Proteina care te apără de ficatul gras

Lipsa unei proteine din organism ar putea fi ținta pentru noi tratamente în boala ficatului gras, potrivit unui studiu nou.

Cercetătorii propun o posibilă țintă terapeutică pentru tratarea ficatului gras sau steatoza hepatică, o boală pentru care în prezent nu există tratament specific. Această boală este una dintre cele mai frecvente în țările dezvoltate și afectează aproximativ 25% din populația din întreaga lume.1 

Diagnosticul precoce al acestei boli este dificil de realizat, iar medicii recomandă în prezent doar pierderea în greutate pentru a atenua afecțiunea. Recent, o echipă de la Institutul de Cercetare în Biomedicină din Barcelona, Spania, a identificat unul dintre factorii care ar putea proteja ficatul împotriva acestei afecțiuni, și anume proteina Mitofusina-2. 

În studiul2 lor publicat recent, cercetătorii au observat o scădere a nivelurilor de Mitofusină-2 la șoarecii de laborator cu boala hepatică grasă non-alcoolică, chiar și în stadiile incipiente ale bolii. Prin injectarea unui șoarece care suferea de steatoză hepatică cu un adenovirus care conține proteina Mitofusină-2, un virus modificat genetic pentru a exprima în mod artificial proteine, echipa a observat ameliorarea simptomelor specifice bolii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mitofusina-2 este o proteină a membranei mitocondriale care participă la fuziunea mitocondrială și contribuie la menținerea și funcționarea rețelei mitocondriale. Mitocondriile acționează ca o rețea dinamică în curs constant de fuziune și fisiune. Acest echilibru dintre fuziune și fisiune este important în menținerea integrității mitocondriilor și facilitează amestecarea membranelor și schimbul de ADN între mitocondrii. 

Fuziunea mitocondrială este esențială pentru dezvoltarea embrionară.Totodată, este importantă și pentru transportul mitocondrial și localizarea proceselor neuronale. De aceea, mutațiile genelor care conțin Mitofusina-2 conduc la boli genetice precum boala Charcot-Marie-Tooth. Aceasta este o boală rară neurologică, ereditară, care este reprezentată de deformări ale membrelor și slăbiciuni musculare.

Cercetătorii studiază acum diferite abordări care le vor permite să îmbunătățească nivelul de Mitofusină-2 fără a produce efecte secundare, și care ar putea fi relevante în tratamentul bolilor hepatice grase nealcoolice la oameni.

Ce este steatoza hepatică?

Boala hepatică grasă non-alcoolică descrie mai multe disfuncții hepatice cu severitate variabilă și este caracterizată prin acumularea de grăsime în celulele hepatice. Mai este numită și steatoză hepatică, iar în stadiile inițiale pacientul nu prezintă simptome. În unele cazuri, pacienții se pot simți obosiți sau pot simți o durere ușoară în partea dreaptă a abdomenului. De aceea este o boală greu de diagnosticat în etapele incipiente.

Boala ficatului gras non-alcoolică nu duce de obicei la deteriorarea ficatului sau la steatohepatita non-alcoolică, dar poate duce la complicații precum ciroză, cancer hepatic, insuficiență hepatică sau boli cardiovasculare. Complicațiile pot fi datorate și faptului că pacienții cu steatoză hepatică au și rezistență scăzută la insulină și inflamație în corp. 

Remedii naturiste pentru ficatul gras

Întrucât steatoza hepatică este frecvent asociată cu obezitatea, specialiștii recomandă de cele mai multe ori scăderea în greutate. La pacienții care nu au această problemă, anumite tratamente pot ține boala sub control sau îmbunătăți simptomatologia pe termen scurt.

Dieta mediteraneană este cea recomandată pentru persoanele cu steatoză hepatică. Acest stil de alimentație combină tipurile de alimente care ajută la reducerea grăsimilor din ficat: grăsimi sănătoase, antioxidanți și carbohidrați complexi. Dieta nu a fost concepută special pentru persoanele cu afecțiuni ale ficatului gras, ci poate ajuta pe oricine în scopul unui trai sănătos.

Printre alimentele pe care se bazează dieta mediteraneană se numără și: peștele și fructele de mare, legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, nucile, uleiul de măsline și leguminoasele. În cazul în care aportul de grăsimi nesaturate (grăsimile sănătoase care nu cresc nivelurile colesterolului rău LDL) nu este posibil, dieta se poate completa cu ajutorul unui supliment alimentar pe bază de Omega 3.

Omega 3 conține acizi grași naturali din ulei de pește de mare adâncime, foarte benefici pentru sănătate. Suplimentele cu Omega 3 ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățirea funcției cardiace și chiar la stimularea imunității. Este o parte importantă a oricărei diete, dar cu atât mai esențială la persoanele care vor să scape de ficatul gras.

Antioxidanții sunt de asemenea foarte importanți, și se pot regăsi în ceaiul verde, cafea, fructele de pădure, usturoi sau în suplimentele cu vitamina E. Alte recomandări de schimbare a stilului de viață pentru persoanele cu ficat gras includ renunțarea la fumat, practicarea sportului moderat timp de 30 de minute în fiecare zi, renunțarea la alcool și la produsele alimentare bogate în zahăr și carbohidrați simpli. 



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Global burden of NAFLD and NASH: trends, predictions, risk factors and prevention.”, publicat în Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, în 2018, autori: Younossi Z., Anstee Q.M., Marietti M. et al.
  2. Studiul ”Deficient Endoplasmic Reticulum-Mitochondrial Phosphatidylserine Transfer Causes Liver Disease.”, publicat în Cell, în 2019, autori: María Isabel Hernández-Alvarez, David Sebastián, Sara Vives et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0