Exista sau nu un tratament standard pentru steatoza hepatica?

Steatoza hepatică, popular cunoscută și sub denumirea de boala ficatului gras, este o afecțiune caracterizată de acumularea excesivă de grăsimi în ficat. Ce opțiuni de tratament au pacienții cu această boală?

Tratamentul pentru steatoza hepatică pune accentul pe combaterea factorilor de risc (obezitatea, hiperlipidemia și rezistență la insulină). Obezitatea și rezistență la insulină sunt și factori de risc pentru diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și renale. Steatoza hepatică negestionată predispune pacientul la boală hepatică în stadiu avansat, precum ciroza, dar și la boli cardiovasculare.

Tratamentul se adresează în special pacienților cu steatohepatită

Deoarece pacienții cu ficat gras fără steatohepatită au un prognostic bun, tratamentul este adresat celor cu steatohepatită non-alcoolică, având ca obiectiv principal reducerea mortalității, prin reducerea progresiei spre ciroză sau hepatocarcinom. Ținta tratamentului este regresia steatozei hepatice sau a steatohepatitei deja constituite.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Schimbările în stilul de viață sunt esențiale în caz de steatoză hepatică

Tratamentul pentru ficatul gras se bazează, în primul rând, pe respectarea unui regim igieno-dietetic care constă în reducerea sau menținerea greutății corporale la valori aproape de normal, schimbarea regimului alimentar, exerciții fizice regulate, menținerea trigliceridelor, colesterolului și a glicemiei în limite normale.

Nu există un tratament farmacologic standard, doar terapii experimentale

Trebuie spus de la bun început că nu există un tratament medicamentos standard pentru ficatul gras. Tratamentul farmacologic implică mai multe terapii medicamentoase, precum antidiabeticele orale, hipolipemiante (statine, fibrați), hepatoprotectoare (acid ursodeoxicolic), antioxidanți (vitamina E, vitamina C), agenți anti-TNFalfa (pentoxifilină, adiponectină), acizi grași Omega 3, însă acestea sunt experimentale și pot funcționa la unii pacienți, iar la alții nu.

Niciunul dintre aceste medicamente și suplimente alimentare nu reprezintă, deci, un tratament standard pentru steatoza hepatică non-alcoolică, însă medicii adoptă în funcție de situația de sănătate a fiecărui pacient anumite scheme bazate pe aceste opțiuni terapeutice.

Acidul ursodeoxicolic

Acidul ursodeoxicolic este un metabolit bacterian intestinal cu efecte hepatoprotectoare și contribuie în plus și la dizolvarea calculilor biliari.

Omega 3

Suplimentarea cu acizi grași Omega 3 din uleiul de pește poate reduce grăsimea hepatică, contribuind și la scăderea nivelului trigliceridelor și nivelului de inflamație din organsim, la doze susținute de aproximativ 1000 mg/zi.

Metformină

Mai multe studii au demonstrat o reducere a rezistenței la insulină și a aminotransferazelor, dar fără o ameliorare semnificativă a histologiei hepatice la pacienții cu steatohepatită tratați cu antidiabetice orale.

Într-un studiu, metformina administrată oral în doză de 2g/zi, a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice în comparație cu vitamina E, administrată în doză de 800 UI/ zi sau cu dietă. Efectul metforminei asupra grăsimilor hepatice este slab, din cauza incapacității sale de a restabili nivelele de adiponectină serică în timp scurt. Rolul acestui medicament rămâne deocamdată experimental în steatoza hepatică non-alcoolică.

Tiazolidindionele

Tiazolidindionele îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Cel mai mare beneficiu adus în studii a fost regresia steatozei hepatice, dar inflamația nu s-a redus. Pioglitazona poate fi utilizată pentru a trata steatohepatita la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică dovedită cu biopsie. 

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că majoritatea pacienților care au participat la studii clinice care au investigat pioglitazona nu erau diabetici. De asemenea, nu s-a stabilit siguranța și eficacitatea pe termen lung a pioglitazonei pentru steatoza hepatică non-alcoolică.

