Cum poate evolua ficatul gras

Ficatul gras, cunoscut si sub denumirea de steatoza hepatica sau steatohepatita non-alcoolica, este caracterizat de acumularea grasimilor la nivelul ficatului.

Ficatul gras sau steatohepatita non-alcooolica reprezinta o afectiune cronica (adica se dezvolta si persista pentru mai multi ani). Este dificil de prezis, astfel, care va fi cursul evolutiei sale la fiecare individ. Foarte putini factori s-au demonstrat a fi utili in a prezice evolutia ficatului gras, din acestia remarcandu-se biopsia hepatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In multe cazuri, boala de ficat gras nu prezinta simptome evidente pentru pacient, de aceea este adesea diagnosticata tardiv. In unele cazuri, steatoza poate evolua in fibroza hepatica, ce are, la randul ei, potential de a se transforma in ciroza. Insa aceasta situatie este intalnita in general la pacientii care sufera de obezitate si care nu isi modifica dieta si stilul de viata dupa primirea diagnosticului. Complicatiile bolii de ficat gras apar din cauza inflamatiei celulelor hepatice, care sunt afectate de acumularile de grasime.

S-a observat ca majoritatea pacientilor cu steatohepatita non-alcoolica nu dezvolta afectiuni grave hepatice ulterioare. Un studiu a aratat ca pacientii cu ficat gras sunt aproximativ la fel de longevivi ca si cei fara ficat gras, dar si ca analizele de laborator sunt stabile in timp.

Pe de alta parte, insa, la unii pacienti aceasta afectiune poate progresa. Un studiu efectuat la pacientii cu ficat gras la care s-a urmarit evolutia bolii, a aratat ca la aproximativ 54 % a ramas stabila in timp dar la aproximativ 45 % s-a agravat semnificativ.

Cea mai de temut complicatie a ficatului gras este ciroza hepatica. Aceasta este, in unele cazuri, prezisa de biopsia hepatica, atunci cand ficatul s-a fibrozat. Cei mai expusi riscului de a dezvolta ciroza hepatica sunt pacientii varstnici, cu diabet.

Pacientii cu steatohepatita non-alcoolica au de cele mai multe ori si sindrom metabolic (adica asocierea rezistentei la insulina (predispozitie spre diabet zaharat) cu obezitate si grasimi crescute in sange. Acest sindrom metabolic creste riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare. Insa tratamentele potrivite pentru ficatul gras (si, in special, scaderea in greutate) s-au remarcat a fi utile si pentru celelalte componente ale sindromului metabolic.

 

 

Ce poate face pacientul pentru impiedicarea evolutiei steatozei hepatice

Din fericire, boala de ficat gras este una reversibila, depozitele de grasimile de la nivelul ficatului putand fi, treptat, eliminate. Pentru ca acest lucru sa se intample, pacientul trebuie sa isi schimbe complet stilul de viata.

Scaderea in greutate, la pacientii supraponderali sau obezi, este absolut obligatorie in tratarea steatozei hepatice. Cu cat kilogramele in plus sunt eliminate mai rapid, cu atat sansele ca si depozitele de grasime sa fie indepartate sunt mai mari.

Sunt recomandate adoptarea unei diete sanatoase precum si practicarea in mod regulat a unui sport. Medicul poate recomanda si vaccinarea impotriva virusului hepatic A si B, pentru reducerea riscurilor hepatice pe termen lung.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0