consiliere pentru a se lasa de fumat.

"Modesta imbunatatire in ceea ce priveste prescrierea statinelor inainte ca pacientii sa fie externati semnifica o oportunitate ratata de a asigura o interventie care salveaza viata in cazul pacientilor cu boala arteriala periferica", declara in 2013 autorul principal al studiului, dr. P. Michael Grossman, cardiolog la University of Michigan Cardiovascular Center.

Pacientii care au folosit atat aspirina, cat si statine au avut o incidenta a evenimentelor periferice, cum ar fi repetarea interventiilor vasculare periferice, interventia chirurgicala de salvare a membrelor si ambutarea - 7% comparativ cu 15,8%.

Studiul a inclus 1357 de pacienti identificati in baza de date din Michigan si care includea pacienti de la spitalele din Michigan care au fost supusi unei interventii pentru tratamentul bolii arteriale periferice. Pacientilor li s-a recomandat deseori sa apeleze la aceste interventii pentru a controla crampele si durerea de la nivelul picioarelor, un simptom pe care medicii il numesc "claudicatie".

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0