Stevia romaneasca: beneficii si retete

Stevia romaneasca, cunoscuta si sub denumirea de stevie de gradina, creste de regula spontan, impanzind terenurile necultivate si pasunile, insa poate fi si cultivata. Frunzele de stevie au o multime de proprietati terapeutice si beneficii, asa ca ar fi pacat sa nu o introducem in alimentatia noastra.

Stevia are un continut bogat in vitamine si minerale, printre care: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu si zinc. De asemenea, aceasta este bogata si in fibre, asa ca este un aliment pretios in special pentru adeptii unei diete vegetariene.

Beneficii stevie

Efect antioxidant puternic – stevia are un continut ridicat de antioxidanti, despre care se stie ca au capacitatea de a combate stresul oxidantiv si de a preveni instalarea bolilor, dar si imbatranirea prematura.

Laxativ natural – consumata in cantitati moderate, stevia are efecte purgative, mai ales la persoanele care nu au o dieta bazata pe legume. Stevia combate constipatia, ajuta la curatarea colonului si regleaza tranzitul intestinal. Mai mult decat atat, stevia te ajuta si sa iti revii dupa un episod de diaree, fiind o sursa bogata de magneziu si potasiu, care echilibreaza din punct de vedere electrolitic organismul. O cantitate de 100 de grame de stevie iti asigura 20% din doza zilnica recomandata de magneziu.

Intareste sistemul imunitar si reduce inflamatia – continutul ridicat de vitamina C face din stevie un antiinflamator si antibacterian natural. Gatite, frunzele de stevie isi pierd din nutrienti, mai ales din cantitatea de vitamina C, asa ca ideal ar fi sa consumi stevie cruda, in salate.

Imbunatateste vederea – vitamina A se regaseste din belsug in stevie asa ca vederea ta va fi imbunatatita de consumul acestei plante.

Infrumuseteaza pielea – in popor, stevia este zdrobita si folosita apoi pe post de compresa pentru tratarea infectiilor de la nivelul pielii. Datorita continutului ridicat de vitamina C si vitamina A, aceste comprese sunt eficiente.

Cum sa culegi stevia

Daca iti culegi stefia pe cont propriu, nu o cumperi de la taraba, iti va prinde bine sa stii urmatoarele trucuri pentru a alege cea mai buna stevie:

  • Frunzele tinere sunt cele mai bune. Daca gasesti unele care sunt inca rulate, trebuie neaparat sa le culegi intrucat sunt cele mai gustoase
  • Culege frunzele cu o textura mai moale, nu pe cele groase intrucat acelea sunt, de cele mai multe ori, amare
  • Evita frunzele care au pete rosii sau mov pe frunze intrucat aceste pete tradeaza un gust amar
  • Gusta frunzele de stevie. Acestea ar trebui sa aiba o aroma asemanatoare cu a lamaiei, insa sa nu fie acre
 
 

 

 

Retete cu stevie

Salata cu stevie – foloseste frunze de stevie, zeama de lamaie, ulei de masline, sare si piper si serveste salata alaturi de un fel principal.

Garnitura pe baza de stevie – poti sota cu usturoi stevia oparita in prealabil si apoi o poti servi pe post de garnitura alaturi de carne de pui, de curcan sau de miel preparata la gratar sau la cuptor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sarmale in foi de stevie – poti prepara fie sarmale umplute cu carne, fie sarmale de post, umplute cu orez si ciuperci, pentru a prepara sarmale umplute in foi de stevie.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0