Medicamentele hipolipemiante 

Hipolipemiantele (fibrații și statinele) nu s-au dovedit eficiente în îmbunătățirea funcției sau histologiei hepatice.

Cât ar trebui să dureze tratamentul?

Durata optimă a tratamentului nu este cunoscută. La pacienții cu aminotransferaze (ALT) crescute la momentul inițial, tratamentul ar trebui să fie oprit dacă nu există o reducere a valorilor aminotransferazelor după 6 luni de tratament; la pacienții cu aminotransferaze normale la momentul diagnosticului nu se pot face recomandări.

Cunoaște-te mai bine

Ficatul are capacitatea de regenerare atunci când unele celule îmbătrânesc sau sunt afectate de steatoză. Însă atunci când daunele se repetă, poate apărea fibroza – țesut cicatricial permanent. În timp, fibroza evoluează în ciroză, atunci când țesuturile sănătoase ale ficatului sunt înlocuite cu țesut cicatricial.

Cum se poate, totuși, trata steatoza hepatică?

Cum spuneam, singurul mijloc dovedit că poate trata steatoza hepatică este reprezentat de modificările în stilul de viață. Steatoza hepatică este o afecțiune reversibilă, de aceea, doar un procent de 20% dintre pacienții care suferă de această afecțiune hepatică dezvoltă, în timp, ciroză, în timp ce restul de 80% fie reușesc să combată steatoza sau să o țină sub control.

Limitarea sau evitarea consumului de alcool

Alcoolul agravează boala de ficat gras, fiind extrem de dăunător pentru ficatul afectat de steatoză.

Reglarea valorilor colesterolului

Menținerea colesterolului din organism în limite normale se poate face și prin adoptarea unei diete sănătoase, sărace în grăsimi trans și saturate și produse cu zahăr. Carnea roșie va fi înlocuită la mesele obișnuite cu proteine din surse precum carnea de pui și de curcan fără piele, peștele și produse din soia.

Normalizarea greutății corporale

Dacă boala de ficat gras este asociată cu obezitatea, e indicat ca pacientul să slăbească. Medicul de familie sau un medic nutriționist pot ajuta pacientul în acest sens. Limitarea numărului de calorii consumate, precum și activitatea fizică zilnică sunt esențiale în această situație.

O alimentație sănătoasă

La fel ca în cazul persoanelor sănătoase, și în cazul celor cu steatoză hepatică se recomandă o alimentație bazată pe cantități mai mari de legume, fructe, cereale integrale (pâine integral, orez brun etc.) și cantități moderate de proteine slabe, leguminoase și grăsimi nesaturate (ulei presat la rece sau nerafinat, nuci, avocado). 

Alimentele cu grăsimi trans (margarina) ori saturate (carne grasă, brânzeturi grase, unt, smântână etc.) și produsele cu zahăr trebuie limitate, consumate rar, doar de poftă, nu zi de zi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Antioxidanții naturali sunt de folos în scăderea cantității de grăsime de la nivelul ficatului, așa că e bine ca în alimentația obișnuită să fie introduse fructele de pădure (căpșuni, zmeură, afine, mure), spanacul, varza roșie, anghinarea, fasolea, sfecla.

Exerciții fizice

Exercițiul fizic, asociat cu alimentația potrivită, ajută la slăbit, la menținerea greutății normale și la gestionarea steatozei hepatice. Scopul este de a face cel puțin 30 de minute de mișcare moderată în majoritatea zilelor săptămânii (mers pe jos, mers pe bicicletă, înot etc.).

Controale medicale regulate

Nu mai puțin important, se recomandă ca pacienții cu steatoză hepatică să facă vizite regulate la medic, astfel încât să li se monitorizeze evoluția bolii hepatice. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Best Practice - Hepatic steatosis
https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/796
Pub Med - Novel Strategies to Treat Hepatic Steatosis and Steatohepatitis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31343116/
Studiul „Novel Strategies to Treat Hepatic Steatosis and Steatohepatitis”, apărut în Obesity (Silver Spring). 2019 Sep;27(9):1385-1387. doi: 10.1002/oby.22559. Epub 2019 Jul 25, autor: Rachel J Perry  


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0