Ai hepatita C si o serie de tulburari psihice? Ai putea suferi de encefalopatie hepatica

Encefalopatia hepatica este o afectiune cauzata de acumularea de toxine la nivelul creierului, din cauza pierderii functiilor hepatice in urma unei boli hepatice in stadiu avansat. Adesea, encefalopatia hepatica apare ca o complicatie a cirozei.

Concret, atunci cand ficatul nu mai functioneaza adecvat din cauza unei boli hepatice avansate, toxinele nu mai sunt eliminate eficient din sange, iar acumularea acestora afecteaza creierul.

Encefalopatia hepatica poate fi acuta, adica pe termen scurt, dar si cronica. Cu toate ca poate fi o problema reversibila, exista si situatii in care poate cauza coma.

Cauze encefalopatie hepatica

Encefalopatia hepatica apare din cauza daunelor produse ficatului de o afectiune hepatica instalata de multa vreme. Hepatita cronica, ciroza, dar si sindromul Reye sunt cateva exemple de boli care pot avea aceasta complicatie. Ficatul bolnav nu mai functioneaza cum trebuie si toxinele nu sunt eliminate din sange. Acestea sunt transportate catre creier, iar astfel apar simptomele psihice si fizice ale encefalopatiei.

Riscul de encefalopatie hepatica creste daca, in paralel cu boala hepatica, apar si alte probleme precum:

  • Infectie in organism
  • Hemoragii intestinale, stomacale sau la nivelul esofagului
  • Probleme renale


Encefalopatia acuta poate fi un simptom al insuficientei hepatice.

Simptome encefalopatie hepatica

Uneori, simptomele acestei complicatii pot fi atat de blande, incat sunt greu de observat. Insa alterori, acestea nu pot fi ignorate. E bine ca pacientul sau apropiatii acestuia sa fie vigilenti si sa observe semnele, astfel incat sa apeleze de urgenta la medic pentru evitarea complicatiilor.

Cele mai frecvente simptome mintale ale encefalopatiei hepatice sunt:

  • Dificultati de concentrare
  • Schimbari bruste de dispozitie
  • Incapacitatea de a gandi
  • Tulburari de personalitate
  • Confuzie
  • Probleme de memorie
  • Irascibilitate
  • Discurs ciudat, atipic
  • Comportament modificat
  • Apatie.


Acestea pot fi asociate cu simptome fizice, precum:

  • Respiratie cu miros dulceag
  • Coordonarea greoaie a bratelor si mainilor
  • Tremur, mai ales la nivelul bratelor
  • Probleme de vorbire
  • Lentoarea in miscari.

 

Diagnosticare encefalopatie hepatica

In prima faza, medicul va face anamneza. Din discutiile cu pacientul, va afla despre boala hepatica de care sufera, iar astfel poate banui ca este vorba despre encefalopatie hepatica. O analiza de sange prin care va verifica nivelul de amoniac de sange va confirma diagnosticul de encefalopatie hepatica. Si nivelul de sodiu sau potasiu din sange poate confirma banuielile medicului.

Testele imagistice precum tomografia computerizata sau RMN-ul pot fi folosite pentru ca medicul sa verifice daca exista hemoragii sau alte anomalii la nivel cranian.

Stadiile encefalopatiei hepatice

Exista 5 stadii de evolutie a encefalopatiei hepatice, stabilite in functie de severitatea bolii:

Stadiul 0: simptomele sunt foarte blande, greu de observat.

 
 

Stadiul 1: simptomele sunt blande, insa se pot observa modificari ale somnului (insomnii, stare de somnolenta), dificultati de concentrare.

Stadiul 2: simptomele au intensitate moderata. Pot aparea confuzia, dezorientarea si letargia.

Stadiul 3: simptomele sunt severe, pacientul nu mai poate desfasura activitati de baza si experimenteaza si tulburari de personalitate.

Stadiul 4: pacientul intra in coma.

Tratament encefalopatie hepatica

Tratamentul se stabileste in functie de severitatea encefalopatiei, precum si de factorii care au declansat-o.

In prima faza, se recomanda limitarea consumului de proteine, despre care se stie ca pot favoriza aceasta afectiune.

Apoi, se pot administra medicamente care reduc rata de absorbtie a toxinelor in sange. Antibioticele si lactuloza (n.r. un tip de zahar) pot contribui la eliminarea toxinelor din organism.

Daca pacientul are probleme de respiratie, se poate folosi o masca cu oxigen.

In cazuri foarte rare, e necesar transplantul de ficat in encefalopatia hepatica.

Pacientii cu encefalopatie hepatica cronica se recupereaza mai bine decat cei cu encefalopatie acuta. Cu cat pacientul este tratat mai devreme, cu atat sansele sale de vindecare sunt mai mari. Cu tratament corespunzator, administrat la timp, simptomele encefalopatiei hepatice sunt reversibile.

Prevenire encefalopatie hepatica

Cea mai sigura metoda de prevenire a acestei complicatii consta in prevenirea sau tratarea bolii hepatice. In acest sens, se recomanda evitarea consumului de alcool, mentinerea unei greutati sanatoase, evitarea alimentelor bogate in grasimi, evitarea folosirii la comun a acelor contaminate, dar si evitarea sexului neprotejat.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0