Ficatul gras poate fi dureros?

Pacienții care suferă de steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras) de obicei nu prezintă simptome care să ii facă să se gândească la o afectare a ficatului. Atunci când acestea apar, de multe ori sunt ignorate sau sunt atribuite altor probleme de sănătate. Întrebarea la care multe persoane ar dori să știe răspunsul este: ficatul gras poate fi dureros?

Cauza exactă a ficatului gras nu este cunoscută exact de lumea medicală, însă anumite alegeri la capitolul stil de viață pot deveni factori de risc pentru instalarea steatozei hepatice. Unele afecțiuni precum obezitatea, sindromul metabolic, colesterolul mărit, diabetul de tip 2 și boala Wilson pot crește riscul de apariție a bolii de ficat gras.

Durerea în caz de ficat gras

Persoanele care au ficat gras pot acuza stare de astenie fizică sau de rău generalizat, dar pot să prezinte și dureri la nivelul abdomenului, în cadranul drept. Durerile care pot apărea atunci când e vorba de ficat gras se pot agrava după efort fizic sau după o masă copioasă, cu prăjeli sau grăsimi. Durerea de sub coaste este cauzată, în cazul steatozei hepatice, de inflamarea ficatului. E important de știut, însă, că nu doar ficatul gras poate cauza dureri în acea zonă a abdomenului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cu toate că simptomele de ficat gras nu sunt atât de evidente, dacă boala evoluează și se ajunge la instalarea cirozei, daunele aduse ficatului pot cauza dureri abdominale severe și spasme musculare în cavitatea abdominală. 

Cum se poate combate ficatul gras?

Scăderea în greutate, adoptarea unei diete sănătoase, practicarea exercițiilor fizice zilnic, dar și menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele recomandate reprezintă metode simple, dar eficiente, de combatare a bolii de ficat gras.

În peste 90 – 95% dintre cazurile de steatoză hepatică, afecțiunea nu evoluează în ciroză non-alcoolică a ficatului. Totuși, un procent de 5 – 10% din totalul pacienților pot ajunge la ciroză din cauza ficatului gras.

Ce alte boli pot cauza durere în aceeași zonă cu cea a ficatului?

Hepatita virală

Hepatita virală este o inflamație a ficatului, cele mai comune trei tipuri fiind hepatita A, B și C. Aceste boli sunt cauzate de diferite virusuri care infectează ficatul și pot provoca durere în partea dreaptă sus a abdomenului, unde se află ficatul. Alte semne de hepatită includ urina de culoare închisă, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală, greață sau vărsături.

Hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică apare atunci când prea mult alcool suprasolicită și inflamează ficatul. Durerea cauzată de hepatita alcoolică poate face ca abdomenul să se simtă sensibil. Pe lângă aceste aspecte, persoana afectată va pierde în greutate și îi va lipsi pofta de mâncare, se va confrunta cu greață, febră, oboseală și slăbiciune.

Litiaza biliară

Litiaza biliară înseamnă prezența de calculi în colecist. În acest caz, dacă durerea în zona ficatului a apărut brusc, poate reprezenta faptul că un calcul s-a deplasat și persoana trebuie să se prezinte la medic în regim de urgență.

Pancreatita

Pancreatita este afectarea pancreasului din cauza exceselor alimentare și de alcool sau blocarea acestuia de calculi biliari. Durerea este foarte intensă și apare brusc și persoana afectată poate crede că o doare ficatul. Greața, vărsăturile, febra și problemele de respirație pot însoți durerea.

Cunoaște-te mai bine

Ulcerul gastric

Ulcerul gastric poate produce dureri, dacă se află pe porțiunea de stomac care se află în contact cu ficatul și deci poate da persoanei afectate senzația că o doare ficatul. Persoana cu ulcer poate avea și alte simptome, precum disconfort în timpul mesei, senzație de sațietate instalată prea repede, durere de stomac și balonare.

Apendicita acută

în cazuri rare, apendicele se poate situa în alte zone decât cea cunoscută de toată lumea și, în caz de apendicită, durerea intensă și care apare brusc poate fi spre zona ficatului. Apendicita vine și cu alte simptome precum greața, febra și pierderea poftei de mâncare.

Un abces hepatic

O infecție bacteriană sau fungică a ficatului poate forma un abces sau un buzunar de puroi și partea dreaptă sus a abdomenului poate deveni sensibilă, alte simptome care însoțesc durerea fiind febra și frisoanele. 

Un chist hepatic

Chisturile hepatice de dimensiuni reduse nu provoacă simptome și pot rămâne nediagnosticate mai mulți ani la rând. Dacă se măresc, însă, pot cauza dureri. Un chist mare va duce și la balonare în partea dreaptă a abdomenului, iar în cazul în care începe să sângereze, apare durerea intensă, ascuțită.

Tromboza venei porte

Vena portă este vasul care aduce sânge la ficat din intestine. Dacă un cheag de sânge blochează vena, este posibil să apară o durere bruscă în partea dreaptă sus a abdomenului, lângă ficat. De asemenea, este posibil să apară și febra.

Cancerul de ficat

În mod normal, durerea nu există până când cancerul de ficat nu este într-un stadiu avansat. Odată ce apare durerea, aceasta poate fi simțită oriunde de la abdomen până la umăr. În caz de cancer la ficat este posibil ca medicul să descopere un nodul apăsând pe partea dreaptă a abdomenului. De asemenea, bolnavul poate să piardă în greutate, să se confrunte cu mâncărimi, să i se îngălbenească pielea sau albul ochilor și să aibă o stare generală de rău.

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis este o afecțiune rară la femei, mai precis o infecție bacteriană care provoacă durere bruscă și severă în partea dreaptă sus a abdomenului, care s-ar putea răspândi la braț și umăr. Țesuturile din jurul ficatului se inflamează și poate fi afectată și mucoasa stomacului. De asemenea, persoana afectată se va confrunta cu febră, frisoane și dureri de cap.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sindromul Budd-Chiari

Sindromul Budd-Chiari este o tulburare neobișnuită care rezultă dintr-o îngustare a venelor care lasă sângele și lichidele să se scurgă din ficat. Poate fi cauzată de cheaguri de sânge și umflarea ficatului și provoacă dureri în partea dreaptă sus a abdomenului.

Când să mergi la medic?

În majoritatea situațiilor în care cauza durerii este incertă, este necesară prezentarea la medic pentru un set de analize și o ecografie abdominală. Dacă durerea a apărut brusc și este intensă, este recomandat să se apeleze serviciile de medicină de urgență, la 112.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Carolina digestive - iver Pain: Causes, Treatments, and Symptoms
https://carolinadigestive.com/about-us/news/liver-pain-causes-treatments-and-symptoms-1
Cleveland Clinic - Cirrhosis of the Liver
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15572-cirrhosis-of-the-liver


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0